Ministerele anunta, pe hartie, facilitati pentru contribuabili, investitii, autostrazi, transparenta

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 19:47
3605 citiri
Ministerele anunta, pe hartie, facilitati pentru contribuabili, investitii, autostrazi, transparenta

Finantele isi propun prin planul de prioritati strategice plata online sau cu cardul a impozitelor si taxelor, Ministerul Energiei urmareste, printre altele, incurajarea productiei din surse locale, iar Transporturile anunta mai multe proiecte de infrastructura, inclusiv autostrada Sibiu-Pitesti.

Astfel, sistemul de plata online sau cu cardul a impozitelor, taxelor si amenzilor de catre persoanele fizice ar urma sa fie definitivat in octombrie 2016, cand interactiunea dintre contribuabil si unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor/ANAF va fi simplificata si printr-un portal sau aplicatie online, conform prioritatilor anuntate vineri de institutie.

Alte proiecte sunt implementarea strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice pentru obtinerea de economii si eficienta, gestionarea responsabila a activelor si participatiilor statului, lansarea unor mecanisme de transparentizare a cheltuielilor publice, prioritizarea investitiilor si derularea unui parteneriat public - privat pentru investitii prioritare ale Guvernului, de exemplu un spital.

Buget 2016: Ministerului Finantelor Publice are cei mai multi bani pentru "Actiuni generale"

Finantele isi propun si incurajarea conformarii voluntare, modernizarea administratiilor fiscale si finalizarea implementarii proiectului Bancii Mondiale pentru restructurarea administratiilor fiscale.

In ceea ce priveste CEC Bank, ministerul urmareste capitalizarea bancii si un proces transparent de selectie a conducerii, alt obiectiv fiind evaluarea oportunitatii transformarii Eximbank in banca de dezvoltare.

Ministerul Energiei vrea sa incurajeze productia de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice, continuarea interconectarii sistemelor nationale de transport energie electrica si gaz natural cu Republica Moldova si cu celelalte state vecine, promovarea proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) si a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-Romania) si dezvoltarea unor noi perimetre de productie in Marea Neagra.

Alte masuri vor viza restructurarea activitatii companiilor in care statul detine participatii, implementarea principiilor de guvernanta corporativa si "asumarea unui rol activ al statului in companiile in care detine participatii minoritare, in vederea valorificarii optime a interesului sau ca actionar".

Pentru Ministerul Transporturilor sunt anuntate prioritare mai multe obiective de infrastructura, precum lansarea autostrazii Sibiu - Pitesti, cu o lungime 116 km si o valoare totala multianuala de 2,07 miliarde euro, autostrada Nadaselu - Suplacu de Barcau, Suplacu de Barcau - Bors, Brasov - Comarnic, coridorul IX de transport rutier (Ploiesti - Buzau, Buzau - Focsani, Focsani - Bacau si Bacau - Pascani), autostrada Tg. Mures - Targu Neamt - Iasi - Ungheni (faza I: de la Tg. Neamt la Ungheni, cu o valoare totala multianuala de 1,4 miliarde euro) si continuarea lucrarilor pentru proiectul de cale ferata Sighisoara - Simeria (419 milioane euro).

Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor

Alte lucrari vor fi pentru modernizarea liniilor de cale ferata Radna - Gurasada - Simeria (valoare totala multianuala de 897 milioane euro) si Brasov - Sighisoara (887 milioane euro), proiectul Brasov - Predeal (518 milioane euro), Bucuresti - Craiova (1,03 miliarde euro) si proiectul Craiova - Caransebes (1,14 miliarde euro).

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prioritati sunt "managementul adecvat al resurselor specifice" ("administratie agricola performanta, gestionarea eficienta si eficace a FEGA, FEADER si FEPAM"), o strategie privind un sistem de irigatii modern si dezvoltarea infrastructurii de irigatii primare si secundare

Alt minister economic, cel al Comunicatiilor, a finalizat deja doua dintre obiectivele asumate - manualul de monitorizare si evaluare a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania si un studiu privind modelele operationale necesare lansarii proiectelor pentru realizarea retelelor de comunicatii in banda larga de noua generatie.

Ministerul va implementa guvernanta corporativa la Societatea Nationala Radiocomunicatii o va "intari" pe cea de la Posta Romana. O astfel de masura urmeaza sa fie aplicata si la Telekom Romania Communications, unde statul va urmari si "identificarea celor mai bune optiuni de privatizare".

La randul sau, Ministerul Economiei si-a propus infiintarea unui organism sau autoritate pentru promovarea investitiilor si relatiilor comerciale externe si dezvoltarea unui proiect/organism/fond de investitii in parteneriat public-privat care sa capitalizeze potentialul romanilor din afara granitelor, astfel incat acestia sa devina agenti economici sau investitori pe plan local.

Si Ministerul Dezvoltarii si-a publicat planurile strategice, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, printre acestea figurand finantarea a cel putin 480 de obiective (sali de sport, complexuri sportive, asezaminte culturale, bazine de inot, lucrari de prima urgenta, patinoare artificiale, alte tipuri de investitii, cum ar fi centre sociale, camine de batrani, reparatii si consolidari monumente istorice, piete agro-alimentare), dintre care aproximativ 300 cu termen de finalizare in anul 2016.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...
Comentarii
patrula
rank 5
vorbe asternute pe hartie... suporta orice, pacat de ea si de cernea