Pesta porcina face ravagii: Medicii veterinari au cerut repetat sa se faca controale. Raspunsul incredibil dat de ANSVSA

Miercuri, 08 August 2018, ora 07:35
13742 citiri
Pesta porcina face ravagii: Medicii veterinari au cerut repetat sa se faca controale. Raspunsul incredibil dat de ANSVSA
Foto: Arhiva Pixabay

In februarie 2018, Autoritatea Sanitara Veterinara a amanat, printr-un ordin, controalele pe care medicii veterinari le fac, in mod normal, in fiecare primavara, in gospodariile taranilor. Asta cu toate ca oamenii aveau atunci mare nevoie de sprijinul veterinarului, care sa-i invete cum sa previna raspandirea pestei, boala care ajunsese deja in Romania de mai bine de jumatate de an.

Medicii veterinari de libera practica stiau ca in fiecare primvara, in perioada februarie-mai, urmeaza sa treaca prin gospodariile taranilor, ca sa le inregistreze acestora animalele si sa verifice daca ele sunt sanatoase.

Intreaga operatiune de control se desfasura dupa norme clare, aprobate prin ordin de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Mai exact, potrivit articolului 51 al Ordinului ANSVSA 35/2016:

"Inspectiile oficiale in exploatatiile nonprofesionale inregistrate in Registrul national al exploatatiilor sunt programate a se efectua in doua campanii, respectiv februarie - mai si septembrie-octombrie.

Dupa finalizarea inspectiilor in exploatatiile nonprofesionale din perioada februarie-mai, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor analizeaza in detaliu modalitatea de realizarea a acestora si rezultatele obtinute.

In functie de concluziile acestor analize, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor decide daca este necesara efectuarea celei de a doua campanii de inspectii in exploatatiile nonprofesionale, programata a se desfasura in perioada septembrie-octombrie".

Presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, dr. Viorel Andronie, a declarat pentru Ziare.com ca aceste controale - de la introducerea lor in legislatie - s-au facut doar primavara, niciodata toamna.

"Inspectiile acestea au un dublu rol, potrivit HG 1156/2013. Mai intai, in baza lor se face un soi de recensamant al animalelor. Se scot din evidente animalele care nu mai sunt in exploatatie (porcii taiati la Craciunul trecut, sa spunem) si se introduc cele care au aparut de la cea mai recenta vizita a veterinarului. Sa spunem purceii proaspat fatati, in conditiile in care scroafele fata primavara.

Doar asa ne putem asigura ca bazele de date sunt actualizate si ca autoritatile pot urmari miscarea unui animal, de la o exploatatie la alta.

Apoi, inspectiile au si rolul de a asigura un control al bolilor. Medicul verifica daca omul are animale bolnave, in gospodarie. Se faceau fise pentru monitorizarea pestei porcine si a screpiei.

Sigur ca eu pot sa ma duc astazi sa constat ca totul este perfect intr-o gospodarie, iar peste o luna sa apara pesta porcina! Riscul exista. Totusi, medicul incearca sa previna aparitia bolii, instruindu-l pe om.

Sigur ca n-o sa-l convingi pe taranul roman sa se spele pe maini inainte sa intre la porc, sa fim seriosi! Dar sa isi puna la intrare o tava sau un lighean cu o solutie de soda diluata poate. Asta daca-l invata cineva. Si sunt colegi care i-au invatat pe oameni sa faca asta, printre altele", ne-a spus dr. Viorel Andronie.

Colegiul Medicilor Veterinari a cerut ANSVSA, printr-o adresa din 8 februarie 2018, demararea controalelor de primavara.

"ANSVSA ne-a raspuns initial ca se vor lua niste masuri. Ulterior, ne-am trezit cu un proiect de ordin al institutiei care muta tocmai in toamna controalele de primavara. Sigur, am trimis propuneri la respectivul proiect, in conditiile legii.

Medicii au transmis, spre exemplu, catre ANSVSA ca scroafele fata primavara, asa ca e nevoie, in acelasi sezon, de inregistrarea purceilor, inainte ca acestia sa fie vanduti in intreaga tara", a subliniat medicul.

In plus, printr-o alta adresa, Colegiul Medicilor Veterinari a informat ANSVSA ca e nevoie de inspectiile de primavara in conditiile in care "controlul asupra starii de sanatate a suinelor se realizeaza prin aceste inspectii, iar in contextul focarelor de pesta porcina africana consideram oportuna efectuarea inspectiilor in lunile februarie-mai".

Iata adresa completa formulata de Colegiul Medicilor Veterinari catre ANSVSA:

Medicii veterinari au cerut chiar si o dezbatere publica privind amanarea controalelor in gospodariile populatiei.

In replica, ANSVSA a raspuns Colegiului ca nu va avea loc nicio dezbatere, de vreme ce Ordinul 17/2018 prin intermediul caruia se amana controalele de primavara se publicase deja in Monitorul Oficial.

Dr. Viorel Andronie a declarat ca medicii veterinari nu au primit niciun raspuns cu privire la motivele care au stat la baza amanarii controalelor din gospodarii, tocmai in primavara de dupa identificarea primului focar de pesta porcina africana in Romania.

Surse din cadrul ANSVSA au declarat pentru Ziare.com ca decizia de amanare a controalelor s-a luat pentru ca toamna ar fi sanse mai mari ca animalele sa fie in gospodarie, comparativ cu perioada de primavara, cand e posibil ca unele dintre ele sa fi fost trimise deja in transhumanta.

Argumentul ar putea fi valabil cand vorbim despre oi, spre exemplu, dar nu si atunci cand ne referim la porci, care nu sunt scosi la pascut, pe munte.

In conditiile in care sute de focare de pesta porcina africana au izbucnit in gospodarii, in ultimele doua luni, e destul de clar ca taranul nu stie cum sa previna raspandirea bolii. Poate ca l-ar fi invatat medicul veterinar, daca ar fi apucat sa-i faca un control in gospodarie, in aceasta primavara...

Colegiul Medicilor Veterinari a cerut acum ANSVSA ca, pana pe 15 august, sa faca publica macar procedura in baza careia urmeaza sa se desfasoare contralele de toamna, in gospodariile populatiei.

In plus, mai cer medicii, macar acum, cand pesta porcina africana se extinde alarmant de repede, ANSVSA ar trebui sa ia decizia efectuarii inspectiilor din gospodarii de doua ori pe an.

Iata adresa remisa de Colegiul Medicilor Veterinari catre ANSVSA:

E greu de spus in ce masura controalele veterinare de primavara ar fi impiedicat dezastrul la care s-a ajuns in acest moment. Cert este ca - spun medicii veterinari - preventia ar fi fost, cu siguranta, de folos.

In consecinta, nu putem decat sa ne intrebam: ce motive a avut, de fapt, ANSVSA sa amane controalele respective din gospodarii, in conditiile in care ele sunt cele mai expuse riscului de a raspandi pesta porcina africana? Pana la acest moment, institutia nu a oferit niciun raspuns oficial la aceasta intrebare. Desi le-ar datora-o, poate, tuturor celor care au acum de suferit de pe urma raspandirii bolii, in opt judete din tara.

Citeste si

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#pesta porcina africana controale gospodarii, #ANSVSA refuza controale gospodarii ANSVSA, #pesta porcina africana Romania , #pesta porcina
Comentarii