Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru

Marti, 21 Martie 2023, ora 14:30
25681 citiri
Patru bănci au căzut în 11 zile, un nou faliment la orizont: Eforturi disperate pentru evitarea unui dezastru

Criza sistemului financiar-bancar internațional continuă și o a cincea bancă luptă pentru supraviețuire.

În numai 11 zile, patru bănci și-au închis porțile: Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank, Signature Bank și Credit Suisse Group AG.

Între timp, First Republic Bank din San Francisco a căzut la un minim istoric și se confruntă cu mai multe retrogradări succesive ale ratingului de credit, pe fondul retragerilor masive de depozite.

Două infuzii consecutive de capital

O estimare a potențialelor ieșiri de depozite petrecute recent la First Republic Bank înaintează suma de 89 de miliarde de dolari.

Unsprezece creditori americani au încercat să susțină First Republic Bank cu o infuzie de numerar de 30 de miliarde de dolari săptămâna trecută, dar instituția financiară, ce răspunde nevoilor bancare personale ale elitei tehnologiei și ale altor persoane bogate, a scăzut totuși la un minim istoric pe fondul mai multor retrogradări ale ratingului de credit, scrie Bloomberg.

Directorul executiv al JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, a pus la cale un nou plan pentru a ajuta First Republic.

Astfel, unele sau toate depozitele de 11 miliarde de dolari ale celor 11 bănci ar urma să fie transformate într-o infuzie de capital, potrivit sursei citate.

Patru bănci pe catafalc

Silvergate Capital Corp. a fost prima bancă din SUA care s-a prăbușit, cauza fiind expunerea sa la criza industriei cripto.

Compania cu sediul în La Jolla, California, nu și-a putut reveni pe fondul controlului din partea autorităților de reglementare și a unei anchete penale din partea unității de fraudă a Departamentului de Justiție, vizând relațiile cu giganții căzuți din industria criptoactivelor.

Necazurile lui Silvergate s-au adâncit pe măsură ce banca a vândut active în pierdere pentru a acoperi retragerile clienților săi înspăimântați. Pe 8 martie, au fost anunțate planuri de încetare a operațiunilor și de lichidare a băncii.

Investitorii și deponenții Silicon Valley Bank erau deja alertați de problemele Silvergate când banca a anunțat, pe 8 martie, un plan de a vinde acțiuni de 2,25 miliarde de dolari - precum și pierderi semnificative din portofoliul său de investiții.

Acțiunile companiei au scăzut cu 60% a doua zi și au intrat în administrarea judiciară FDIC. Autoritățile de reglementare din SUA s-au orientat către o destrămare a băncii atunci când nu au reușit să găsească un cumpărător potrivit.

Signature Bank a devenit al treilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA pe 12 martie, în urma unor retrageri ale clienților care au totalizat aproximativ 20% din depozitele companiei. Flagstar Bank de la New York Community Bancorp a preluat activele și pasivele băncii.

În cele din urmă, Credit Suisse Group AG a căzut duminică, atunci când oficialii elvețieni au intermediat un acord cu UBS Group AG pentru o achiziție de 3 miliarde de franci (3,2 miliarde de dolari), menită să evite o criză financiară mai amplă.

#economie , #stiri economice