Ziare.com

Focar de pesta porcina depistat in Timis, dupa ce cadavrele a trei porci mistreti au fost gasite la marginea unei paduri

Sambata, 23 Mai 2020, ora 19:10

   

Focar de pesta porcina depistat in Timis, dupa ce cadavrele a trei porci mistreti au fost gasite la marginea unei paduri
Cadavrele a trei porci mistreti au fost gasite la marginea unei paduri din Timis, iar in urma analizei s-a constatat ca acestia aveau pesta porcina. La nivelul Prefecturii Timis a avut loc sedinta Comitetului Local de Combatere a Bolilor in care au fost stabilite zone de protectie si tampon pe o raza de cinci kilometri.

Potrivit unui comunicat de presa, de sambata, al Prefecturii Timis, prefectul Liliana Onet a convocat o sedinta a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, ca urmare a aparitiei unei suspiciuni de pesta porcina la trei porci mistreti.

"In data de 21 mai, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis a fost anuntata de existenta a trei cadavre de mistreti, in varsta de aproximativ 2-5 ani. Mistretii se gaseau la o distanta de 100 m unul de celalalt, pe Fondul de vanatoare nr. 56 Cheveresu Mare apartinand Asociatiei de vanatoare Banat Forest Hunt. Au fost prelevate probe de catre inspectorii DSVSA Timis. In urma examinarii probelor a fost depistata pesta porcina africana la mistreti, iar probele au fost trimise la I.D.S.A. Bucuresti pentru confirmare. In cursul zilei de azi, I.D.S.A. Bucuresti a confirmat existenta pestei porcine africane la cei trei misteti, drept urmare, in cadrul sedintei C.L.C.B. au fost luate masuri conform actelor normative in vigoare", se arata in comunicat.

In cadrul sedintei a fost aprobat Planul de masuri privind combaterea focarului de pesta porcina africana, fiind stabilita o zona de protectie de opt kilometri si o zona tampon de inca cinci kilometri in care se va face supraveghere.

In zona de protectie de opt kilometri, care cuprinde localitatile: Bacova, Sarbova, Hitias, Bazosu Vechi, Bazosu Nou, Dragsina si Cheveresu Mare, se vor aplica restrictii de circulatie a animalelor fara acordul medicului veterinar.

Zona tampon cuprinde urmatoarele localitati: Buzias, Capat, Dragoesti, Topolovatu Mare, Topolovatu Mic, Sustra, Petrovaselo, Recas, Izvin, Remetea Mare, Bucovat, Mosnita Veche, Albina, Uliuc, Icloda, Sacosu Turcesc, Vucova si Otvesti.

Romania a avut de suferit in ultimii ani din cauza pestei porcine:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre focar pesta porcina Timis
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3981 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor