Cum se vede lupta cu pesta africana de la fata locului: 15 oameni s-au dus sa o starpeasca dintr-un sat din Tulcea, ramas deja fara porci

Joi, 16 August 2018, ora 18:14
28040 citiri
Cum se vede lupta cu pesta africana de la fata locului: 15 oameni s-au dus sa o starpeasca dintr-un sat din Tulcea, ramas deja fara porci
Foto: Arhiva Ziare.com

E luni dimineata si la 50 de kilometri de Tulcea s-a strans o mica armata de bugetari hotarati sa ucida toti porcii gospodarilor din satul Rachelu. Pentru asta au venit jandarmi, soldati, medici veterinari, dar si o droaie de functionari. Vreo ora le-a luat numai sa se adune si sa faca un plan de interventie. In cele din urma, intreaga mobilizare facuta pe banii statului s-a dovedit inutila. Satenii isi taiasera si mancasera deja demult toti porcii, fie ei sanatosi sau infestati cu pesta.

Mai e putin pana la ora 10:00 cand in fata primariei din Luncavita trage, la umbra, o duba a Jandarmeriei. Localnicii se uita lung la ea, dar parca n-au curaj sa intrebe pentru ce a venit. Un singur tanar desirat, cu camasa descheiata si cu pielea arsa de soare, striga de peste strada: "Mai aveti, ba, gaze de dat?". Nu-l baga nimeni in seama. Minutele trec.

10.00: Un batran care se poticneste aproape la fiecare pas trage cu ochiul, pe geam, in duba jandarmilor. Se intoarce, apoi, spre primarie si striga:

- George! Bai George! Ce-i ma, cu astia aici? S-a intamplat ceva?

- Nu-i bre' nimic! Au venit ca azi cica se omoara porcii de la Rachelu (sat component al comunei Luncavita - n.red.) . Si e plecat primarul, asa ca ma duc eu cu ei, il linisteste George Butacu, unul dintre angajatii primariei din comuna.

Pe 3 august, dupa aproximativ o luna si jumatate de la primele cazuri de pesta din Tulcea, Centrul Local de Combatere a Bolilor a decis ca porcii din opt sate tulcene (printre care Rachelu), sa fie ucisi preventiv, pentru a impiedica raspandirea bolii. Zece zile s-au scurs deja de atunci si abia astazi echipele de ucidere ajung la Rachelu. Nimeni n-ar putea spune, insa, si la ce ora.

10:10: George Butacu ne spune ca nu stie nici el cum anume se vor ucide porcii din Rachelu. Atatia cati or mai fi acolo. Primarul Ilie Stefan zicea ca mai mult de 5 nu sunt! Sau poate nici macar atatia. Nu poti sti exact, ca doar nu vine taranul la primarie sa anunte ca tocmai si-a taiat porcul!

10: 25: In cele din urma, unul dintre jandarmi isi pierde rabdarea si cere numarul coordonatorului actiunii. Cine o fi el si cum l-o chema! "Hai, dom'le, ca nu putem nici noi sa stam aici, asa, degeaba, toata ziua!", bombane jandarmul, in barba. Se alege cu un numar de la Directia Sanitara Veterinara si incepe sa sune.

Jandarmii au asteptat zeci de minute ca restul echipei sa vina la Luncavita

La Bucursti, Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) prezinta lupta cu pesta porcina africana ca pe una care se poarta contra cronometru, fara o clipa irosita. De la Luncavita, insa, lucrurile se vad altfel. Aici, pana si unii dintre membrii echipelor de ucidere s-au saturat sa piarda vremea, asteptandu-si colegii sa soseasca si sa se apuce de treaba!

10:30: Sandu Lupoaie, asistentul medicului veterinar concesionar din comuna isi taraie papucii de guma plini de praf spre intrarea in primarie. Nu se grabeste, ca doar pesta nu pleaca nicaieri. E un barbat masiv, sur, ars de soare, imbracat cu haine ponosite. E transpirat tot si umbla cu camasa descheiata, mandru parca sa isi arate parul incalcit de pe piept.

"O sa vedem noi acuma. Directia Sanitara Veterinara stie cum o sa facem. Ei, nu noi...", spune Sandu Lupoaie.

