Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american

Vineri, 14 Iunie 2024, ora 14:58
24815 citiri
Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american

Atacurile la adresa dolarului american și încercările de de-dolarizare a economiei mondiale s-au intensificat puternic în ultima perioadă.

Totul a culminat cu decizia Arabiei Saudite de a nu reînnoi acordul ”petro-dolar” cu SUA, așa cum anunță site-ul Global Times, controlat de China.

Informația a fost însă preluată și distribuită de mai mulți analiști financiari occidentali, care comentează că renunțarea la acordul vechi de 50 de ani între SUA și Arabia Saudită va avea un impact puternic asupra piețelor financiare globale.

Dolarul pierde exclusivitatea

Arabia Saudită va vinde acum petrol în mai multe valute, inclusiv renminbi chinezesc, euro și yen, în loc ca tranzacțiile să se desfășoare exclusiv în dolari americani, așa cum prevedea acordul ”petro-dolari”.

Analiștii occidentali vorbesc despre intensificarea eforturilor de deraiare a statutului dolarului american ca monedă internațională de rezervă.

În același timp, s-au intensificat foarte puternic speculațiile legate de folosirea Bitcoin pentru tranzacționarea petrolului arab, ceea ce a adus un salt al valorii criptomonedelor.

Petrol tranzacționat în monede virtuale?

Trebuie ținut cont și de anunțul făcut la începutul acestei luni de Banca Reglementelor Internaționale cu privire la faptul că Arabia Saudită s-a alăturat BIS – un proiect internațional controlat de China vizând lansarea unei monede digitale a mai multor bănci centrale asiatice.

Astfel, banca centrală saudită devine, conform anunțului, ”un participant deplin” în cadrul Proiectului mBridge, colaborare lansată în 2021 între băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite, potrivit Reuters.

”Cel mai avansat proiect CBDC (central bank digital currency – monedă digitală susținută de o bancă centrală) transfrontalier tocmai a adăugat o economie majoră a G20 și cel mai mare exportator de petrol din lume”, a declarat Josh Lipsky, care conduce un monitor global CBDC, la sediul din SUA al Consiliului Atlantic.

Extinderea BRICS

Mișcarea Arabiei Saudite vizând contestarea hegemoniei dolarului nu este singulară însă. Bursa de Valori din Moscova a suspendat toate tranzacțiile realizate în dolari americani și euro, iar în El Salvador a fost lansată piața mobiliară bazată pe tranzancționări în Bitcoin, ca parte a acealuiași efort de subminare a dolarului.

BRICS și ASEAN (The Association of Southeast Asian Nations) promovează de mai mult timp ideea de a se îndepărta de dolarul american, iar trecerea bruscă a Arabiei Saudite către îmbrățișarea conceptului multipolar a daut un nou avânt națiunilor din aceste alianțe.

Trebuie arătat și că, la o zi după întâlnirea miniștrilor de externe BRICS, diplomații au purtat marți un dialog cu oficiali din alte 12 țări în curs de dezvoltare, inclusiv Arabia Saudită, Turcia, Thailanda și Venezuela, la Nijni Novgorod, Rusia.

Mai mulți parteneri cu opinii similare sunt pregătiți să se alăture familiei BRICS, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi în timpul dialogului, potrivit Global Times.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Tranziția ecologică, în impas: Companiile ”verzi” au ajuns acum să se chinuie în a atrage investitori
Investitorii internaționali nu se mai înghesuie să investească în ”acțiunile verzi” ale companiilor care produc energie regenerabilă. Cota de lor de piață a scăzut cu aproape 30%...
#economie , #economie politica
  1. Vivaldi, alternativa Google Chrome, adaugă funcții noi importante
  2. Google oferă un an de acces gratuit la Gemini Advanced pentru utilizatorii Pixel 9 Pro
  3. Permisul și alte documente oficiale, direct pe telefon! Google Wallet va lansa o funcție de scanare și stocare a documentelor
  4. Costul dramatic al caniculei pentru recolta agricolă din 2024 și cum ar fi putut fi evitate pagubele. „Țara noastră este pe fundul unui cazan în flăcări și focul este din interior”
  5. Cum să folosiți funcțiile avansate ale Facebook pentru o experiență optimizată. Nu ratați trucul numărul trei!
  6. Funcția din iOS 18 care îi va ajuta pe utilizatori să recupereze pozele pierdute
  7. Grâul, porumbul și orzul au pus România pe primul loc în Uniunea Europeană. Topul în care conducem detașat
  8. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  9. Arabia Saudită va găzdui prima ediție a Jocurilor Olimpice Esports în 2025
  10. Google Maps introduce un design revoluționar pentru utilizatorii de Android