Moody's: In ciuda instabilitatii politice, Romania sta bine

Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:37
4939 citiri
Moody's: In ciuda instabilitatii politice, Romania sta bine

Agentia Moody's a mentinut ratingul Romaniei, vineri, in special datorita reducerii deficitelor si imbunatatirii cresterii economice, cu toate ca instabilitatea politica este un factor de dezechilibru.

Ratingul pentru tara noastra este Baa3, cu perspectiva stabila.

"Romania continua sa inregistreze crestere economica solida, in urma exporturilor mai mari si a cererii interne, pe fondul nivelului scazut al inflatiei. Cu toate acestea, cresterea lenta a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatilor economice", a declarat Mathias Angonin, analist la Moody's, intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.

Economia, pusa pe jar: Romania e dominata de harababura fiscala si zgomot politic

Potrivit raportului, integrarea economica treptata cu vecinii europeni continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si FMI.

Agentia de rating anticipeaza ca imbunatatirea competitivitatii, dezechilibrele macroeconomice reduse si redresarea in curs a pietei muncii si a consumului intern vor avea ca rezultat o rata medie de crestere economica de aproximativ 3% in urmatorii cativa ani.

Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei

In plus, reformele fiscale au ajutat Romania sa reduca deficitul bugetar la 1,5% din PIB in 2014, comparativ cu 8,9% in 2009, Moody's anticipand ca politica bugetara va fi imuna la instabilitatea politica recenta.

Institutia mai noteaza ca finantele publice si cresterea din Romania se stabilizeaza, in pofida intamplarilor de pe scena politica.

Care sunt riscurile

Moody's noteaza totusi ca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si ineficienta unor companii de stat implica posibile probleme pentru Guvern si constrang dezvoltarea infrastructurii.

Din 2012, datoria Romaniei a crescut cu 11,5 miliarde de euro: Ce se putea face cu acesti bani

Agentia de rating anticipeaza ca ponderea datoriei publice in PIB va stagna la aproximativ 40% din PIB in urmatorii doi ani, luand in considerare probabilitatea scaderii in continuare a cheltuielilor, in pofida reducerilor recente de taxe.

Datori pana-n gat: Numarul romanilor cu restante la banci e in crestere

Riscurile generate de sectorul bancar sunt reduse, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody's.

Citește și:
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu merg în Japonia. Evenimentul la care vor participa și întâlnirile pe care le vor avea cei doi
Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, fac o vizită în Japonia, unde vor avea mai multe întâlniri oficiale şi vor participa la funeraliile de stat ale...
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...