Barbatului nu-i place sa ne raspunda la intrebari. Parca-i scoatem cuvintele cu clestele. Cu chiu cu vai recunoaste ca ii tine locul medicului veterinar care e in concediu si nu poate fi deranjat. Dar suplinirea asta e asa, mai mult de forma. Sandu nu stie nici cati porci sunt in Rachelu, nici daca-s inregistrati la cabinet si nici cati au murit de pesta pana acum. Nu stie sau nu vrea sa spuna... Ca sa scape de noi, pleaca inainte, singur, spre sat...

La acest moment, niciun localnic n-ar putea spune cum urmeaza sa fie ucisi porcii gospodarilor din Rachelu. Or sa fie oare impuscate bietele animale? Gazate cu dioxid de carbon? Taiate ca la Ignat... Directia Sanitara Veterinara si numai ea stie raspunsurile.

10:40: Jandarmii pornesc spre Rachelu, urmati de masina primariei. In sfarsit!

Ce porci omoara astia dom'le? Ca eu l-am si terminat de mancat pe al meu!

10: 50: Intr-un final, dupa mai bine de 40 de minute de asteptare descurajanta, s-a reunit, la poalele satului Rachelu, intreaga echipa de ucidere a porcilor. Sunt doi medici veterinari de la DSVSA Tulcea - din cate am inteles noi, ca prea multe detalii n-au oferit. Acestia urmeaza sa omoare animalele. Cativa soldati veniti cu un Aro de la Babadag vor cara lesurile. Doi jandarmii se vor asigura ca nu sar satenii la bataie, de suparare ca li se ia animalul din cotet. In plus, niste functionari, care sa evalueze greutatea porcului, ca sa stie statul cu cat sa-l despagubeasca pe proprietar. Si, impreuna cu ei, alti cativa functionari al caror rol in echipa n-am reusit sa-l intelegem. Plus reprezentantul primariei Luncavita. Per total, 15 oameni veniti cu 6 masini, la Rachelu, sa opreasca raspandirea pestei porcine.

10:55: Cata vreme angajatii statului isi fac planul de interventie, Petrica Zegrean, un satean in varsta de 40 de ani din Rachelu a coborat la sosea si face autostopul.

"Plec la munca, sefu', la santierul naval. Dar astia ce fac acolo? Tre' sa las vorba la femeia mea legat de ceva?", intreaba barbatul.

Ii spunem ca nu si ca toti cei 15 oameni au venit sa omoare porcii din sat, ca sa nu se extinda pesta porcina africana. Barbatul ne asculta si rade complice.

Un satean ne povesteste ca tocmai si-a taiat si mancat porcul, in ciuda recomandarii autoritatilor de la Bucuresti. Foto: Ziare.com

"Haide, mai, sefule! Care porci sa-i omoare? Pai eu aseara am mancat ultimul rasol din al meu. Si stii ceva? Am patru copii si am mancat cu totii si nu numai ca n-am murit, da' nici nu ne-o durut burta. Pai porcul era sanatos! Si chiar daca n-ar fi fost, tot nu se transmitea boala la om, din cate am inteles!

Cine sta pana vin astia sa-i taie porcul? Pai oricat mi-ai dat pe el, eu am 4 copii. Nu ma duc sa iau ceafa de la magazin cu 16-17 lei pe kil', ca n-o mai scot in veci la capat. Auzi, sefule, or venit ei sa omoare porcii la oameni!", spune barbatul si rade ca de o gluma buna.

Dr. Claudiu Dragnea: Ma intrebi pe mine daca am venit prea tarziu sa omor porcii? Ma vezi pe mine prefect, iau eu decizii?

11.10: In cele din urma, cele 6 masini incarcate cu echipele de ucidere a porcilor urca in sat. Ridica praful in urma si se opresc ba la o poarta, ba la alta. Sandu Lupoaie, asistentul veterinar, merge in fata si bate la portile oamenilor despre care stie ca au porc.

