Pesta se apropie de ferma familiei Dragnea. Daea: E posibil ca o mana criminala s-o fi dus in Teleorman

Joi, 18 Octombrie 2018, ora 13:30
9010 citiri
Pesta se apropie de ferma familiei Dragnea. Daea: E posibil ca o mana criminala s-o fi dus in Teleorman

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca exista posibilitatea ca pesta sa fi fost dusa intentionat in Teleorman, judet in care familia lui Liviu Dragnea are o ferma de porci.

Inca de pe 16 octombrie ANSVSA anunta ca epidemia de pesta a ajuns in judetul Teleorman. Boala a fost identificata de medicii veterinari la un porc aruncat in afara unei localitati din judet. De fapt, in zona fusesera aruncate 2 lesuri, dar numai unul fusese infectat cu pesta.

Ministrul Daea a declarat, joi, pentru Antena3 ca, in opinia sa, este posibil ca cineva sa fi raspandit pesta cu intentie, in Teleorman. Argumentul ministrului: intr-un judet in care pesta nu se manifestase inca a aparut brusc un animal bolnav, aruncat la intamplare.

"Nu ne putem juca cu asemenea situatie. Ne face rau! Trebuie rupt odata pentru totdeauna acest rau. Din radacina trebuie rupt. Este o boala extraordinar de periculoasa si comportamentul trebuie sa fie cel prevazut de ANSVSA si stipulat de lege", a declarat Petre Daea pentru Antena3.

Intrebat de moderatoarea emisiunii daca suspiciunile i se trag de la simplul fapt ca boala a fost identificata la un animal domestic abandonat, ministrul Daea a spus ca da.

"Evident ca da. Alea (lesurile - n.red.) nu le-au adus pur si simplu (proprietarii - n.red.) . Organele abilitate stabilesc ce si cum. Nu nu va pot da raspunsuri, ca nu sunt abilitat. Dar cu ingrijorarea mea si cu masurile pe care le luam, imi pun o serie intreaga de intrebari. Nu fac scenarii, cei abilitati vor stabili ce si cum", a mai spus Daea.

De remarcat este ca abia acum, cand pesta a ajuns in Teleorman, ministrul Agriculturii ia atitudine cu privire la posibila raspandire intentionata a bolii. Pana la acest moment - in ciuda faptului ca presa a relatat despre numeroase cazuri de gospodari care isi arunca porcii morti in Dunare sau elibereaza animale suspecte de pesta prin orase - Daea nu a iesit public sa ia pozitie.

Indiferent daca pesta a fost dusa sau nu intentionat in Teleorman, cert este ca ea a inceput sa se raspandeasca deja in judet. O spun chiar autoritatile din zona.

"Avem al doilea caz confirmat la Scrioastea, e in curs ancheta epidemiologica, ca e ceva ciudat acolo. Au fost patru porci, doi au murit, unul a avut (pesta - n.red.) . Acuma am adoptat un plan de masuri la CLCB, am instituit filtre de aseara (miercuri - n.red.), pentru circulatie, sa nu circule porcii dintr-o localitate in alta. Am insistat si insist pe chestia asta: sa nu se faca panica", a declarat joi prefectul judetului Teleorman, Florinel Dumitrescu.

Reamintim ca in Teleorman - al 14-lea judet in care a ajuns pesta porcina - isi desfasoara activitatea ferma Salcia, in care este coproprietar e Valentin, fiul liderului PSD Liviu Dragnea. In plus, de ferma se ocupa un var al presedintelui de partid, Liviu Dragne.

Citeste si Ferma familiei Dragnea de la Salcia e amenintata de pesta si de executori judecatoresti

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com