Comisia Europeana cere Romaniei masuri exceptionale si implementate corect pentru a controla pesta pocina

Marti, 07 August 2018, ora 18:18
5002 citiri
Comisia Europeana cere Romaniei masuri exceptionale si implementate corect pentru a controla pesta pocina
Foto: Arhiva Pixabay

Modul in care pesta porcina se raspandeste in Romania este privit cu ingrijorare de autoritatile de la Bruxelles. Comisia Europeana si-a anuntat disponibilitatea de a oferi ajutor si a atras atentia ca doar prin implementarea corecta a unor masuri adecvate focarele vor fi stinse.

"Urmarim indeaproape evolutia pestei porcine in Romania. Masuri exceptionale, cum ar fi alocarea unui numar suficient de angajati si intetirea controalelor trebuie sa fie implementate de autoritatile romane pentru a asigura tinerea sub control a focarelor existente.

Gradul de raspandire a bolii va depinde de implementarea corecta a legislatiei europene si a masurilor prevazute in strategia europeana in ce priveste pesta porcina. Comisia Europeana este pregatita sa continue sa ajute Romania si sa asigure si asistenta tehnica suplimentara", se arata in declaratia unui purtator de cuvant al Comisie Europene remisa, marti, Ziare.com.

La nivelul Uniunii Europene exista un set de masuri, cuprinse intr-o directiva, de preventie sau control in cazul in care pesta porcina apare fie in gospodarii, fie in salbaticie, intr-una din tarile membre.

Aceasta strategie prevede ce trebuie sa faca tarile unde virusul a fost confirmat, dar si cele unde nu exista cazuri, insa exista riscul de contaminare. Astfel, daca statele membre urmeaza acest plan, virisul este izolat si eliminat.

Autoritatile din Romania au fost avertizate dar nu au facut nimic

In Romania, pesta a fost pentru prima depistata in urma cu un an. Mai exact, in august 2017, a fost diagnosticat un porc dintr-o gospodarie de la Satu Mare, din apropierea granitei cu Ucraina. Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reusit atunci sa tina situatia sub control.

Cu toate astea, tot anul trecut, la scurt timp dupa confirmarea existentei pestei porcine in Romania, Comisia Europeana a dat publicitatii un raport in care evidentia faptul ca statul roman nu ia toate masurile necesare pentru a impiedica raspandirea bolii.

Spre exemplu, in raport se arata ca Romania nu a luat masurile necesare pentru limitarea numarului de mistreti, desi acestia transmit pesta. In plus, analizele pentru depistarea bolii nu se realizau in timp util, iar transportul porcilor domestici - care fac si transmit des boala - nu era urmarit corespunzator.

Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase? UE ne-a avertizat anul trecut si stiam exact ce aveam de facut

Iata, pe scurt, doar cateva dintre concluziile raportului intocmit de CE:

"Romania nu aplica inca multe masuri in vederea prevenirii pestei porcine africane, de exemplu, gestionarea populatiei de mistreti si biosecuritatea in cadrul exploatatiilor nonprofesionale (gospodarii - n.red.), si le va aplica doar odata cu confirmarea bolii, cu o intarziere in consecinta a rezultatelor.

Desi vanatorii au cunostinta de pesta porcina africana, programul slab de supraveghere pasiva a mistretilor nu ofera garantia ca pesta porcina africana ar fi depistata intr-un stadiu incipient dupa introducerea sa. Acest lucru va intarzia depistarea bolii si, prin urmare, punerea in aplicare a masurilor de control, marind riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in exploatatiile nonprofesionale.

Numeroasele exploatatii nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate reprezinta punctul cel mai vulnerabil pentru aparitia infectiei la porcii domestici. In special, exploatatiile nonprofesionale care au scroafe sunt susceptibile sa joace un rol in raspandirea infectiei pe plan local.".

Acelasi document arata ca autoritatile s-ar descurca cu greu in conditiile in care boala ar ajunge intr-o ferma mare.

"Autoritatile competente par pregatite sa gestioneze izbucnirea unor focare in cadrul exploatatiilor nonprofesionale sau al exploatatiilor comerciale mici - care reprezinta majoritatea.

In cazul exploatatiilor comerciale industriale, autoritatile se vor confrunta cu probleme in depopularea rapida a acestora, din cauza capacitatilor limitate de ucidere si de eliminare", se mai arata in documentul citat.

Pentru a afla si ce directive europene a incalcat Romania, refuzand sa previna aparitia si raspandirea pestei porcine africane, puteti citi raportul integral aici:

Quarterly Report - Editia 4

Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google a anunțat lansarea Fitbit Ace LTE, un smartwatch destinat copiilor de peste 7 ani, care combină exercițiile fizice cu jocurile și oferă părinților posibilitatea de a-și monitoriza...
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi își extinde ecosistemul de produse inteligente cu noile linii de televizoare din seria A, care includ modelele A 2025 și Pro 2025. Ambele modele se remarcă printr-un design cu margini...
#Comisia Europeana pesta porcina Romania , #pesta porcina
Comentarii
Poza ueDragnea
ueDragnea
rank 5
Cand e mulePSD-ul la guvernare, Romania nu are nevoie de ajutor.