Moody's a retrogradat China pentru prima data din 1989

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 09:53
2712 citiri
Moody's a retrogradat China pentru prima data din 1989

Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul de tara al Chinei, prima actiune de acest fel adoptata de agentia de evaluare financiara din 1989.

Actiunile chineze au scazut la fel ca si yuanul si dolarul australian dupa ce Moody's a retrogradat ratingul de tara al Chinei de la "Aa 3" pana la "A1", cu perspectiva stabila, informeaza Reuters.

"Retrogradarea reflecta estimarile Moody's ca soliditatea financiara a Chinei se va eroda in cursul urmatorilor ani, pe masura ce volumul total al datoriei va continua sa creasca, iar cresterea potentiala incetineste", a informat Moody's intr-un comunicat.

Agentia de evaluare apreciaza ca reformele adoptate de autoritatile de la Beijing vor incetini, dar nu vor putea impiedica cresterea datoriei tarii.

In replica, Ministerul chinez de Finante a anuntat ca decizia Moody's se bazeaza pe o metodologie inadecvata de evaluare a riscurilor cu care se confrunta a doua economie a lumii. "Moody's supraestimeaza dificultatile cu care se confrunta economia chineza", se arata intr-un comunicat al ministerului.

In ultimele luni, autoritatile de la Beijing si-au intensificat masurile de combatere a investitiilor riscante, care pun in pericol stabilitatea celei de-a doua economii a lumii. Banca Centrala a Chinei a majorat de doua ori dobanda de baza incepand din luna februarie, iar Autoritatea de reglementare a bancilor a inceput sa limiteze produsele de investitii cu grad mare de risc.

Desi retrogradarea va creste usor costurile de creditare ale Guvernului chinez si ale companiilor de stat, ratingul de tara al Chinei ramane in zona investment grade, fiind similar cu cel acordat unor tari precum Japonia, Arabia Saudita si Estonia.

Celelalte agentii de evaluare atribuie Chinei un rating "AA minus", cu perspectiva negativa in cazul Standard & Poor's, si "A plus" cu perspectiva stabila in cazul Fitch Ratings.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: AGERPRES
Comentarii
Kogaion78
rank 2
wow.....se vedem ce oroare financiara mai urmeaza....