Autoritatile din Calarasi nu i-au dat nici macar o amenda barbatului care a impartit in oras 70 de porci suspecti pesta

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 15:43
7554 citiri
Autoritatile din Calarasi nu i-au dat nici macar o amenda barbatului care a impartit in oras 70 de porci suspecti pesta

De ciuda ca prezenta pestei s-ar putea confirma si in ferma lui, un barbat din Calarasi si-a parlit joi dimineata doi dintre porci si i-a aruncat langa o sina de tren, la marginea orasului. La scurt timp, a hotarat sa fie generos si le-a impartit unor cunoscuti alti 70 de porci suspecti de pesta.

In mod normal, barbatul ar trebui aspru pedepsit, de vreme ce si-a dat porcii din ferma, constient fiind ca in acest fel risca sa raspandeasca pesta porcina in Calarasi.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Politiei Judete Calarasi, agentul Bianca Ghiveci, spune insa ca barbatul nu va putea fi sanctionat decat daca analizele de laborator vor confirma prezenta pestei porcine in respectiva ferma.

"In cadrul actiunii comune, medicii de la Directia Sanitara Veterinara au recoltat capetele porcilor abandonati la periferia orasului, langa calea ferata. Acum se fac analizele de laborator. In cazul in care ele vor confirma prezenta pestei in ferma barbatului, impotriva acestuia se va putea deschide inclusiv o actiune penala, pentru raspandirea de boli.

Legea nu permite aplicare de sanctiuni in baza suspiciunii de pesta, ci doar a unui diagnostic confirmat", a declarat pentru Ziare.com agentul de politie Bianca Ghiveci.

Din pacate, daca intr-adevar porcii barbatului erau bolnavi de pesta, boala a ajuns deja in toate cele 70 de gospodarii ale oamenilor care au primit bucurosi animalele de la proprietarul inconstient. Iar asta inseamna ca, raspandindu-se, boala va cauza pagube substantiale, care vor trebui acoperite de ANSVSA din bani publici. Vorbim, deci, despre pierderi insemnate, pe care statul nu le va recupera doar deschizand un doar penal pe numele crescatorului de porci.

Tot la Calarasi, o persoana a sesizat Politia Locala cu privire la faptul ca, pe centura orasului, se plimba in noaptea de joi spre vineri, o turma de porci lasati liberi. Omul care a facut sesizarea le-a aratat oamenilor legii si o filmare cu animalele care circulau nestingherite pe drumurile publice. Din pacate, cand au ajuns la fata locului, politistii locali n-au gasit niciun porc si n-au putut lua nicio masura.

Potrivit unui comunicat de presa al ANSVSA, pana la acest moment in Calarasi au fost confirmate 17 focare de pesta porcina africana, in gospodariile populatiei. Cate noi focare urmeaza sa izbucenasca in perioada imediat urmatoare, din cauza barbatului care si-a dat de pomana porcii suspecti de boala, urmeaza sa aflam.

Procurorul general Augustin Lazar a spus vineri ca Parchetul General s-a autosesizat si ancheteaza modul in care autoritatile au gestinat pana acum epidemia de pesta porcina africana.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele analiștilor pentru anul 2024 – TradeVille
Prognozele Analiștilor Pentru Anul 2024 Analiștii CFA se așteaptă ca economia românească sa înregistreze o creștere economica de peste 2% in 2024, o estimare ușor mai prudenta decât...
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Finanțele relansează programul Fidelis la BVB. Donatorii de sânge pot investi de la minimum 500 de lei în titlurile statului, cu o dobândă de 7%
Ministerul Finantelor (MF) deruleaza, incepand de ieri, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a 15-a oferta publica de vanzare de titluri de stat Fidelis, pana pe 1 martie. Prin intermediul...
#pesta porcina africana Romania, #Calarasi porci pesta cadou, #porci arsi pesta Calarasi , #pesta porcina