Siegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina

Joi, 30 August 2018, ora 11:27
4607 citiri
Siegfried Muresan a cerut 110 milioane de euro din Bugetul UE pentru fermierii afectati de pesta porcina
Foto: Arhiva Facebook/ Siegfried Muresan

Eurodeputatul Siegfried Muresan a cerut oficial alocarea a 110 milioane de euro din bugetul Uniunii Europene pentru fermierii afectati de pesta porcina africana, inclusiv cei din tara noastra.

Muresan a depus, joi, doua amendamente la Proiectul de buget al UE pentru anul 2019 prin care solicita alocarea, in total, a 110 milioane de euro pentru despagubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectati de pesta porcina africana, inclusiv fermierii din Romania, potrivit unui comunicat de presa remis joi Ziare.com.

"Astfel, primul amendament al lui Siegfried Muresan prevede alocarea a 100 de milioane de euro catre Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru masurile specifice destinate fermierilor afectati de pesta porcina africana.

In cel de-al doilea amendament, deputatul european solicita cresterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocarilor pentru Fondul privind masuri de urgenta legate de sanatatea animalelor si a plantelor din cadrul Programului pentru Produse si Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeana", se precizeaza in document.

Eurodeputatul subliniaza ca epidemia de pesta porcina africana a cauzat pana in prezent pagube de zeci de milioane de euro, iar suma continua sa creasca.

"Numarul focarelor de pesta porcina africana din Romania creste de la o zi la alta. Avem deja 10 judete din Romania in care s-au identificat focare si alte 7 judete cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat pana acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii romani, iar aceasta suma continua sa creasca.

De aceea, am cerut astazi, prin doua amendamente, alocarea a 110 milioane de euro din Bugetul Uniunii Europene de anul viitor pentru masuri privind sprijinirea fermierilor europeni afectati de pesta porcina, inclusiv fermierii din Romania", a declarat deputatul european Siegfried Muresan dupa depunerea amendamentelor.

El atrage atentia ca o conditie pentru ca banii sa ajunga si la fermierii romani afectati este ca guvernul sa opreasca raspandirea bolii.

"Dar conditia principala pentru ca acesti bani sa fie alocati si sa ajunga la fermierii romani afectati este ca Guvernul Romaniei si autoritatile romane sa stopeze raspandirea pestei porcine africane, lucru pe care autoritatile romane nu l-au facut la timp.

Mai mult, autoritatile romane nu au luat nici macar masurile recomandate de Comisia Europeana pentru prevenirea aparitiei pestei porcine. Dovada acestui fapt este raportul de audit al Comisiei publicat in septembrie 2017.

De aceea, cer Guvernului si autoritatilor romane abilitate sa aplice de urgenta masurile necesare pentru stoparea raspandirii focarelor tocmai pentru ca fermierii romani sa poata beneficia anul viitor de fondurile europene pe care le-am solicitat. Guvernul nu trebuie sa fie un obstacol in accesarea acestor fonduri de catre fermieri", a adaugat deputatul european.

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2019 urmeaza a fi adoptat de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene pana la finalul lunii noiembrie, mai precizeaza sursa citata.

Amintim ca in repetate randuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a sustinut ca imediat ce Guvernul va face rectificarea bugetara, statul le va plati oamenilor integral despagubirile, in conditiile in care oricum, ulterior, isi va recupera banii de la UE.

UE va rambursa, intr-adevar, Romaniei o parte din banii pentru despagubiri. Dar nu pe toti, ci doar pe cei pe care autoritatile romane i-au cerut din timp, atunci cand s-a intocmit bugetul programului pe 2018.

Iar Romania - potrivit unui document de lucru al CE aflat in posesia Ziare.com - a cerut doar 45.000 de euro de la UE pentru despagubiri. De ce atat de putin? Din cauza ca a considerat, din datele noastre, ca pesta va afecta, in 2018, doar circa 500 de gospodarii, fiecare cu cate un porc.

Iata aici mai multe detalii: Guvernul nici nu a prevenit, nici nu a gandit. Motivul pentru care banii de la UE nu acopera despagubirile pentru pesta porcina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
#bani UE pesta porcina , #pesta porcina
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
in casieria UE nu ma sunt fonduri,decat in lire turcesti si ruble,
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5