Presa de azi: Taxa auto a trecut de Bruxelles

Vineri, 28 Martie 2008, ora 07:08
3573 citiri
Presa de azi: Taxa auto a trecut de Bruxelles

Comisia Europeana este de acord cu a treia varianta a taxei auto, aflam din Ziua. Expertii europeni si-au dat acordul asupra ultimei formule a taxei auto trimise de Guvern. Potrivit Ministerului de Finante, documentul ia in considerare emisiile de dioxid de carbon la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3.

Cat priveste autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sunt platite sume mai mari decat pentru masinile vechi. Potrivit oficialilor din Ministerul de Finante, emisiile de dioxid de carbon vor fi luate in calcul si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica.

In cazul in care aceasta informatie nu apare in cartea tehnica, proprietarii masinilor vor putea opta intre a evalua gradul emisiilor poluante la Registrul Auto Roman sau a accepta impozitarea in functie de celelalte emisii de poluanti. Anul trecut, statul roman a incasat la buget 300 milioane de euro din taxa de prima inmatriculare.

Pentru masinile Euro 1 si Euro 2 - unde nu se poate folosi criteriul emisiilor de CO2 - se va lua in calcul catalizatorul. Taxa pentru masinile non-euro va creste, comparativ cu grila de taxare anterioara. Reprezentantii Guvernului doresc, astfel, sa descurajeze achizitionarea masinilor non-euro, avand in vedere ca, incepand cu 2011, nu va mai fi permisa circulatia acestui tip de masini in UE.

CE a acceptat noua taxa auto, titreaza si Romania libera. Comisia Europeana a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propusa de Guvern, in care emisiile CO2 sunt luate in considerare la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3, iar pentru autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sunt calculati coeficienti mai mari decat pentru masinile vechi, criteriul principal de calcul fiind insa emisiile poluante, iar taxele fiind reduse comparativ cu propunerea avansata in luna ianuarie.

"Este pastrat principiul conform caruia pentru o masina noua care polueaza mai mult in timp trebuie achitata o taxa mai mare, aceasta contand insa mai putin deoarece criteriul principal de calcul sunt emisiile poluante, iar valorile sunt in scadere comparativ cu cifrele avansate in luna ianuarie. Raspunsul Comisiei Europene la noua taxa auto este favorabil in cea mai mare parte, iar in prezent se lucreaza la adaptari de ultim moment ale procentelor de crestere a taxei de la o treapta la alta", au declarat, joi, surse ministeriale.

Emisiile de dioxid de carbon vor fi luate in calcul si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica. Proprietarii masinilor Euro 3 pentru care emisia de CO 2 nu este inclusa in cartea tehnica vor putea opta intre a evalua gradul emisiilor poluante la Registrul Auto Roman, ceea ce va implica insa cheltuieli suplimentare, sau a accepta impozitarea in functie de celelalte emisii de poluanti.

Si Evenimentul Zilei ne informeaza ca taxa auto a trecut de Bruxelles. Comisia Europeana a acceptat principiile ultimei formule de calcul a taxei auto propuse de guvern, potrivit unor surse ministeriale.

Noua taxa prevede ca emisiile de dioxid de carbon sa fie luate in considerare la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3, iar pentru autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sa fie platite sume mai mari decat pentru masinile vechi. Noua varianta privind taxa auto va fi prezentata, probabil, in sedinta de saptamana viitoare a guvernului, care va avea loc luni.

Comisia Europeana este de acord cu a treia varianta a taxei auto, scrie Cotidianul. Expertii europeni si-au dat acordul asupra ultimei formule a taxei auto trimise de Guvern. Potrivit Ministerului de Finante, documentul ia in considerare emisiile de dioxid de carbon la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3.

Cat priveste autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sunt platite sume mai mari decat pentru masinile vechi. Ultima varianta a taxei auto va intra intr-o prima lectura, luni, in sedinta de Guvern.

Comisia Europeana este de acord cu a treia varianta a taxei auto, consemneaza Adevarul in editia de vineri. Expertii europeni si-au dat acordul asupra ultimei formule a taxei auto trimise de Guvern. Potrivit Ministerului de Finante, documentul ia in considerare emisiile de dioxid de carbon la taxarea masinilor Euro 4 si Euro 3. Cat priveste autovehicule noi, cu o durata lunga de folosire, sunt platite sume mai mari decat pentru masinile vechi.

Ultima varianta a taxei auto va intra intr-o prima lectura, luni, in sedinta de Guvern. Potrivit reprezentantilor ministerului, emisiile de dioxid de carbon vor fi luate in calcul si pentru masinile Euro 3 care au inclus acest indicator in cartea tehnica.

In cazul in care aceasta informatie nu pare in cartea tehnica, proprietarii masinilor vor putea opta intre a evalua gradul emisiilor poluante la Registrul Auto Roman, sau a accepta impozitarea in functie de celelalte emisii de poluanti. Anul trecut, statul roman a incasat la buget 300 milioane de euro din taxa de prima inmatriculare

CE a fost de acord cu taxa auto propusa de guvernul Tariceanu, anunta si Gandul, precizand ca este de-a treia forma supusa atentiei Bruxelles-ului. Comisia Europeana (CE) a acceptat ultima metoda de calcul al taxei auto propusa de Guvernul Romaniei.

"Raspunsul Comisiei Europene la noua taxa auto este favorabil in cea mai mare parte, iar in prezent se lucreaza la adaptari de ultim moment ale procentelor de crestere a taxei de la o treapta la alta", au declarat surse ministeriale.

Contactati de Gandul, reprezentantii CE in Romania au declarat ca nu pot confirma acest anunt. Ei au precizat ca in acest moment cea mai recenta declaratie oficiala este cea a lui Leonard Orban, comisarul european pe probleme de multilingvism.

Orban a declarat sambata in cadrul unei emisiuni televizate ca a treia varianta de calculare a taxei auto transmisa CE este, la o prima evaluare, conforma cu acquis-ul comunitar.

Astfel, emisiile de CO2 sunt luate in considerare atat la masinile Euro 4, cat si la cele Euro 3, chiar daca unele autovehicule din ultima categorie nu au nivelul de emisii de CO2 inclus in cartea tehnica. Proprietarii acestor masini vor putea opta fie pentru evaluarea gradului de emisii poluante la Registrul Auto Roman (RAR) pe bani proprii, fie vor accepta impozitarea in functie de celelalte emisii de noxe.

Pentru celelalte masini, taxa va fi calculata in functie de toate emisiile de poluanti, precum oxidul de azot, direct proportional cu capacitatea cilindrica si cu vechimea vehiculului.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#taxa, #auto, #Bruxelles , #Ministerul Finantelor Publice