Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cel mai mare crescator de porci din Galati: Autoritatile lupta orbeste cu pesta. Nici nu stiau cine trebuie sa scoata animalul din cotet, ca sa-l sacrifice!

Miercuri, 08 August 2018, ora 11:45
17884 citiri
Cel mai mare crescator de porci din Galati: Autoritatile lupta orbeste cu pesta. Nici nu stiau cine trebuie sa scoata animalul din cotet, ca sa-l sacrifice!
Foto: Arhiva Pixabay

Cel mai mare crescator de porci din judetul Galati, fostul deputat PNL George Scarlat, sustine ca autoritatile romane lupta orbeste impotriva pestei porcine africane, fara sa aiba un plan bine pus la punct. In aceste conditii, tara noastra are sanse minime sa tina sub control boala, asa cum au reusit, spre exemplu, polonezii.

George Scarlat creste peste 12.000 de porci in comuna galateana Liesti. In aceeasi localitate, impreuna ca familia, si-a construit, cu fonduri europene, cel mai mare si mai modern abator din judet. In saptamanile din urma, omul de afaceri a privit cu inima stransa cum pesta porcina africana a ajuns si in Galati, un focar fiind depistat la mai putin de 70 de kilometri de ferma sa.

"N-ar fi neaparat asta o problema, in conditiile in care s-ar lua si in Romania, peste tot, masuri drastice, unitare, impotriva raspandirii bolii. Polonia, spre exemplu, are pesta porcina africana si exporta fara probleme produse nu doar in alte state UE, ci si in SUA. Dar polonezii au luat masurile care s-au impus ca sa tina boala in frau. La noi, nu prea se fac lucrurile asa cum ar trebui.

La Braila am vazut ca s-a intervenit prompt. S-au facut la timp sacrificarile preventive, asa cum trebuie. La mine aici, in Galati, lucrurile n-au stat la fel. Iata de ce spun asta.

Au murit doi porci intr-o gospodarie, la Suceveni. Au venit intai (reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare - n.red.) sa ia probe. Apoi au mai venit o data sa ia sange de la ceilalti porci din gospodarie. Pai nu era clar ca or sa moara toti, daca ajunsese pesta acolo? Ca dovada, in primele 24 de ore de la recoltarea de sange, au mai murit doi porci in aceeasi gospodarie.

Intr-un final, au decis si ei sa sacrifice porcii omului, timp in care acesta - desi avea pesta in gospodarie - s-a putut plimba prin tot judetul sau cine mai stie pe unde.

Si abia apoi, la o saptamana, au decis sa omoare toti porcii din localitate. Si ce sa vezi: din 162 cati trebuiau sacrificati, echipele de interventie au mai gasit in gospodarii doar vreo 70 de porci. In rest, poate ca oamenii si-i mai taiasera. Poate si-i ascunsesera. Poate si-i vandusera prin comunele din jur la jumatate de pret si asa mai departe.

Ce sa mai spunem ca echipele mixte nu stiau cine si ce are de facut. Adica bun, stim ca medicul veterinar asomeaza porcul. Dar cine-i pune funia, cine-l trage afara din cotet si cine-l pregateste de sacrificare nu se stia. Nici macar procedura asta simpla nu era clara, la nivelul echipelor de interventie", a declarat pentru Ziare.com George Scarlat.

Nicaieri boala nu s-a raspandit asa de repede ca in Romania

Acesta a mai spus ca, din datele pe care le are, nicaieri in Europa - fie ca vorbim de statele baltice, de Polonia sau de alte tari din spatiul fost sovietic - boala nu s-a raspandit asa de repede ca in Romania.

"La noi a fost o explozie de boala. Noi nu eram deloc pregatiti pentru asta. Iar masuri trebuiau luate mai demult. Spre exemplu, vorbim acum despre vanatoare si despre uciderea pradatorilor din Delta. Pai acolo e patrimoniu UNESCO, guvernat si de alte legi in afara celor romanesti. Extractie de mistreti se putea face acolo mai demult. De ce am asteptat tocmai pana acum, sa fie nevoie sa luam masuri radicale?

La noi, pe unde se va gasi cate un sef de DSVSA care sa stie si vrea sa faca treaba, se tine pesta in frau. In rest, mai greu.

Eu le-am si spus, cand am avut o intalnire, zilele trecute, la minister (Ministerul Agriculturii - n.red.): domnule, eu iau ce masuri vreti, ca fermier, dar vreau sa imi dati in scris instructiunile. Imi scrieti ce sa fac si eu fac. Nu mi-a dat nimeni in scris. Toti se feresc sa semneze hartii, ca nu stiu cum sa faca sa tina boala in frau", a mai spus fermierul.

Pana la acest moment, potrivit Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pesta porcina afecteaza 8 judete din Romania.

Potrivit Comisiei Europene, insa, boala risca sa se extinda in alte 14 judete, in viitorul apropiat.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#pesta porcina africana Romania, #George Scarlat Galati pesta porcina, #pesta porcina africana extindere CE , #pesta porcina