La prima poarta nu-i raspunde nimeni. De departe, din casa, se aud zgomote. Cineva vorbeste la telefon. Dar la poarta nu vine nimeni. Echipele de ucidere n-au voie sa intre in curtile oamenilor fara permisiune. Asa ca toata lumea se urca in masini si pleaca spre urmatoarele gospodarii. Or sa revina si aici mai tarziu. Ce se intampla daca nici atunci gospodarul nu va iesi la poarta nu-i clar inca.

10:15: Masina armatei s-a stricat si nu mai urca la deal. Soldatii surubaresc la ea. Unul dintre ei rade si ridica din umeri cand vede aparatul de fotografiat: "Nu ne mai pozati, dom'le, ca or sa ne certe si or sa spuna ca-i vina noastra ca s-a stricat! Credeti ca noi vrem sa aparem la ziar asa?"

11:20: Echipele de ucidere au ajuns la poarta Vasilicai Moraru. O femeie in varsta care spune ca n-are porc. A avut, dar nu mai are. O functionara care ne spune ca lucreaza la DSVSA Tulcea o intreaba:

"- Ati avut porc?

- N-am avut porc, raspunde batrana.

- Dati declaratie ca n-aveti porc? Pe proprie raspundere...

- Pe proprie raspundere dau. Bine, pe a lui Gherghe, omu' meu, care-i bolnav si nu poa' sa iasa. V-as lasa si in curte, dar am catelu' asta.. Ii rau si nu l-am legat", spune femeia si semneaza hartia.

O femeie declara pe raspunderea sotului bolnav ca nu creste porc in ograda. Foto: Ziare.com

Cand o intrebam, tanti Vasilica rade complice: "Ei, n-am avut porc! Am avut eu...dar lasa ca nu tre' sa stie ei tot, acuma. A mai avut lumea porci, dar i-a taiat ca sa nu se imbolnaveasca. Ce sa faci cu cati bani iti vin de la ei, de acolo...".

11.25: Parte dintre angajatii statului veniti la Rachelu se uita unii la altii si se intreaba ce-i de facut. Satenii de la Rachelu nu mai au porci. I-au taiat. Cum ar trebui procedat?

Echipele de ucidere au ajuns in satul fara porci

11:30: Masina armatei, proaspat reparata, se deplaseaza din nou si ajunge din urma convoiul echipelor de ucidere.

11.33: Il intrebam pe unul dintre medicii veterinari de la DSVSA cum se numeste si daca nu considera ca actiunea de astazi vine prea tarziu, in conditiile in care satenii si-au taiat deja toti porcii. In plus, deplasarea atator oameni pe teren costa si e platita din bani publici...

Intrebarea adresata de Ziare.com nu ii place medicului. Refuza sa ne spuna cum se numeste si ne indeamna sa luam punct de vedere de la superiorii sai. Am aflat ulterior de la alti membri ai echipei ca vorbisem cu medicul Claudiu Dragnea, de la DSVSA Tulcea.

"Pe mine ma intrebi daca am venit prea tarziu? Pai puteai sa citesti si tu 1214 (HG 1214/2009) sa vezi acolo cine ia deciziile in astfel de cazuri, da? Vedeai ca zonele de sacrificare se decid prin ordin de prefect! Ma vezi pe mine prefect? Daca vrei informatii intreaba la DSVSA, ca directorul e deschis cu presa. Si iti iei de acolo toate datele", ne-a raspuns medicul.

Medicii au venit pregatiti, dar n-au avut ce sacrifica. Foto: Ziare.com

I-am explicat ca ne intereseaza, de fapt, parerea sa de medic veterinar care intervine in focarele de pesta porcina africana. Nu s-a extins boala daca se intervine prea tarziu? Sau, daca la Rachelu s-a intarziat si n-au fost probleme, de ce in alte localitati s-ar mai justifica interventii de urgenta? Din pacate, alte raspunsuri n-am primit din partea medicului.

11:35: Membrii echipelor de ucidere se urca in masini si se indeparteaza. George Butacu ne spune ca s-ar putea sa se duca toti spre Revarsarea (din orasul Isaccea) si sa sacrifice acolo animale. Sau s-ar putea sa mai ramana prin Rachelu, cu toate ca e putin probabil sa mai gaseasca ceva de sacrificat.

