Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 645

Vineri, 10 August 2018, ora 15:57
4156 citiri
Numarul focarelor de pesta porcina africana a ajuns la 645

Numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 645, acestea fiind active in opt judete din nord-vestul si sud-estul tarii, a anuntat, vineri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

"In perioada 1 ianuarie - 10 august a acestui an, au fost confirmate in Romania 645 de focare de Pesta Porcina Africana (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 in gospodariile populatiei, una intr-o exploatatie de tip A, trei in exploatatii comerciale si intr-un abator apartinand unei exploatatii comerciale.

De asemenea, tot in aceeasi perioada, au fost confirmate 30 cazuri de PPA in mediul silvatic, la porci mistreti", subliniaza ANSVSA.

La inceputul acestei saptamani, numarul porcilor ucisi era de peste 83.000.

PPA evolueaza in Romania in doua zone geografice cu dinamica diferita.

Astfel, in zona de nord-vest, boala evolueaza lent, chiar stationar, cu un numar de 35 de focare, confirmate in judetul Satu-Mare (9 in gospodariile populatiei si 10 cazuri la porci mistreti), in judetul Bihor (26 in gospodariile populatiei si un caz la mistret) si in judetul Salaj (2 cazuri la mistret).

In zona de sud-est a Romaniei au fost inregistrate 610 focare de PPA, respectiv in judetul Tulcea - 494 focare, dintre care 489 focare in gospodariile populatiei, trei in exploatatii comerciale, doua la SC Carniprod SRL (unul la abatorul si unul la ferma acestei societati comerciale) si unul la SC Pigcom, intr-o exploatatie de tip A, iar 17 cazuri au fost inregistrate la porci mistreti.

In judetul Braila sunt active 23 de focare in gospodariile populatiei, in judetul Constanta - 29 in gospodariile populatiei, judetul Ialomita - 62 in gospodariile populatiei, in judetul Galati - doua in gospodariile populatiei.

ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei.

Astfel, orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii.

Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Citeste si:

Citeste si:
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Sursa: AGERPRES