In plina criza de pesta, Daea si-a facut "bilantul realizarilor": Presa sa nu atace procedura ca se va crea haos in tara

Marti, 28 August 2018, ora 15:26
4981 citiri
In plina criza de pesta, Daea si-a facut "bilantul realizarilor": Presa sa nu atace procedura ca se va crea haos in tara
Foto: Arhiva Facebook/Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a apreciat ca, desi nu are specialisti in combaterea pestei porcine africane (PPA), Romania tine epidemia sub control. Din pacate, optimismul ministrului este contrazis de datele pe care el insusi le-a prezentat: efectivele de porci din Romania s-au redus cu peste 121.000 de capete doar in ultimele 3 luni, sacrificarile continua, iar statul nu are deocamdata bani pentru a-i despagubi pe romanii care si-au pierdut animalele.

Vreme de mai bine de o ora, ministrul Petre Daea si-a prezentat realizarile primelor 6 luni petrecute la carma Ministerului Agriculturii, fara sa spuna o vorba despre epidemia de PPA care face ravagii in tara noastra. Mai exact, de la aparitia primului focar de boala, in urma cu 3 luni, aproape 3% dintre efectivele de porci din tara noastra au fost sacrificate.

Abia la finalul expunerii, la solicitarea jurnalistilor, Daea a prezentat o serie de date si aprecieri cu privire la evolutia PPA. Inainte de toate, ministrul Agriculturii a spus ca, de fapt, n-ar fi de datoria lui sa vorbeasca depre boala, si ca aceasta responsabilitate ar trebui sa revina doar Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, care incearca sa opreasca epidemia.

Daea a amintit ca, in Romania, existau cam 4,5 milioane de porci, in ferme si gospodarii, la inceputul epidemiei care afecteaza deja 12 judete. De la aparitia pestei, in ultimele 3 luni, efectivele de porci s-au redus cu 121.012 de capete (adica aproximativ 3%) . Ca situatia sa nu para asa de grava, Daea a ales sa nu insiste pe aceste date, ci sa sublinieze faptul ca numarul de localitati in care boala a facut prapad e mic, in comparatie cu numarul total de unitati administrativ teritoriale (UAT).

"In Bihor din 531 de UAT-uri sunt 8 afectate (1,5%) . In Satu Mare din 285 UAT-uri sunt 4 afectate (1,4%), iar in Salaj boala a fost semnalata doar la porcii mistreti. La Braila, din 184 de UAT-uri, sunt 24 afectate (13%), iar in Constanta din 259 sunt afectate 27 de UAT-uri (10,4%) . In Galati, din 245 de UAT-uri, e afectata o singura localitate (0,4%) . In Tulcea, din 184 de UAT-uri sunt afectate 74 (42%), iar in Ialomita din 193 UAT-uri sunt afectate 24 (12,4%) . In acelasi timp, in Calarasi, din 166 de UAT-uri sunt afectate 2 (1,66%) . Iar in Ilfov, din 118 UAT-uti, sunt afectate 2 (care inseamna 1,8%) . Si mai sunt suspiciuni intr-un numar de 2 localitati", a rezumat Petre Daea situatia evolutiei PPA in Romania.

Cu aceeasi ocazie, ministrul Agriculturii a declarat ca nu cunoaste niciun specialist in lupta cu PPA.

"N-a fost o boala cunoscuta, n-a fost o boala care sa manifeste interes pentru cercetare, pentru a fi analizata. Ne folosim de experienta oamenilor care sunt specialisti. Sunt interpetari diferite. Eu nu vreau sa fac interpretari", a spus Petre Daea. Ne-am fi asteptat, totusi, ca profesorii universitari in medicina veterinara sa aiba un cuvant greu de spus in stabilirea strategiei de lupta cu boala...

Rectificarea bugetara, necesara pentru despagubiri

Nu in ultimul rand, Daea a spus ca este nevoie de rectificarea bugetara produsa de Cabinetul Dancila - si amanata pentru luna viitoare - pentru ca proprietarii de porci sa isi primeasca despagubirile pentru animalele ucise.

"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) are buget separat de Ministerul Agriculturii. De acolo se plateste. Dar va spun ca nimeni nu putea sa prevada asa ceva. In concluzie, e nevoie de rectificarea bugetara pentru a putea plati.

Din 1603 dosare, pana la acest moment, s-au platit 83. E nevoie de rectificare. Banii vor veni, inclusiv de la Comisia Europeana. Acesti bani, per kilogram, pe care ii vom da vor veni in Romania inapoi, de la Comisia pentru Sanatate si Securitate Alimentara, in Baza Regulamentului CE 652. Vor veni.

S-a inteles gresit, in spatiul public, ca UE nu ne da bani. Liderul Comisiei pentru Agricultura, Paul Hogan, a spus ceva ce nu s-a inteles. De la aceasta comisie vor veni, in baza Regulamentului (CE) 1308, alti bani. Adica aceia pentru acoperirea pierderilor economice, pe piata, pe care le-au suferit crescatorii. Dar asta e o alta discutie, banii per kilogram vin de la Comisia pentru Sanatate", a mai spus Petre Daea.

Ministrul a adaugat ca presa n-ar trebui sub nicio forma sa puna sub semnul intrebarii sau sa atace procedura prin care statul lupta cu pesta porcina africana, din cauza ca asta ar arunca tara in haos. Chiar UE ne indeamna sa respectam procedura, in speranta ca vom obtine rezultate bune, mai sustine ministrul Daea.

"Ceea ce face medicul trebuie sa facem, indiferent de situatia si interesele pe care le avem. Ce spune medicul e sfant. Rog si presa sa nu atace procedura, pentru ca fara respectarea acestei proceduri se va crea haos in tara. O garantie ca se va termina maine sau mai tarziu nu ne poate oferi nimeni", a declarat Petre Daea.

In schimb, un document recent al CE indica tocmai contrariul. Anume, ca autoritatile europene recomanda modificarea procedurii si accelerarea sacrificarilor, acolo unde situatia o impune, chiar inainte ca focarul sa fie confirmat. Or, asa cum Ziare.com v-a informat deja, autoritatile de la noi au intarziat si cu peste o luna uciderile preventive, chiar si dupa confirmarea focarelor. Un exemplu in acest caz este modul in care s-a actionat in judetul Tulcea.

In cele din urma, intrebat de presa daca isi va da demisia in urma acestei epidemii scapate de sub control, ministrul Agriculturii a refuzat sa raspunda, preferand sa dea din cap, cu un aer de autosuficienta. Ulterior, a refuzat sa mai raspunda la orice intrebari privitoare la evolutia PPA in Romania.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#pesta porcina Petre Daea, #ministrul Agriculturii Petre Daea, #Daea peste porcina epidemie , #pesta porcina