Comisia Europeana incepe azi controlul la pesta porcina. Ce vor face specialistii de la Bruxelles veniti in Romania

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:08
3891 citiri
Comisia Europeana incepe azi controlul la pesta porcina. Ce vor face specialistii de la Bruxelles veniti in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Miercuri, la ora 9:00, incepe controlul pe care o delegatie a Comisiei Europene il desfasoara in Romania, vreme de o saptamana, pentru a stabili daca autoritatile din tara noastra au procedat corect in lupta cu pesta porcina africana (PPA).

Romania participa, inca din 2015, la un program multianual european de combatere a PPA, finantat in proportie de 75% de UE. In cadrul acestui program, Romania s-a angajat sa cheltuiasca banii europeni primiti, impreuna cu o contributie proprie, ca sa previna pesta.

In cadrul aceluiasi program european, tara noastra poate primi de la UE bani pentru a-i despagubi pe unii dintre romanii ramasi fara animale, din cauza raspandirii PPA. Spre exemplu, pentru 2018, Romania primeste, in cadrul programului, de la CE, nu mai putin de 1.152.138 de euro.

Pentru a se convinge, insa, ca Romania chiar cheltuieste cu folos toti acesti bani, CE nu se multumeste sa ia de bun cuvantul autoritatilor de la Bucuresti. In schimb, trimite anual in tara noastra o echipa de specialisti europeni din cadrul DG Sante, care sa stabileasca daca autoritatile de la noi si-au respectat angajamentele luate in fata Bruxelles-ului si daca au eficientizat, intr-adevar, sistemul national de lupta cu PPA.

Verificarile din acest an incep miercuri, pe 17 octombrie.

Unde vor merge specialistii veniti in control

Potrivit programului oficial aflat in posesia Ziare.com, controlul delegatiei DG Sante incepe la ora 9:00, la Bucuresti, la Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) . Ulterior, se va vizita Laboratorul National de Referinta pentru pesta porcina clasica si pesta porcina africana.

Joi, delegatia de la Bruxelles va fi la Braila, unde va face verificarile planificate la Directia Sanitara Veterinara si va vizita una dintre fermele afectate de pesta. Din datele Ziare.com, va fi vorba despre SC Tebu Consult, exploatatie in care au fost ucisi preventiv nu mai putin de 139.349 de porci, potrivit datelor comunicate de ANSVSA.

In plus, delegatia de la Bruxelles ar urma sa viziteze si o serie de gospodarii in care se cresc porci.

Vineri, specialistii DG Sante vor merge la Tulcea, pentru verificari la fonduri de vanatoare.

Luni, pe 22 octombrie, tot la Tulcea, specialistii vor face audit la Directia Sanitara Veterinara si vor vizita ferma Pigcom. Potrivit informatiilor oferite de ANSVSA la solicitarea Ziare.com, aceasta ferma a fost afectata de pesta, iar 20.289 de porci au fost ucisi preventiv pentru a impiedica raspandirea bolii.

Ulterior, se vor vizita si la Tulcea gospodarii, cel mai probabil pentru a verifica in ce fel previn oamenii simpli raspandirea pestei.

Marti si miercuri, verificari similare se vor face in judetul Constanta. In cele din urma, in dimineata zilei de joi, 25 octombrie, se va desfasura, la Bucuresti, o sedinta de incheiere a auditului.

Va reamintim ca delegatii ale DG Sante au mai desfasurat, in Romania, verificari similare atat in 2016, cat si in 2017. De fiecare data, specialistii au atentionat asupra faptului ca autoritatile noastre nu sunt pregatite sa tina in frau o epidemie de pesta.

In ultimele 3 luni, s-a dovedit ca au avut dreptate, de vreme ce documente pe care Ziare.com vi le-a prezentat in premiera confirma faptul ca, in Romania, epidemia de pesta a capatat proportii nemaintalnite in UE.

Ziare.com a solicitat in scris ANSVSA, inca de pe data de 5 august, raspunsuri cu privire la masurile luate de institutie in vederea conformarii la recomandarile formulate de DG Sante in urma auditului din 2017. Nici pana astazi ANSVSA nu ne-a comunicat raspunsurile solicitate.

In aceste conditii, ramane sa aflam daca - potrivit specialistilor de la Bruxelles - Romania a urmat suficiente recomandari ale DG Sante si merita sa mai primeasca si in anii care vin bani europeni pentru lupta cu pesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#pesta porcina audit UE, #program delegatie UE pesta porcina africana, #UE control pesta Bucuresti , #pesta porcina
Comentarii
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5
Poza hello
hello
rank 5
Ma intreb daca vor descoperii si porcii mafiei psd-iste plini