Guvernul nici nu a prevenit, nici nu a gandit. Motivul pentru care banii de la UE nu acopera despagubirile pentru pesta porcina

Joi, 30 August 2018, ora 21:27
18834 citiri
Guvernul nici nu a prevenit, nici nu a gandit. Motivul pentru care banii de la UE nu acopera despagubirile pentru pesta porcina
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multe documente aflate in posesia Ziare.com indica faptul ca - in ciuda asigurarilor date de ministrul Petre Daea - Romania isi va recupera de la UE doar o parte din suma uriasa cu care trebuie sa ii despagubeasca pe oamenii ramasi fara porci din cauza pestei. Iar pe masura ce boala, deja scapata de sub control, se va extinde, cheltuielile statului vor creste din ce in ce mai mult.

Nu mai putin de 123.400 de porci - adica aproape 3% din efectivele din tara noastra - au fost ucisi preventiv in ultimele 3 luni de medicii Autoritatii Sanitare Veterinare, in incercarea de a opri raspandirea pestei. In plus, in perioada imediat urmatoare, medicii veterinari urmeaza sa ucida alti peste 170.000 de porci din doua mari ferme din judetul Braila, in care s-a depistat boala.

Pe toti proprietarii animalelor ucise - fie ei simpli gospodari sau mari crescatori de porci - statul va trebui sa-i despagubeasca. Mai exact, va trebui sa le plateasca animalele, la pretul pietei, stabilit de mai multe comisii de specialitate.

Spre exemplu - din datele furnizate de DSVSA Tulcea pentru Ziare.com - gospodarii din judet ar urma sa incaseze 6,12 lei pe fiecare kilogram de carne de porc ucis preventiv. Asta, in cazul in care animalul cantarea peste 40 de kilograme, inainte de ucidere. Daca insa animalul era mic si mai usor de 40 de kilograme la sacrificare, gospodarului i se vor plati 10,15 lei pe kilogramul de carne de care nu va mai apuca sa se bucure.

Patronii de ferme zoothenice ar putea primi chiar sume mai mari pe animalele care le-au fost ucise, in cazul in care acestea aveau inalta valoare genetica si costau mai mult decat porcii din cotetul taranului.

Potrivit informatiilor prezentate pe 29 august de presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, pana la acest moment s-au intocmit dosare de despagubire pentru 1.890 de exploatii afectate de pesta din 10 judete. In baza acestor documente, statul trebuie sa le achite gospodarilor si fermierilor nu mai putin de 6.799.410 lei. In plus, alte 681 de dosare sunt in curs de finalizare, asa ca sumele pe care statul trebuie sa le plateasca vor creste.

Din pacate, cu toate ca timpul trece si despagubirile trebuie platite in cel mult 90 de zile - potrivit prevederilor Regulamentului normelor europene (EEC 349/2005) - ANSVSA n-a inchis pana acum decat 84 de dosare de despagubire, platindu-le oamenilor ramasi fara porci, pe total, 222.060 lei, a mai spus Geronimo Branescu.

Cine plateste pagubele create de pesta: Bucurestiul sau Bruxellesul?

In repetate randuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sustinut ca imediat ce Guvernul va face rectificarea bugetara, statul le va plati oamenilor integral despagubirile, in conditiile in care oricum, ulterior, isi va recupera banii de la UE.

Din pacate, din datele Ziare.com reiese ca ministrul Petre Daea n-a spus adevarul decat pe jumatate. Mai exact, UE va rambursa, intr-adevar, Romaniei o parte din banii pentru despagubiri. Dar nu pe toti, ci doar pe cei pe care autoritatile romane i-au cerut din timp.

Niciun membru al cabinetului Dancila si niciun sef de institutie n-a pomenit, pana acum, nimic despre asta. A spus-o, insa, destul de clar, comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, la solicitarea europarlamentarului Laurentiu Rebega.

