Moody's a retrogradat China pentru prima data din 1989

Miercuri, 24 Mai 2017, ora 09:53
2821 citiri
Moody's a retrogradat China pentru prima data din 1989
Foto: Arhiva Pixabay

Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul de tara al Chinei, prima actiune de acest fel adoptata de agentia de evaluare financiara din 1989.

Actiunile chineze au scazut la fel ca si yuanul si dolarul australian dupa ce Moody's a retrogradat ratingul de tara al Chinei de la "Aa 3" pana la "A1", cu perspectiva stabila, informeaza Reuters.

"Retrogradarea reflecta estimarile Moody's ca soliditatea financiara a Chinei se va eroda in cursul urmatorilor ani, pe masura ce volumul total al datoriei va continua sa creasca, iar cresterea potentiala incetineste", a informat Moody's intr-un comunicat.

Agentia de evaluare apreciaza ca reformele adoptate de autoritatile de la Beijing vor incetini, dar nu vor putea impiedica cresterea datoriei tarii.

In replica, Ministerul chinez de Finante a anuntat ca decizia Moody's se bazeaza pe o metodologie inadecvata de evaluare a riscurilor cu care se confrunta a doua economie a lumii. "Moody's supraestimeaza dificultatile cu care se confrunta economia chineza", se arata intr-un comunicat al ministerului.

In ultimele luni, autoritatile de la Beijing si-au intensificat masurile de combatere a investitiilor riscante, care pun in pericol stabilitatea celei de-a doua economii a lumii. Banca Centrala a Chinei a majorat de doua ori dobanda de baza incepand din luna februarie, iar Autoritatea de reglementare a bancilor a inceput sa limiteze produsele de investitii cu grad mare de risc.

Desi retrogradarea va creste usor costurile de creditare ale Guvernului chinez si ale companiilor de stat, ratingul de tara al Chinei ramane in zona investment grade, fiind similar cu cel acordat unor tari precum Japonia, Arabia Saudita si Estonia.

Celelalte agentii de evaluare atribuie Chinei un rating "AA minus", cu perspectiva negativa in cazul Standard & Poor's, si "A plus" cu perspectiva stabila in cazul Fitch Ratings.

Citește și:
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE. Mesajul României pentru Putin după anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene
Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni ucrainene, demers considerat ilegal de...
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Adrian Năstase și-a recuperat în instanță pensia specială. Câți bani va primi fostul premier de la Parlament
Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. În perioada 1990 -...
Comentarii
Poza Kogaion78
Kogaion78
rank 1
wow.....se vedem ce oroare financiara mai urmeaza....