Iohannis il contrazice pe Teodorovici: Guvernul n-a cheltuit niciun ban din fondul de rezerva pentru combaterea pestei

Vineri, 31 August 2018, ora 12:56
8425 citiri
Iohannis il contrazice pe Teodorovici: Guvernul n-a cheltuit niciun ban din fondul de rezerva pentru combaterea pestei
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis afirma ca Guvernul nu a alocat niciun ban din fondul de rezerva pentru a combate extinderea pestei porcine africane in Romania, asa cum a declarat anterior ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

Totodata, seful statului cere Executivului sa ia masuri cat mai rapide pentru despagubirea populatiei si producatorilor afectati de pesta porcina.

In plus, Iohannis avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, ca Guvernul si-a epuizat fondul de reverva din cauza ca si-a administrat defectuoas resursele si nu pentru ca ar fi cheltuit sume deosebit de mari pentru situatii de calamitate.

"Cu privire la despagubirea populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, Presedintele Klaus Iohannis solicita Guvernului sa asigure un proces cat mai rapid, simplu si eficient de intocmire, aprobare si plata a dosarelor de despagubire a populatiei si a producatorilor afectati de pesta porcina, prin comisii de evaluare eficiente, pentru asigurarea conformitatii evidentelor si a despagubirilor. De modul in care se acorda aceste despagubiri depinde bunastarea gospodariilor populatiei afectate de virusul PPA, dar si viitorul industriei de crestere a porcului.

Data fiind starea de fapt si extinderea agresiva a pestei porcine, cu riscuri si consecinte care se pot dovedi dramatice pentru agricultura si economia Romaniei, din partea Guvernului se anunta cu seninatate faptul ca fondul de rezerva este zero, in ciuda asigurarilor repetate prin care Guvernul si-a propus sa arate ca situatia bugetara este stabila, ca sunt bani pentru pensii, salarii si pentru restul cheltuielilor.

In ciuda gravitatii acestei situatii in raport cu mijloacele de interventie pentru anumite situatii de criza, cum este actualmente criza pestei porcine, ministrul finantelor afirma ca fondul de rezerva este zero deoarece fondurile au fost cheltuite pentru situatiile de calamitate, inclusiv pentru pesta porcina.

In realitate, cheltuielile din fondul de rezerva pe care Guvernul le-a facut pentru pesta porcina africana sunt zero. Nu poate fi identificat niciun act normativ, in ciuda spuselor ministrului finantelor, prin care sa fie alocata din fondul de rezerva vreo suma, oricat de mica, in legatura cu criza generata de PPA.

De altfel, modul defectuos si lipsit de prudenta in care a fost gestionat Fondul de rezerva a facut ca astazi, cand intr-adevar ne confruntam cu o situatie de criza, Guvernul sa nu mai dispuna de bani in acest fond, desi fondul de rezerva al Guvernului se alimenteaza in mod curent, nu doar prin rectificari bugetare", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Reamintim ca miercuri, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a declarat, intr-o emisiune la Antena 3, ca fondul de rezerva al Guvernului a fost epuizat din pricina cheltuielilor cu diversele calamitati, printre care si epidemia de pesta porcina africana.

"Fondul de rezerva a primului-ministru este astazi pe zero, pentru ca am alimentat tot timpul situatiile care au aparut: inundatii, calamitati naturale, pesta porcina. S-au alimentat din acest fond astfel de situatii (...)

Sunt publicate in Monitorul Oficial Hotararile de Guvern prin care Guvernul a alocat sumele respective, fie pentru calamitati naturale, fie pe pesta porcina si pentru alte astfel de situatii. Sumele au fost de peste 600 de milioane de lei, numai pe calamitati naturale (...) care nu s-au anticipat anul trecut, cand s-a facut bugetul pe 2018", a spus Teodorovici, la Antena 3.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, pana la acest moment, statul are de platit 6.799.410 lei doar sub forma de despagubiri catre proprietarii carora li s-au omorat preventiv porcii, in lupta impotriva pestei. Din toata aceasta suma, ANSVSA n-a achitat pana acum decat 222.060 lei, din cauza ca mai multi bani n-a avut.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca ANSVSA e pregatita sa achite si restul despagubirilor, dar ca pentru a o face are nevoie de sume mari de bani pe care nu le poate primi decat prin rectificarea bugetara care se tot lasa asteptata.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#pesta porcina africana Klaus Iohannis, #pesta porcina presedintele Iohannis, #Guvern teodorovici fond rezevrva Guvern , #pesta porcina
Comentarii