Un sfert din banii dati de Guvern pentru combaterea pestei se duc doar pe despagubiri. Ce pot face autoritatile cu banii ramasi?

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 18:08
3553 citiri
Un sfert din banii dati de Guvern pentru combaterea pestei se duc doar pe despagubiri. Ce pot face autoritatile cu banii ramasi?
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai mult de un sfert din suma pe care Guvernul a alocat-o, la rectificarea bugetara, pentru finantarea luptei impotriva pestei se va duce doar pe acoperirea pagubelor cauzate deja de epidemie. Cat de mult timp va putea statul sa faca fata bolii cu restul de bani primiti la rectificare ramane de vazut.

In incercarea de a opri raspandirea pestei, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a ucis deja preventiv peste 300.000 de porci din fermele si gospodariile romanilor. Legile europene care i-au permis Autoritatii sa procedeze astfel o obliga, insa, sa ii si despagubeasca pe oamenii ramasi fara porci, la valoarea de piata pe care animalele o aveau, la momentul sacrificarii.

Asa se face ca, pe data de 5 septembrie, ANSVSA ajunsese sa aiba de platit catre fermieri si gospodari despagubiri in valoare de nu mai putin de 47.600.390 lei! E o suma uriasa, dar pe care institutia va trebui, insa, sa o achite, ca sa nu riste incalcari grave ale legislatiei europeane.

In repetate randuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat ca oamenii n-ar trebui sa se sperie de aceste costuri imense ale luptei cu pesta, pentru ca Guvernul Romaniei este pregatit sa le suporte. Si tot Daea sustinea ca statul roman nu se va zgarci nici la finantarea luptei cu molima si nici la plata daunelor cauzate de ea, de vreme ce oricum, ulterior, isi va recupera banii de la UE. Singurul motiv pentru care statul n-a dat, inca, drumul la bani - mai spunea ministrul Agriculturii, zilele trecute - este ca rectificarea bugetara intarzie.

Ei bine, in cele din urma rectificarea bugetara mult asteptata de Petre Daea a fost adoptata de Guvern, pe 5 septembrie. Ordonanta de urgenta inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial, dar ANSVSA va primi 200 de milioane de lei ca sa plateasca despagubiri si sa "combata raspandirea virusului", dupa cum a declarat premierul Viorica Dancila.

Mai exact, primul ministru a precizat: "Am luat mai multe masuri pentru a sprijini financiar pe toti cei care au avut de pierdut din cauza pestei porcine africane cat si pentru combaterea raspandirii virusului. Suplimentar fata de sumele prevazute in rectificarea bugetara pentru despagubirea crescatorilor de porci, adica peste 160 de milioane de lei, Ministerul Finantelor Publice a transferat ANSVSA inca 40 de milioane de lei. Prin urmare, sunt disponibili peste 200 de milioane de lei, in special pentru plata despagubilor, dar si pentru achizitia de dezinfectanti, kit-uri de laborator si alte materiale necesare ANSVSA".

Problema este ca mai bine de un sfert din aceasta suma cu care ANSVSA ar trebui sa tina in frau raspandirea pestei porcine, in perioada imediat urmatoare, se va duce doar pe plata daunelor cauzate pana acum de molima. Iar asta inseamna ca, dupa ce le va plati oamenilor cei 47.600.390 lei datorati, institutia va ramane - la doar o zi dupa rectificare - cu doar 152.399.610 lei pentru a opri raspandirea pestei.

Din pacate - daca Romania vrea sa mai aiba vreo sansa sa scape de pesta inainte se ramana fara niciun porc - acesti bani ar trebui sa ajunga pentru mai mult decat "achizitia de dezifectanti, kituri de laborator si alte materiale necesare ANSVSA", dupa cum spune premierul Dancila.

Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, comisarul european pentru Agricultura, Phil Hogan, a anuntat intr-o scrisoare formulata la solicitarea europarlamentarului Laurentiu Rebega ca "raspunsul Romaniei la situatia epidemiologica in legatura cu pesta porcina africana ar trebui sa fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru pesta porcina africana".

Dar ca sa dea "raspuns epidemiologic aliniat la principiile Strategiei UE", Romania ar trebui, inainte de toate, sa respecte recomandarile UE privind combaterea bolii. Or, Uniunea avertizase inca din 2017 Romania ca nu e pregatita da faca fata epidemiei de pesta si ca trebuie sa ia urgenta o serie de masuri in acest sens. Prin aceste masuri se numarau, spre exemplu, realizarea de investiti pentru realizarea unui sistem performant de inregistrare si monitorizare a deplasarii porcilor din gospodarii, care risca sa transmita pesta.

In plus, mai transmiteau specialistii UE, Romania trebuia sa investeasca urgent, inca de anul trecut, in educatie, astfel incat nu doar fermierii, ci si gospodarii sa invete cum sa se evite raspandirea pestei.

Nu in ultimul rand, UE recomanda Romaniei sa isi procure, din timp, suficiente incineratoare, astfel incat sa poata distruge repede si eficient toate animale care ar risca sa raspandeasca pestea.

Puteti citi integral recomandarile pe care UE le-a facut autoritatile romane responsabile cu administrarea crizei pestei porcine in raportul urmator:

In anul scurs de la momentul in care UE a formulat aceste recomandari, ANSVSA n-a investit nici pe departe suficient pentru a se conforma cerintelor UE in ceea ce priveste administrarea epidemiei de pesta porcina.

Ar putea, insa, incepe sa o faca macar acum, in al 12-lea ceas, inainte sa dispara industria cresterii porcului din Romania. Ramane de vazut daca cei circa 152 de milioane de lei vor ii vor ajunge ANSVSA pentru investitiile serioase sau vor acoperi doar despagubirile si cheltuielile cu dezinfectantii si alte consumabile.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#pesta porcina africana bani, #ANSVSA bani despagubiri pesta, #buget lupta pesta rectificare , #pesta porcina