Oferă Uniunii Europene importurile de GNL garanția că nu vor mai crește prețurile energiei? Ce spun specialiștii

Marti, 27 Februarie 2024, ora 17:31
1313 citiri
Oferă Uniunii Europene importurile de GNL garanția că nu vor mai crește prețurile energiei? Ce spun specialiștii

Uniunea Europeană și-a redus puternic dependența de gazele naturale importate din Rusia și a reușit să treacă peste ce era mai greu, în privința penuriei energetice.

Prețul gazelor naturale a scăzut săptămâna trecută în UE la un nivel văzut ultima dată înainte ca Rusia să înceapă să reducă livrările în 2021.

Cu toate acestea, temerile legate de o criză energetică a blocului comunitar, tot mai invocate în regiune în ultimii trei ani, nu pot fi complet eliminate, spun specialiștii din piață.

Concurența cu Asia pentru gaz

Instalațiile de stocare a gazelor din UE erau săptămâna trecută pline la peste 64% din capacitate, un nivel record pentru perioada anului, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe.

Asta în contextul în care gazul rusesc prin conducte, care reprezenta 40% din livrările către UE înainte de războiul din Ucraina, a scăzut la 8%, potrivit Comisiei Europene.

Cu toate acestea, trecerea de la dependența de gazul din Rusia la o dependență de transporturile maritime de gaz natural lichefiat - GNL, în principal de la producători din SUA și Orientul Mijlociu, nu oferă garanții că Europa nu ar putea să experimenteze și pe viitor creșteri ale prețurilor, susțin specialiștii.

Europa trebuie să concureze cu Asia pentru aprovizionarea cu GNL și acest lucru ar putea fi foarte dificil în cazul în care o iarnă rece ar face ca cererea să crească puternic din ambele părți.

”Este puțin prea devreme pentru a declara criza energetică încheiată”, a spus Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză globală a gazelor la ICIS, potrivit Financial Times.

”Încă avem o nepotrivire globală între cererea și oferta de gaze. . . așa că după iarna viitoare vom avea mai multă încredere că volatilitatea extremă din ultimii ani s-a încheiat cu adevărat”, a explicat el.

Criza energetică a început în 2021

Criza energetică a Europei a început în 2021, când regiunea a ieșit dintr-o iarnă rece prelungită, cu niveluri scăzute de stocare a gazelor naturale. Preocupările legate de aprovizionarea deficitară cu gaze naturale au fost exacerbate pe măsură ce Rusia a început să trimită mai puțin gaz în Europa.

Comercianții speculau la acea vreme că era o tactică a Moscovei de a face presiuni asupra guvernelor europene, inclusiv asupra Germaniei, să aprobe pornirea Nord Stream 2.

Prețurile gazelor au atins apogeul în UE în vara anului 2022, crescând la peste 300 euro/MWh la un moment dat, în urma sancțiunilor impuse Rusiei.

Eforturile concertate ale țărilor din blocul comunitar de a reduce cererea de gaze naturale, precum și importurile puternice de GNL din țări precum SUA, dar și iernile calde consecutive au contribuit la atenuarea crizei aprovizionării cu gaze în Europa.

Importurile puternice de gaze naturale lichefiate, vremea caldă și reducerea cererii ca urmare a prețurilor ridicate din ultimii ani, toate au contribuit la menținerea gazului stocat în depozitele subterane ale UE la niveluri istorice ridicate în această iarnă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#economie , #economie politica