Peste 3.500 de animale din Delta Dunarii, in pericol sa fie exterminate de autoritati

Vineri, 10 August 2018, ora 09:36
13883 citiri
Peste 3.500 de animale din Delta Dunarii, in pericol sa fie exterminate de autoritati
Foto: Arhiva Pixabay

Intr-o incercare haotica de a opri raspandirea pestei porcine africane, Ministerul Apelor si Padurilor se pregateste sa adopte un ordin in baza caruia animalele si pasarile de prada din intreaga Delta a Dunarii sa fie vanate pana la exterminare. La solicitarea Ziare.com, loctiitorul guvernatorului Deltei a declarat ca, intr-adevar, parte dintre specii ar urma sa fie vanate pana la disparitie.

Delta Dunarii este a doua ca marime din Europa, dupa cea a Volgai. In acelasi timp, este si una dintre cele mai bine intretinute delte, fiind inclusa in Patrimoniul UNESCO inca din anul 1991. Din fericire, aceasta apartenenta - dar si legile date pana acum in Romania - interzic impuscarea fara discernamant a celor mai multe dintre speciile de mamifere si pasari din zona.

Ministerul Apelor si Padurilor este, insa, pe cale sa schimbe toate astea. Mai exact, printr-un ordin aflat inca in dezbatere publica, vrea sa dea liber la vanatoare in Delta Dunarii, in incercarea de a opri raspandirea pestei porcine africane, boala pe care autoritatile statului au scapat-o de sub control.

In referatul de aprobare a ordinului pe care Ministerul Apelor si Padurilor urmeaza sa-l adopte se arata ca:

"Pentru Tulcea (pe teritoriul careia se afla si Delta Dunarii - n.red.) si Constanta, Insula Mare a Brailei si Balta Ialomitei, se va proceda la uciderea preventiva a tuturor mistretilor si pradatorilor, cu exceptia speciilor aflate in Anexa 2 (animale a caror impuscare e interzisa prin lege, in Romania - n.red.), in conditiile legii".

Iar asta inseamna ca vulpile, enotii, dihorii, pasarile de prada si sacalii din Delta vor putea fi executati, la foc automat, laolalta cu toti mistretii.

Acelasi document prevede, insa, ca in cazul depistarii unor cazuri de pesta porcina africana la mistretii ucisi, se va putea trece si la vanarea animalelor din Anexa II a Legii Vanatorii 407/2006.

"In termen de 30 de zile de la confirmarea virusului (la mistret - n.red.) se vaneaza integral pradatorii din zonele afectate, prevazuti in Anexa 1 si Anexa 2 din Legea vanatorii nr. 407/2006", se arata in documentul citat.

Iar asta inseamna ca toate celelalte animale si pasari - de la vidra la soimul sorecar si vulturul cu coada alba - risca sa fie exterminate.

Asociatia SOS Delta Dunarii: Fie statul ascunde gravitatea epidemiei, fie ia, fara rost, masuri extreme

La solicitarea Ziare.com, Delia Popescu, directorul de proiecte al Asociatiei Salvati Flora si Fauna Deltei Dunarii, ne-a informat ca masurile propuse de Ministerul Apelor si Padurilor sunt "excesive" si ca nu au la baza "o analiza corecta si echilibrata a situatiei".

"O astfel de masura radicala (impuscarea mistretilor si a altor animale in conditiile in care cateva exemplare ar fi contaminate - n.red.) arata fie ca reprezentantii statului roman detin informatii critice cu privire la gradul de infectare cu pesta porcina, dar nu comunica gravitatea si nu-si asuma esecul pentru faptul ca s-a ajuns intr-o astfel de situatie, fie masurile propuse sunt extreme si nu sunt corelate cu severitatea situatiei din teritoriu".

Chiar daca epidemia ar fi mai grava decat ni s-a spus, insa, macelul pe care statul il pregateste in Delta Dunarii tot nu s-ar justifica.

"Masurile extreme propuse vor avea ca rezultat eradicarea unor specii de animale pradatoare si debalansarea echilibrului natural din anumite zone (...)

Conform recomandarilor Comisiei Europene, statele (inclusiv Romania - n.red.) trebuiau sa fie in alerta, sa-si defineasca si pregateasca sistemele de prevenire si de reactie la raspandirea pestei porcine.

La nivel national, exista chiar prevederi legislative care ar fi putut fi aplicate ca masuri de preventie - HG 830/2016, unde sunt precizate toate procedurile de izolare a focarelor", se mai arata in punctul de vedere exprimat de Asociatie.

Loctiitorul guvernatorului Deltei Dunarii: Am propus sa se impuste doar mistretii si sacalii

Am incercat inca de pe 8 august sa obtinem un punct de vedere al conducerii Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii cu privire la faptul ca statul incurajeaza masacrarea animalelor si pasarilor salbatice din zona.

Am aflat ca guvernatorul Deltei, Malin-Matei Musetescu, e in concediu si nu poate fi deranjat. Ni s-a cerut sa facem o solicitare scrisa, la care ni se va raspunde, intr-un fel sau altul, in cursul zilei. Cum, insa, nimeni nu ne-a mai raspuns la intrebari, am insistat.

In cele din urma, am reusit sa vorbim cu Radu Voicu, seful serviciului Juridic al Rezervatiei. Acesta ne-a spus ca ii tine locul givernatorului aflat in concediu si ne-a raspuns la cateva intrebari.

"Consiliul stiintific al Administratiei Rezervatiei Deltei Dunarii propune ca doar mistretii si sacalii sa fie vanati, in vederea impiedicarii extinderii pestei. S-a si trimis propunerea la Academia Romana, pentru avizare.

La acest moment, pe teritoriul de 580.000 de hectare al Deltei Dunarii, vorbim depre circa 1.300 de mistreti si circa 2.400 de sacali, dupa studiile noastre. Banuiesc ca dintre acestia se vor vana acele exemplare bolnave sau aflate in agonie", a declarat pentru Ziare.com Radu Voicu.

Seful Serviciului Juridic n-a exclus, totusi, nici faptul ca cele doua specii ar putea fi vanate pana la disparitie.

"Daca impuscam porcii mistreti, daca dispare aceasta pesta porcina, o sa facem niste programe - o sa propunem - cu cei de la Ministerul Agriculturii pentru reintroducerea porcului mistret in Delta Dunarii. Sau poate el chiar va migra in Delta, ca avem si paduri in zona. Iar mistretul merge si 30-40 de kilometri intr-o noapte! Iar daca dispar sacalii, nu-i nicio problema. Prin 1966, au disparut lupii sau au fost exterminati, nu stim, si au aparut sacalii. Deci situatii au mai fost...

Deci sa ne intelegem: doar mistretul si sacalul pot fi vanati. Asa a propus adminisitria Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, intr-un anumit areal. Nu sa se vaneze rate, vulturi, nu alte pasari sau animale!

Va spun in numele domnului guvernator: aceasta activitate va fi executata de personalul Directiilor Silvice, pe arealul pe care noi il administram aici. Si vanatoarea se va face impreuna cu inspectorii nostri! Nu va merge cineva sa inceapa sa vaneze ce vrea in Delta!

Intr-adevar, Delta este in patrimoniul UNESCO. Dar noi avem legea care spune foarte clar: se interzice vanatoare in perimetrul rezervatiei bioseferei Delta Dunarii, cu exceptia situatiilor acestora de urgenta, la nivel national", ne-a mai spus Radu Voicu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pesta porcina africana Romania, #Delta Dunarii vanatoare exterminare pesta, #epidemie pesta vanatoare , #pesta porcina