Mai exact, informa Hogan, prin intermediul unei scrisori, UE da deja bani Romaniei pentru combaterea pestei - si inclusiv pentru acordarea unor despagubiri - in cadrul unui program veterinar multianual. Acesta este finantat in proportie de 75% din bani europeni si prevede un buget de peste 1 milion de euro pentru Romania, in 2018. In plus, a mai transmis Phil Hogan, orice alte ajutoare de urgenta pentru crescatorii romani vor trebui acordate de la Bucuresti, sub forma unor ajutoare de stat sau intr-o alta maniera aleasa de statul roman, fara ca respectivii bani sa fie rambursati de catre Bruxelles.

Puteti citi integral scrisoarea comisarului european pentru Agricultura, Phill Hogan, aici:

Daea: Ati inteles prost. Vom recupera banii de la UE!

La finele unei conferinte de bilant in care n-a pomenit o vorba despre PPA, la solicitarea presei, ministrul Petre Daea a declarat ca multi dintre romani au inteles prost mesajul transmis de Phil Hogan.

"E o interpetare total gresita. Eu am raspuns foarte clar: sunt lucruri care se amesteca in opinia publica. Nu stiu daca voit sau din nestiinta. Dar oricum ar fi - si voit si din nestiinta - aceste lucruri tot rau fac. Sunt doua teme, doua cai de sprijin.

Prima tema se refera la Regulamentul 652/2014. Acesta prevede foarte clar ca in momentul in care se dispare un animal (sic!), proprietarul acelui animal va fi despagubit prin mecanismul de sustinere al Regulamentului. Acesta are in titlu bolile pentru care se iau masuri pentru eradicare si tine de Directia Generala de Sanatate de la Comisia Europeana, coordonata de Vytenis Andriukaitis. Aceasta (comisie - n.red.) este diferita de Directia Generala pentru Agricultura (reprezentata de Phil Hogan - n.red.) si care are in portofoliu alte instrumente.

Corect a spus comisarul (Phill Hogan - n.red.) ca s-au dat banii pentru despagubirea ca urmare a efectului bolii. Daca acest fenomen de amploare - care este sau care va fi - influenteaza piata si se face dovada cu documente ca este asa, atunci se va folosi instrumentul care este Regulamentul 1308/2013 de reglare a pietei.

(...) Trec aceste momente grele, costisitoare pentru tara. Dar spuneam ca intervenim cu acest sprijin sa le dam oamenilor, dupa care luam banii de la Uniunea Europeana", a declarat Petre Daea.

Petre Daea a interpretat corect mesajul lui Phil Hogan. A uitat, insa, sa le mai spuna romanilor ca Romania nu isi va putea lua de la UE toti banii de care are nevoie pentru a-i despagubi pe romanii ramasi fara porci din cauza PPA.

Pesta s-a extins deja atat de tare, incat banii europeni nu mai ajung pentru despagubiri

Asa cum a amintit Phil Hogan, Romania primeste deja bani de la UE pentru combaterea PPA si a efectelor sale. Iata cum.

Tara noastra face parte dintr-un program multianual european de combatere a bolilor la animale - fie ele transmisibile la om sau nu - care este finantat in proportie de 75% de UE. Printre cheltuielile finantate in cuantum de 75% de UE se numara nu doar informarea privind boala si testarea porcilor domestici sau mistreti pentru depistarea pestei, ci si acordarea de despagubiri.

Documentul in anexele caruia se arata cati bani au solicitat autoritatile pentru despagubiri, inainte ca bugetul programului european pe 2018 sa fie aprobat. Foto: Ziare.com

Problema - potrivit specialistilor consultati de Ziare.com - este ca Romania nu va primi de la UE cati banii ii sunt necesari pentru acordarea de despagubiri, ci doar atatia cati a cerut, atunci cand s-a intocmit bugetul programului pe 2018. Iar Romania - potrivit unui document de lucru al CE aflat in posesia Ziare.com - a cerut doar 45.000 de euro de la UE pentru despagubiri. De ce atat de putin? Din cauza ca a considerat, din datele noastre, ca pesta va afecta, in 2018, doar circa 500 de gospodarii, fiecare cu cate un porc.

