Ziare.com

Ministerele anunta, pe hartie, facilitati pentru contribuabili, investitii, autostrazi, transparenta

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 19:47

   

Ministerele anunta, pe hartie, facilitati pentru contribuabili, investitii, autostrazi, transparenta
Finantele isi propun prin planul de prioritati strategice plata online sau cu cardul a impozitelor si taxelor, Ministerul Energiei urmareste, printre altele, incurajarea productiei din surse locale, iar Transporturile anunta mai multe proiecte de infrastructura, inclusiv autostrada Sibiu-Pitesti.

Astfel, sistemul de plata online sau cu cardul a impozitelor, taxelor si amenzilor de catre persoanele fizice ar urma sa fie definitivat in octombrie 2016, cand interactiunea dintre contribuabil si unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor/ANAF va fi simplificata si printr-un portal sau aplicatie online, conform prioritatilor anuntate vineri de institutie.

Alte proiecte sunt implementarea strategiei nationale in domeniul achizitiilor publice pentru obtinerea de economii si eficienta, gestionarea responsabila a activelor si participatiilor statului, lansarea unor mecanisme de transparentizare a cheltuielilor publice, prioritizarea investitiilor si derularea unui parteneriat public - privat pentru investitii prioritare ale Guvernului, de exemplu un spital.

Buget 2016: Ministerului Finantelor Publice are cei mai multi bani pentru "Actiuni generale"

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Finantele isi propun si incurajarea conformarii voluntare, modernizarea administratiilor fiscale si finalizarea implementarii proiectului Bancii Mondiale pentru restructurarea administratiilor fiscale.

In ceea ce priveste CEC Bank, ministerul urmareste capitalizarea bancii si un proces transparent de selectie a conducerii, alt obiectiv fiind evaluarea oportunitatii transformarii Eximbank in banca de dezvoltare.

Ministerul Energiei vrea sa incurajeze productia de resurse energetice primare din surse indigene, ca parte a politicii energetice, continuarea interconectarii sistemelor nationale de transport energie electrica si gaz natural cu Republica Moldova si cu celelalte state vecine, promovarea proiectului de gazoduct BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) si a Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-Romania) si dezvoltarea unor noi perimetre de productie in Marea Neagra.

Alte masuri vor viza restructurarea activitatii companiilor in care statul detine participatii, implementarea principiilor de guvernanta corporativa si "asumarea unui rol activ al statului in companiile in care detine participatii minoritare, in vederea valorificarii optime a interesului sau ca actionar".

Pentru Ministerul Transporturilor sunt anuntate prioritare mai multe obiective de infrastructura, precum lansarea autostrazii Sibiu - Pitesti, cu o lungime 116 km si o valoare totala multianuala de 2,07 miliarde euro, autostrada Nadaselu - Suplacu de Barcau, Suplacu de Barcau - Bors, Brasov - Comarnic, coridorul IX de transport rutier (Ploiesti - Buzau, Buzau - Focsani, Focsani - Bacau si Bacau - Pascani), autostrada Tg. Mures - Targu Neamt - Iasi - Ungheni (faza I: de la Tg. Neamt la Ungheni, cu o valoare totala multianuala de 1,4 miliarde euro) si continuarea lucrarilor pentru proiectul de cale ferata Sighisoara - Simeria (419 milioane euro).

Banca Mondiala: Romania are multe de recuperat in domeniul transporturilor

Alte lucrari vor fi pentru modernizarea liniilor de cale ferata Radna - Gurasada - Simeria (valoare totala multianuala de 897 milioane euro) si Brasov - Sighisoara (887 milioane euro), proiectul Brasov - Predeal (518 milioane euro), Bucuresti - Craiova (1,03 miliarde euro) si proiectul Craiova - Caransebes (1,14 miliarde euro).

La Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prioritati sunt "managementul adecvat al resurselor specifice" ("administratie agricola performanta, gestionarea eficienta si eficace a FEGA, FEADER si FEPAM"), o strategie privind un sistem de irigatii modern si dezvoltarea infrastructurii de irigatii primare si secundare

Alt minister economic, cel al Comunicatiilor, a finalizat deja doua dintre obiectivele asumate - manualul de monitorizare si evaluare a Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania si un studiu privind modelele operationale necesare lansarii proiectelor pentru realizarea retelelor de comunicatii in banda larga de noua generatie.

Ministerul va implementa guvernanta corporativa la Societatea Nationala Radiocomunicatii o va "intari" pe cea de la Posta Romana. O astfel de masura urmeaza sa fie aplicata si la Telekom Romania Communications, unde statul va urmari si "identificarea celor mai bune optiuni de privatizare".

La randul sau, Ministerul Economiei si-a propus infiintarea unui organism sau autoritate pentru promovarea investitiilor si relatiilor comerciale externe si dezvoltarea unui proiect/organism/fond de investitii in parteneriat public-privat care sa capitalizeze potentialul romanilor din afara granitelor, astfel incat acestia sa devina agenti economici sau investitori pe plan local.

Si Ministerul Dezvoltarii si-a publicat planurile strategice, la solicitarea premierului Dacian Ciolos, printre acestea figurand finantarea a cel putin 480 de obiective (sali de sport, complexuri sportive, asezaminte culturale, bazine de inot, lucrari de prima urgenta, patinoare artificiale, alte tipuri de investitii, cum ar fi centre sociale, camine de batrani, reparatii si consolidari monumente istorice, piete agro-alimentare), dintre care aproximativ 300 cu termen de finalizare in anul 2016.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1429 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vorbe asternute pe hartie... suporta orice, pacat de ea si de cernea

la...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor