O nouă piatră de moară de gâtul avansului economic: Băncile au însăprit considerabil standardele de creditare

Joi, 08 Iunie 2023, ora 16:18
1827 citiri
O nouă piatră de moară de gâtul avansului economic: Băncile au însăprit considerabil standardele de creditare

Băncile din România au înăsprit considerabil standardele de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, având în vedere riscurile privind perspectiva economică și situațiile specifice ale unor industrii sau firme.

Cel mai riscant sector de activitate este considerat, în continuare, cel energetic, urmat de industrie și de construcții.

Standardele pentru creditele acordate populației au suferit modificări similare, mai ales pentru cele ipotecare, pe fondul incertitudinii economice generale, cât și de pe piața imobiliară.

Al patrulea trimestru consecutiv de înăsprire

Banca Națională a României a publicat Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației în primul trimestru al anului 2023.

Instituțiile de credit din România au continuat ciclul de înăsprire a standardelor de creditare pentru împrumuturile și liniile de credit acordate companiilor nefinanciare la nivel agregat și în primul trimestru din 2023, pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Băncile au indicat înăsprirea standardelor de creditare în aceeași măsură pentru împrumuturile acordate ambelor segmente, IMM și corporații, indiferent de maturitate.

Pentru trimestrul II 2023, toate băncile respondente la sondaj estimează menținerea standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate companiilor nefinanciare, atât la nivel agregat, cât și pentru categoriile și maturitățile luate în considerare, IMM și corporații și, respectiv, termen lung și termen scurt.

Prețul locuințelor rămâne constant

Standardele de creditare au fost înăsprite și în cazul populației, atât pentru împrumuturile contractate în vederea achiziției de locuințe și terenuri, cât și pentru cele destinate consumului.

Potrivit băncilor autohtone care au participat la sondaj, în trimestrul II al lui 2023 toate tipurile de credite acordate populației își vor păstra nemodificate standardele de creditare.

Înăsprirea standardelor de creditare pentru împrumuturile ipotecare în trimestrul I 2023 a fost determinată de așteptările privind situația economică generală, dar și de alți factori precum deciziile de politică monetară/prudențială ale BNR și așteptările privind evoluția pieței imobiliare, în sensul modificării probabilității de apariție a unei fluctuații rapide și accentuate a prețului imobilelor.

Aproximativ 70% dintre băncile participante la sondaj au considerat că prețul pe metru pătrat al unei locuințe a rămas constant în primul trimestru din 2023, în timp peste 28% dintre acestea consideră că acesta s-a majorat într-o anumită măsură.

Așteptările pentru următorul trimestru sunt de menținere a prețului mediu, conform a 92,8% dintre bănci.

În ceea ce privește cererea de credite, instituțiile de credit au indicat o evoluție mixtă.

Mai exact, acestea au consemnat o cerere mai redusă pentru creditare din partea companiilor nefinanciare, în timp ce, în cazul populației, cererea pentru credite de locuințe și terenuri a scăzut, iar cea pentru creditele de consum a fost moderat mai ridicată.

România, regres puternic și în privința producției din acvacultură
România, regres puternic și în privința producției din acvacultură
România a regresat în ultimii ani și în ceea ce privește producția autohtonă de organisme acvatice cultivate – pești și moluște, pe scurt acvacultură. Dacă în 2016 țara noastră...
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Prețurile la gaze de pe facturile românilor în iarna 2023-2024. Ce ar putea destabiliza tarifele în anii următori
Românii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze naturale şi la energie electrică până la sfârșitul lunii martie 2025, după decizia de a plafona prețurile cu scopul de a asigura...
#economie , #stiri economice