Ziare.com

Platile in numerar intre persoane fizice ar putea fi limitate

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 22:39

   

Platile in numerar intre persoane fizice ar putea fi limitate
Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in numerar intre persoanele fizice si reduce plafoanele zilnice pentru firme la 1.000 de lei pe client si cel mult 5.000 de lei in total operatiuni cu numerar catre firme si populatie, afirma surse oficiale.

Astfel, firmele vor putea face plati in numerar catre companii sau persoane cel mult 5.000 de lei pe zi, de doua ori mai putin decat in prezent, iar plata catre un singur client va fi limitata la 1.000 de lei pe zi, de cinci ori sub pragul actual, au declarat sursele.

Platile efectuate de catre firme catre magazinele de tipul Cash&Carry vor fi de asemenea limitate, insa plafonul scade de la 10.000 lei la 5.000 de lei, inclusiv pentru platile fragmentate.

In prezent, o firma poate face intr-o zi plati in numerar catre o alta firma sau o persoana fizica de cel mult 5.000 de lei, iar valoarea cumulata a operatiunilor cu numerar nu poate depasi 10.000 de lei pe zi.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Aceste prevederi nu se refera la plata salariilor si a altor drepturi de personal.

Potrivit surselor citate, Ministerul Finantelor analizeaza oportunitatea introducerii unui plafon pentru unele plati in realizate intre persoanele fizice, mai ales in domenii care ar putea facilita evaziunea fiscala sau spalarea de bani.

Scaderea plafonului pentru firme vine in contextul introducerii sistemului TVA la incasare, care presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice aceasta decizie sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.

Odata cu noul sistem de TVA, programat pentru 1 ianuarie 2013, toate companiile cu cifra de afaceri sub 2,25 milioane lei vor fi, teoretic, obligate sa achite facturile si sa incaseze contravaloarea facturilor emise prin virament bancar. In cazul in care obligatiile se sting prin plata in numerar se aplica sistemul de exigibilitate a TVA la facturare.

Firmele cu cifra de afaceri peste 2,25 milioane lei, care vor aplica in continuare sistemul TVA la facturare, nu vor putea sa-si deduca TVA-ul din relatia cu furnizorii care au o cifra de afaceri de sub 2,25 milioane lei decat dupa achitarea facturilor.

Reducerea plafoanelor pentru platile zilnice in numerar ar putea preintampina cazurile in care companiile mari ar forta furnizorii sa factureze cu plata in numerar, pentru ca exigibilitatea TVA sa devina automata si la rambursare pentru firma platitoare.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4538 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astia au luat-o razna.......

In america soferii sint retinuti si cercetati dca platesc taxa de autostrada cu bancnote de 50$ si 100$.Ca sint suspecti si dupa spusele Homelanda security (securitatea statului) aia care platesc cash pot fi teroristi.
Vad ca ne pregatim de dictatura iar....

 

dap

si va mai considerati liberi. Ce fac ei se numeste "antrenament" va obisnuieste cu sistemul Orwelian.

 

BRAVO

si astfel bancherii mai castiga o lupta in controlul asupra banilor si asupra firmelor mici si mijlocii....nu mai pun la socoteala taxe bancare si comisioane, superb, o sa ajunga astia sa ma controleze in portofel. bravo Romania!!!
cea mai cu.r.va natie de pe fata pamantului.

 

Ca la noi la nimeni !!! Pana si banala vorba

"ce-i in mana, nu-i minciuna" reusim s-o aducem la stadiul de OG sau HG .. da' chiar asa ? .. de unde va vin ideile ? .. cred ca de la domnii Vosganian si Nicolaescu .. tot "ramurica" PNL-ista va scoate din "necazuri" .. educatia de magazineri nu se mai poate schimba, oricat de autodidacti vreti sa pareti !!!

titlu cam ***

cum anume verifica fiscul platile in numerar intre persoanele fizice?
In afara de tiltul si prima propozitie, nimic nu mai face referire la aceste plati.
Poate titlul si prima promozitie voriau sa zica:
"Platile in numerar CATRE persoane fizice ar putea fi limitate"
aia mai are sens si este in acord cu continutul articolului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor