Pesta porcina se extinde: Gospodarii din Buzau, sub supraveghere. Politia a inceput o ancheta

Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 16:49
4266 citiri
Pesta porcina se extinde: Gospodarii din Buzau, sub supraveghere. Politia a inceput o ancheta
Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anunta ca gospodariile din cele doua localitati din judetul Buzau unde a fost confirmata pesta porcina africana au fost plasate sub supraveghere oficiala si ca a fost inceputa si o ancheta a Politiei, pentru a verifica informatiile conform carora virusul a fost introdus prin produse provenite de la porcii dintr-o zona unde exista focare ale bolii.

Conform ANSVSA, in urma confirmarii diagnosticului la porcii din doua gospodarii din localitatile Lunca (comuna Patarlagele) si Panatau din judetul Buzau, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de pesta porcina, iar gospodariile respective au fost plasate sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport si a fost dispusa uciderea porcilor din cele doua gopodarii si ecarisarea carcaselor.

ANSVSA mai spune ca au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele suspecte si de la cele sacrificate (3 capete), iar ancheta epidemiologica este in desfasurare.

De asemenea, a fost inceputa si o ancheta a Politiei pentru a verifica informatiile conform carora virusul a fost introdus in judetul Buzau prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zona unde evolueaza focare ale bolilor.

"ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor intreprinse de autoritati, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei. Orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, iar proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie", mai transmite institutia, care reaminteste ca pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

Buzaul este cel de al unsprezecelea judet in care a fost depistata pesta porcina africana, cea mai recenta raportare a ANSVSA aratand ca sunt peste 780 de focare, iar aproximativ 120.000 de porci au fost deja sacrificati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#pesta porcina buzau, #Politie ancheta pesta porcina , #pesta porcina