11:40 Echipa Ziare.com a parasit satul Rachelu si s-a deplasat in comuna tulceana Ostrov. Acolo a petrecut cateva ore alaturi de echipele de ucidere care chiar aveau animale de sacrificat, in localitate.

Potrivit informatiilor Ziare.com, insa, echipele de ucidere de la Luncavita au ramas, in continuare, la Rachelu, dar n-au mai facut decat sa ia de la cativa sateni declaratii prin care acestia informau ca nu cresc porci.

In mod normal, pentru atata lucru n-ar fi fost nevoie sa vina 15 oameni cu 6 masini, mai ales ca in alte zone din judet uciderile preventive de porci mergeau greu si ar mai fi fost nevoie de ajutor.

Directorul DSVSA Tulcea: Decizia de ucidere vine usor tardiv. Dar a fost un inceput si pentru noi

L-am intrebat pe directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Tulcea, dr. Mitica Tuchila, daca decizia de ucidere a porcilor din mai multe sate din judet, inclusiv Rachelu, a venit sau nu prea tarziu. Iata ce a declarat dr. Tuchila pentru Ziare.com.

"In Tulcea a venit usor tardiv din cauza ca judetul a fost primul in care boala a evoluat exploziv, inclusiv din cauza specificul zonei si a migratiei masive a mistretilor dinspre Ucraina. Aceasta ucidere preventiva a venit, de fapt, in momentul in care ne-am dat seama ca declararea focarelor pe exploatatie ne secatuia de forte de munca si de logistica si ne ingreuna actiunea in teren.

A fost prima oara cand ne-am confruntat cu asa ceva, a fost si pentru noi un inceput. Am luat legatura cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si le-am cerut sa declaram focarul pe unitate administrativ teritoriala (localitate - n.red.) ca sa putem face sacrificarile preventive. Dumnealor au avut initial o retinere si au spus ca legislatia europeana nu permite declararea focarului pe localitate, ci doar pe exploatatie.

Dar legislatia europeana cere declararea focarului pe exploatatie si pentru ca acolo animalele se cresc in ferme, nu in gospodarii. Si e normal, cand intr-o ferma se imbolnaveste un porc, sa declari focar in acea unitate, nu in intreaga localitate. La noi, lucrurile stau altfel si focar se declara si gospodaria in care omul creste un singur porc.

Directorul DSVSA Tulcea, dr. Mitica Tuchila. Foto: Ziare.com

S-a tinut cont de sugestia noastra. Dar ca sa nu incalcam legislatia europeana, declarand localitatea focar, i s-a dat posibilitatea Institutiei Prefectului sa dispuna ucideri preventive, cand si unde se impune asa ceva. Ceea ce s-a si intamplat la noi", a explicat pentru Ziare.com Mitica Tuchila, directorul DSVSA Tulcea.

Ziare.com a solicitat si Institutiei Prefectului Tulcea, in scris, un punct de vedere privind intarzierea cu care a fost demarata uciderea preventiva. La momentul in care vom primi raspunsurile institutiei, vi le vom oferi.

In cazul interventiei de la Rachelu, pana si asistentul veterinar din sat putea, de unul singur, sa constate ca oamenii si-au taiat toti porcii. Daca o facea, n-ar mai fi fost nevoie sa vina la fata locului toti cei 15 angajati ai statului, cu 6 masini, doar ca sa aiba de unde pleca mai departe. Dar daca echipele de ucidere n-ar mai fi venit, ar fi incalcat procedura de interventie, iar pentru stat una ca asta ar fi fost, poate, mai greu de acceptat decat irosirea banilor publici. Si din pacate, daca lupta cu pesta se va duce in continuare dupa reguli gandite din birou, e foarte posibil ca situatia total ineficienta de la Rachelu sa se repete.

Maine, intr-un amplu reportaj realizat in comuna tulceana Ostrov, Ziare.com va arata in ce conditii muncesc medicii veterinari care in ultimele doua luni n-au facut altceva decat sa ucida mii de porci din ferme si gospodarii.

Totul, in incercarea de a opri raspandirea pestei porcine africane.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pesta porcina africana Luncavita Rachelu, #echipe ucidere pesta porcina africana, #pesta porcina africana Tulcea , #pesta porcina