Pesta porcina: PNL si PMP au demarat procedura pentru infiintarea unei comisii de ancheta

Joi, 30 August 2018, ora 15:07
2328 citiri
Pesta porcina: PNL si PMP au demarat procedura pentru infiintarea unei comisii de ancheta
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL si PMP au demarat, joi, procedura pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind modul in care autoritatile au gestionat situatia creata de pesta porcina africana in Romania.

"A fost inregistrata la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor solicitarea si proiectul de hotarare privind infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta a Camerei Deputatilor privind verificarea modului prin care autoritatile statului roman au pus in aplicare prevederile Programului national de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane", se arata intr-un comunicat al liderului PNL, Ludovic Orban.

Potrivit sursei citate, comisia va avea scopul de a determina cauzele care au dus la aparitia focarelor de pesta porcina, la extinderea epidemiei dar si la erorile autoritatilor romane in gestionarea acesteia.

"In vreme ce in alte tari in care pesta porcina africata si-a facut aparitia cu 2 ani de zile inainte de Romania, acestea au reusit sa tina sub control focarele (Polonia - 99 focare, Ucraina - 64, Lituania - 45), in tara noastra in doar doua luni de zile s-a ajuns la 732 de focare. Raspunderea exclusiva pentru aceasta situatie grava este a Guvernului, care a scapat din mana situatia si a neglijat avertismentele timpurii, iar acum exista pericolul ca Uniunea Europeana sa introduca in zona de restrictie intreaga tara, cu ample repercusiuni economice. In plus, este abominabil cinismul si ticalosia actualei puteri care a furnizat informatii privilegiate apropiatilor sai politici, iar acestia au speculat acest dezastru pentru a obtine profit"a spus liderul PNL.

Ludovic Orban mai spune ca ministrul Agriculturii, Petre Daea, alaturi de ceilalti responsabili din domeniu, vor trebui sa dea explicatii in privinta "incompetentei si indolentei de care au dat dovada in aceasta perioada, fapt care a generat un dezastru zootehnic. Este necesar ca vinovatii sa fie identificati si pusi sa plateasca. Din pacate, actuala guvernare PSD controlata de Liviu Dragnea isi dovedeste o data in plus incapacitatea de a servi interesul public, de a proteja interesele cetatenilor onesti ai acestei tari, si trebuie sa plece!"

Presedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, modul in care a actionat Executivul legat de pesta porcina si a cerut urgent masuri.

Petre Daea, ministrul Agriculturii a replicat ca structurile statului nu au stat cu mainile incrucisate si ca Guvernul a actionat de fiecare data in mod corect, la timp si eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
#pesta porcina comisie ancheta, #pesta porcina Romania , #pesta porcina