Reactia lui Dacian Ciolos la extinderea pestei porcine: E o criza extrem de grava. Iata vinovatii!

Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 15:44
6320 citiri
Reactia lui Dacian Ciolos la extinderea pestei porcine: E o criza extrem de grava. Iata vinovatii!

Fostul premier Dacian Ciolos a afirmat duminica faptul ca Guvernul PSD-ALDE este responsabil pentru criza pestei porcine africane din Romania, responsabilitati directe avand premierul Viorica Dancila, ministrul Agriculturii, Petre Daea, si directorul ANSVSA, Geronimo Branescu.

"Vorbesc de criza pestei porcine africane, care ocupa, incet - incet, bucata cu bucata, toata tara si care risca sa distruga un sector agro-alimentar intreg. Ne confruntam in acest caz cu o criza care este extrem de grava din acest punct de vedere. Este o criza care se datoreaza, din punctul meu de vedere, in primul rand incompetentei Guvernului PSD-ALDE - si aici as spune ca responsabilitati directe a ceea ce se intampla are doamna prim-ministru, pentru ca dansa are sub control toate institutiile care ar fi putut si care ar trebui sa tina sub control aceasta criza, domnul ministru Daea, in calitatea lui de ministru al Agriculturii, care vizeaza si acest sector al cresterii porcinelor, si, evident, in cel putin aceeasi masura, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Geronimo Branescu", a declarat Dacian Ciolos in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat ca in calitate de ministru al Agriculturii in Romania si la nivel european, cand a fost comisar de resort, s-a confruntat cu astfel de situatii si s-a dovedit ca daca se actioneaza la timp, lucrurile pot fi tinute sub control. Ciolos a atras atentia ca exista riscul de sistare a exportului de carne de porc din Romania pentru o perioada de timp.

"Rezultatele sunt dezastruoase, pentru ca este vorba nu doar de inchiderea unor ferme, oameni care au credite la banca, care au investit in acesti ultimi ani in sectorul de crestere a porcinelor, dar avem deja, pe langa ferme inchise, oameni care sunt trimisi in somaj, peste 1.000 de oameni care si-au pierdut locurile de munca deja, dintre care 500 provin doar dintr-o singura companie. Exista riscul clar in momentul de fata de reducere si poate chiar sistare pentru o anumita perioada de timp a exportului de carne de porc din Romania - si va reamintesc ca viabilitatea acestui sector tine in primul rand de competitivitatea lui si de capacitatea de a comercializa pe piata europeana si in exterior - si riscul este mare sa nu mai putem face acest lucru, chiar si cei care nu au problema infectarii cu virus", a precizat fostul premier.

Potrivit acestuia, o crestere a importului de carne de porc ar duce la cresterea pretului la raft, ceea ce ar insemna inflatie.

"Vor creste importurile tot mai mult, pentru ca avem unitati de crestere a porcului care au integrata si partea de procesare, tocmai ca sa poata sa valorifice tot mai bine materia prima locala, care nu vor mai putea valorifica materie prima locala, pentru ca nu vor mai putea exporta produse din carne de porc romanesc si atunci vor trebui sa importe si importul inseamna cresterea pretului la raft pentru produse care vor fi chiar pe piata romaneasca. Cresterea pretului la produse alimentare inseamna inflatie si inflatia se va adauga la inflatia pe care o avem deja si atunci orice povesti cu cresteri de salarii si de pensii vor deveni legende. Acelasi Guvern care avea pretentia ca romanilor le va creste bunastarea sub guvernarea lor, iata ca din cauza incompetentei va scadea puterea de cumparare a romanilor si datorita faptului ca vom importa carne de porc", a declarat Ciolos.

Fostul prim-ministru a mai aratat ca, din punctul sau de vedere, trebuia facuta o comanda unica la nivel national, cu o celula de criza la nivelul Guvernului.

"Ca prim-ministrul delega aceasta comanda unica unuia dintre ministri, e altceva, dar trebuie neaparat sa fie o comanda unica la o celula de criza din care sa faca parte nu doar Ministerul Agriculturii, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara, dar si Ministerul de Interne si Ministerul Mediului si alte autoritati nationale care pot interveni, inclusiv autoritati locale din zonele afectate.

Deci, o comanda unica la nivel national, cu o celula de criza. Si asta nu la nivelul CSAT, ci la nivelul Guvernului, pentru ca acolo sunt toate institutiile care trebuie sa actioneze in astfel de situatii si exista si procedura foarte clara in acea hotarare de guvern din 2016. Apoi, sub aceasta coordonare unica la nivel national, o coordonare unica la nivel judetean, in fiecare judet acolo unde apar probleme. Si o coordonare unica a activitatii tuturor institutiilor si inclusiv niste proceduri clare pentru raspunderi foarte clare pentru cei care incalca aceste proceduri. Pentru ca o incalcare de procedura lasa spatiu de manifestare virusului", a mai spus Dacian Ciolos.

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...
Comentarii
Pensula
rank 5
bai ZERRO, bai Cccioloase, dace esti atat de destept, de ce n-ai des
padrone
rank 5