Daca lucrurile ar fi stat intr-adevar asa, cei 45.000 euro, la care tara noastra urma sa puna alti 15.000 euro de la bugetul de stat, ar fi fost suficienti pentru a despagubi fiecare gospodar cu cate 120 de euro pentru animalul ucis preventiv in vederea impiedicarii raspandirii bolii.

Autoritatile nu credeau ca boala va afecta mai mult de 500 de gospodarii, asa ca nu s-au pregatit sa dea prea multe despaguiri. Foto: Ziare.com

Din pacate, boala a evoluat mult mai agresiv si a ajuns sa depopuleze nu doar cotetele taranilor, ci chiar ferme intregi cu zeci de mii de porci. Deja s-au inregistrat mai mult de 700 de focare, iar boala continua sa se extinda! In concluzie, banii pe care Romania ii voia de la UE pentru despagubiri sunt de 33 de ori mai putini decat ii trebuie, in acest moment.

Sansa Romaniei, au mai apreciat specialistii citati de Ziare.com, ar fi ca UE sa ne lase sa folosim intregul buget alocat in 2018 programului de combatere a pestei doar pentru despagubiri. Nici asa n-ar ajunge banii, la acest moment, in conditiile in care statul are 1.524.531 euro de plata, iar de la UE ar putea sa ia doar 1.152.138 euro. Tot ar mai fi nevoie de 372.000 de euro pentru a plati doar despagubirile calculate pana acum...

Romania are, insa, posibilitatea, in baza articolului 1 al Deciziei Comisiei Europene C (2017) 2841 final sa ceara o suplimentare a bugetului pentru 2018, in cadrul programului multianual, cu 20%. Iar asta ar insemna inca vreo 230.000 de euro pe care, teoretic, statul i-ar putea folosi tot pentru plata despagubirilor. Si nici asa nu s-ar acoperi necesarul de bani de pana acum. Pentru ca trebuie luat in calcul ca boala continua sa se extinda si sa creeze noi si noi pagube...

Ziare.com a solicitat, in scris, ANSVSA, un punct de vedere cu privire la sumele platite ca despagubiri pe care UE urmeza sa le ramburseze Romaniei, in cadrul programului multianual de lupta impotriva bolilor la animale, fie ele transmisibile la om sau nu.

Pare, insa, destul de clar ca nu mai e mult pana cand statul va ajunge sa-si plateasca cu banii publici, stransi din taxele si impozitele oamenilor, propria incapacitate de a preveni si a tine sub control raspandirea pestei porcine africane (PPA).

Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat printr-o postare pe Facebook, că România a obținut un succes major în cadrul discuțiilor economice desfășurate la Bruxelles. Țara noastră...
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
O minciună conform căruia mari bănci americane ar fi pariat între 350 și 500 de miliarde de dolari pe prăbușirea economiei românești, circulă intens pe platforma X (fosta Twitter), dar...
#pesta porcina despagubiri Romania, #pesta porcina africana Romania, #pesta porcia Romania , #pesta porcina
  1. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  2. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  3. Investitorii au din ce în ce mai puțină încredere în economie. Temerile managerilor din UE și din țară pentru 2025
  4. Ce autostrăzi și drumuri expres s-au construit în România, în 2024. Drumurile programate pentru deschidere până la 1 ianuarie 2025
  5. Fenomen năucitor ce lovește pentru prima dată în istoria lumii: Sunt în mare pericol cinci miliarde de oameni
  6. Mașinile electrice second-hand se vând mai rapid decât cele pe benzină și motorină. Care este motivul
  7. 22 de zile până la intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari. Soluția pentru a le împiedica
  8. Cum să diminuezi rata la credit fără să-ți afectezi profilul de bun plătitor
  9. Vrei să obții un voucher gratuit prin RepowerEU 2024 pentru o baterie de stocare? Iată ce trebuie să faci!
  10. Gamificarea în e-learning: De ce funcționează și cum îți ajută echipa să învețe mai bine