Ziare.com

Ministerul de Finante vrea sa continue programul Tezaur in 2020 si sa relanseze Fidelis

Vineri, 13 Decembrie 2019, ora 15:49

   

Ministerul de Finante vrea sa continue programul Tezaur in 2020 si sa relanseze Fidelis
Ministerul de Finante intentioneaza sa continue cu emisiunile de titluri de stat pentru populatie in cadrul Programului Tezaur, precum si sa relanseze Programul Fidelis care va asigura distribuirea titlurilor de stat catre persoanele fizice prin intermediul bancilor si listarea acestora la Bursa de Valori Bucuresti, conform Strategiei fiscal-bugetara pentru perioada 2020-2022.

De asemenea, pentru limitarea riscului de refinantare, MFP intentioneaza sa utilizeze operatiuni specifice de piata secundara, de tipul rascumpararilor anticipate sau preschimbarilor de titluri de stat.

In acest sens, Finantele, impreuna cu BNR, urmeaza sa finalizeze cadrul procedural in vederea lansarii acestor instrumente.

"In perioada 2020-2022, finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale se va realiza echilibrat din surse interne si externe. MFP va pastra flexibilitatea in ceea ce priveste momentul accesarii pietelor internationale si volumul emisiunilor externe, tinand cont de costurile asociate, de considerentele de risc, precum si de evolutia pietei locale.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

De asemenea, pentru reducerea expunerii la riscul valutar si de rata de dobanda asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale, Ministerul Finantelor Publice are in vedere utilizarea instrumentelor financiare derivate (swap valutar si swap pe rata de dobanda)", se mentioneaza in strategie.

Documentul subliniaza ca, in prezent, Ministerul Finantelor Publice se afla in procesul de elaborare a procedurilor interne pentru stabilirea activitatilor si masurilor ce trebuie realizate pentru acoperirea tuturor proceselor specifice tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, urmand ca anul viitor sa negocieze si sa incheie documentatia specifica (ISDA Master Agreement) pentru utilizarea acestor instrumente.

Pentru imbunatatirea managementului datoriei publice si evitarea presiunilor sezoniere in asigurarea surselor de finantare a deficitului bugetar si de refinantare a datoriei publice guvernamentale, in vederea reducerii riscului de refinantare si de lichiditate, MFP are in vedere mentinerea rezervei financiare (buffer) in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului in valoare echivalenta acoperirii necesitatilor de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.

Pe termen mediu (2020 - 2022) datoria guvernamentala bruta se va situa, conform estimarilor, sub 40% din PIB, in timp ce datoria guvernamentala neta nu va depasi 33% din PIB.

Cat s-a imprumutat statul in 2019In 2019, necesarul brut de finantare se situeaza la aproximativ 90 de miliarde de lei, volumul total al imprumuturilor care au fost atrase de Ministerul Finantelor Publice de pe pietele interne si externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 4,43% din PIB (aproximativ 46 miliarde lei) si de un nivel al datoriei de refinantat in 2019 in valoare de circa 44 miliarde lei.

"In anul 2019, finantarea interna a fost realizata in conformitate cu planul de finantare anuntat la inceputul anului si ajustat potrivit modificarilor indicatorilor macroeconomici pe parcursul anului prin organizarea de licitatii regulate de titluri de stat cu maturitati cuprinse intre 6 luni si 15 ani.

Volumul total imprumutat pe piata interna s-a ridicat la circa 49 de miliarde de lei, din care 3% datorie pe termen scurt, 57% pe termen mediu si 40% pe termen lung, la care se adauga circa 3 miliarde de lei atrase prin titluri de stat dedicate populatiei, in cadrul Programului Tezaur.

In anul 2019, a fost continuat Programul Tezaur care a fost lansat initial in anul 2018, adresat exclusiv persoanelor fizice, care prefera un instrument clasic de economisire oferit de stat, in cadrul caruia au fost emise titluri de stat destinate populatiei in forma dematerializata.

De la inceputul anului, au fost realizate emisiuni cu maturitati cuprinse intre 1 si 5 ani, in cadrul carora peste 61.000 de persoane fizice au investit 3 miliarde lei", se precizeaza in strategie.

Conform sursei citate, detinerile nerezidentilor in titlurile de stat emise pe piata interna s-au mentinut la un nivel relativ stabil pe parcursul anului 2019, acestea inregistrand o valoare de 18,3% la sfarsitul lunii octombrie.

Pe piata externa, in cursul anului 2019 au fost lansate doua emisiuni de euroobligatiuni in valoare totala de 5 miliarde de euro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre program Tezaur 2020 program Fidelis 2020
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 7652 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai daca nu aveti fata de dobanda sub 5,7% in europa

luati de la populatie cu dobanda de 3-4% in euro de la populatia romaniei, daca tot platiti pentru impotenta financiara macar platiti romanilor,dar romani nu pot sa dea spaga ciumei rosii cum a dat israelul.Dar nu ...cu romanii tot zgarciti ,tot economisti dati 2,3 la leu la inflatie de 10-12 % reala ,vedeti ca germania si austria ia bani cu dobanda negativa adica la 100 de euro luati dau inapoi dupa 30 de ani 99 ,numai teodorovicii manelisti nu au de unde sa ia decat din israel cu dobanda intre 5 si 7% sa isi faca si dragnea prieteni internationali sa nu prea are unde sa iasa din cocina carpatina si sa fie bagat in seama

 

Tacere asurzitoare la ziare despre Brexit si alegerile din UK

Strategie noua: tac din gura, poate nu observa lumea ce s-a intimplat.

 

Daca nu dati dobinzi mai mari decit inflatia, vi la cumpara doar

interlopii care spala bani.

Ca ce pot ei sa faca cu banii ilegali produsi de 16000 de licente de cazinouri, plus droguri si prostitutie?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor