Pierderi de milioane de euro, somaj in crestere si afaceri distruse, din cauza pestei

Luni, 27 August 2018, ora 15:39
3881 citiri
Pierderi de milioane de euro, somaj in crestere si afaceri distruse, din cauza pestei
Foto: Arhiva Pixabay

Pesta porcina africana provoaca pierderi uriase in judetul Braila. Desi valoarea exacta a pagubelor inca nu poate fi stabilita, specialistii vorbesc despre pierderi de zeci de milioane de euro si despre inchiderea unor mari afaceri. Afectati sunt si comerciantii care aveau contracte cu marile ferme.

Acestia au inceput deja sa inchida magazinele care comercializau carne de porc si sa trimita angajatii in somaj.

Confirmarea pestei porcine africane la fermele din Gropeni cu 141.000 de porci si din Tichilesti cu 35.000 de capete reprezinta o grea lovitura pe toti cei implicati in domeniu, atat pentru producatori, cat si pentru comercianti.

Pagube uriase

Neoficial, la ferma din Gropeni, cea mai mare din Romania si a doua din Europa, se vorbeste despre pagube de ordinul zecilor de milioane de euro. Valoarea pagubelor va fi stabilita de Prefectura Braila, cu ajutorul membrilor comisiilor special infiintate.

"Se va intruni comitetul de combatere a bolilor, Prefectura va fi cea care va hotari. Pagube mari, pe acest platou sunt in acest moment 141.000 de porci", a declarat reprezentantilor presei medicul veterinar al fermei din Gropeni, Dumitru Jataruc.

Si angajatii fermei de la Ticihilesti spun ca pagubele sunt uriase si vorbesc despre distrugerea zootehniei.

"Imi vine sa plang, sa vad zeci de mii de animale sacrificate. Nu stiu daca dumneavoastra realizati lucrul acesta. Pe partea aia de gard se vede altfel. Pierderea e foarte mare, de ordinul milioanelor de euro. Ferma s-a inchis deja.

In somaj toata lumea, inclusiv eu. Este foarte agresiv virusul. Se distruge zootehnia. Deja s-a distrus o bucata buna de ea. Banuiesc ca tot sud estul tarii noastre este la pamant si va fi in continuare la pamant", a declarat fostul sef al fermei de porci de la Tichilesti, Alexandru Dumitrescu.

Pe langa sutele de mii de animale sacrificate pentru care proprietarii vor fi despagubiti de stat, fermierii raman si fara stocurile de nutret. De asemenea, cladirile, caile de acces si utilajele din ferme trebuie dezinfectate tot pe cheltuiala proprietarilor, iar activitatile legate de productie nu pot fi reluate decat peste cateva luni, dupa parcurgerea unor etape de dezinfectie si verificare.

"Cheltuielile nu vor fi doar pentru despagubirile porcilor, sunt cheltuielile colaterale care vor interveni. Adica furajele care fi confiscate si asa mai departe. Deci pierderea economica este enorma", a spus, in cadrul unei conferinte de presa, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVASA Braila), Gicu Dragan.

Sute de oameni raman fara loc de munca

Dupa inchiderea marilor ferme, sute de oameni isi vor pierde locul de munca. Conform cifrelor prezentate de autoritati, la Tichilesti lucrau peste 150 de oameni, iar la Gropeni erau cel putin 250 de salariati, toti urmand sa fie trimisi in somaj. Efectele vor fi simtite in special in comunitatile rurale.

"Baieti tineri care au fost la munca, ii da afara, au doi, trei copii... Fara porci si fara serviciu. Aia e, ne-au terminat cu totul, nu o sa avem bani, iar de Craciun o sa taiem cainii", s-a plans un localnic din Gropeni, judetul Braila.

Zeci de afaceri distruse

Dupa ce autoritatile au confirmat virusul pestei porcine la fermele de la Gropeni si Tichilesti, zeci de afaceri vor fi nevoite sa traga obloanele, primii afectati fiind comerciantii din orasul Braila.

"Am inchis, de unde sa mai platesc oamenii, de unde marfa, de unde sa luam marfa? Ne-a distrus pe toti", a spus unul dintre cei mai vechi comercianti din Piata de carne a orasului Braila.

Cateva magazine din Piata de carne au fost inchise deja, iar altele se pregatesc sa procedeze la fel.

"Inchid pravalia. Din alta parte sa aduc carne nu e bine, e mai scumpa... aici era aproape. Au scazut vanzarile, uitati mai am cateva tavi. Si trebuie sa inchid. Am trimis oamenii acasa, si eu si altii. Groaznic. Moare lumea de foame", a declarat Ilie Margeanu, un comerciant de carne de porc care avea contract cu ferma din Gropeni.

Alti comercianti din Piata spera ca vor supravietui cu ajutorul importurilor de carne de porc.

"Sa vedem de unde o sa mai aducem porci. Cred ca o sa aducem din Spania. Parerea noastra este ca pretul la porc in viu va fi intre 150 de lei si 210 lei, bineinteles cine scapa cu ei", a spus comerciantul Vasile Mazilu.

Problema este cu atat mai grava cu cat vanzatorii au din ce in ce mai putini cumparatori, deoarece oamenii evita sa cumpere carne de porc.

"Slab, foarte slab, pentru ca lumea fuge din cauza pestei porcine. Iti cere certificatul sanitar veterinar, sa afle de unde provine carnea", a afirmat comerciantul Livia Angelescu.

Inainte de declansarea virusului, judetul Braila se afla pe locul doi in plan national ca numar de porci. Pana in prezent, in judet au fost confirmate 34 de focare de pesta porcina africana in gospodarii si in exploatatii comerciale, peste 30.000 de porci fiind eutanasiati de veterinari. Pana la finalul campaniei, cel putin 200.000 de animale vor fi eutanasiate daca intre timp nu vor fi descoperite noi focare ale bolii.

Numarul focarelor de pesta porcina africana confirmate pe teritoriul Romaniei a ajuns la 725, acestea fiind active in 10 judete din nord-vestul si sud-estul tarii, respectiv in 156 de localitati, potrivit ultimelor informatii.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#pesta porcina Braila , #pesta porcina