A inceput cursa pentru petrolul din Somalia

Luni, 27 Februarie 2012, ora 09:15
2492 citiri
A inceput cursa pentru petrolul din Somalia
Foto: presstv.com

Petrolul din Somalia este dorit de britanici, canadieni, chinezi si americani, care au inceput o adevarata cursa pentru exploatarea aceastei rezerve.

In schimbul "aurului negru", premierul englez le-a promis somalezilor asistenta umanitara si imbunatatirea securitatii, noteaza The Guardian.

Aceasta tara, in care au avut loc conflicte militare timp de doua decenii, este printre cele mai sarace.

Pentru prima data dupa 21 de ani, securitatea in nordul Somaliei permite exploatarile, in conditiile in care situatia din Iran ameninta sa genereze o criza mondiala a petrolului.

In prezent, au loc discutii intre oficialii britanici si guvernul de tranzitie somalez despre exploatarea rezervelor de petrol din nord-estul tarii.

"Avem nevoie de investitii de capital din partea unor tari precum Marea Britanie. Daca sectorul privat poate interveni si isi poate face treaba, atunci ajutorul lor este binevenit", a mentionat premierul somalez Abdiweli Mohamed Ali, dupa intalnirea cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, si premierul englez, David Cameron.

Oficialii acestei tari cauta un parteneriat cu firma British Petroleum (BP) pentru ca aceasta "sa ajute la explorarea si construirea instalatiilor petroliere".

Ministrul Abdulkadir Abdi Hashi, care a incheiat contractul cu firma canadiana Africa Oil, a declarat ca primele extractii vor avea loc "in urmatoarele 20-30 de zile". Compania estimeaza ca ar exista circa 4 miliarde de barili (valorand circa 550 de miliarde de dolari) in cele doua zone extractie din Puntland.

De asemenea, firme chineze si americane si-au exprimat dorinta de exploatare a resurselor petroliere din Somalia. Printre ele, se numara si compania de stat chineza China National Offshore Oil.

In plus, companiile BP si Shell au sustinut crearea de locuri de munca in regiunile de coasta ale Somaliei.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#petrol Somalia, #exploatare petrol Somalia , #petrol