O nouă tendință arhitecturală: 2023, anul construcțiilor modulare

Joi, 26 Ianuarie 2023, ora 16:03
1594 citiri
O nouă tendință arhitecturală: 2023, anul construcțiilor modulare

Maximizarea funcționalității și a eficienței energetice, precum și utilizarea pe scară tot mai largă a construcțiilor modulare sunt tendințele importante din arhitectură și construcții ale anului 2023.

Investiții majore ale statului prin PNRR vor finanța în special lucrări de consolidări și renovări majore precum și proiecte de eficientizare a consumului de energie și producție prin sisteme alternative.

Costul în creștere al materialelor și apariția unor solicitări ambițioase îi obligă pe dezvoltatori să găsească noi soluții arhitecturale, și estetice și eficiente.

Minimizarea risipei

O tendință arhitecturală care va influnța mediul construit în 2023 și în viitorul apropiat este utilizarea construcțiilor modulare, arată un studiu al biroului de arhitectură Studio ae –arhitecture & evolution cu privire la tendințele importante din arhitectură și construcții ale anului în curs.

Design for Manufacturing and Assembly (DFMA) este o metodă prin care componentele sau modulele de construcție sunt construite în afara amplasamentului proiectului. Se minimizează risipa de material și mărește controlul calității, ajutând și la reducerea emisiilor de carbon.

Un alt avantaj este utilizarea de module de proiectare și sisteme de construcție standardizate, de elemente prefabricate de construcție și de fațade pre-turnate.

De altfel, pentru anumite tipuri de clădiri (centre medicale, hoteluri și clădiri rezidențiale atipice), metoda modulară este mai eficientă decât construcția clasică. 70-90% din componentele lor sunt asamblate în fabrică, fiind apoi aduse la șantier.

Această metodă reduce și timpul de execuție în șantiere, iar calitatea elementelor produse în fabrică este mai bună, potrivit sursei citate.

Maximizarea funcționalității

Pandemia de coronavirus a transformat piața imobiliară iar criza economică a accentuat nevoia de maximizare a funcționalității clădirilor existente sau noi.

Se pune problema transformării cât mai rapide a unor spații de birouri, comerciale sau expoziționale sau chiar a locuințelor, minimizând costurile pentru proprietari.

Asistăm la o tendință în creștere de diversificare și reutilizare a arhitecturii existente, un așa numit proces de reutilizare adaptivă. Acest proces aduce beneficii durabile și pentru comunitate, precum conservarea energiei și reducerea emisiilor de carbon care ar fi avut loc dacă spațiul ar fi fost reconstruit în întregime.

Iar investițiile în astfel de proiecte noi frânează extinderea expansiunii urbane nesustenabile.

Acest proces le permite proprietarilor de clădiri să reducă riscurile de neocupare, să diversifice și majoreze oferta de închiriere și să folosească fondul construit existent, arată studiul citat.

”Accentul pus pe valorificarea resurselor locale și a celor durabile, precum și lipsa exceselor arhitecturale constituie particularitățile acestui an”, declară Elena Ștefănescu, arhitect, cofondator Studio ae-arhitecture & evolution.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#economie , #stiri economice