A mizat pe prabusirea pretului petrolului si a castigat un miliard de dolari. Acum face o profetie sumbra

Marti, 10 Mai 2016, ora 20:31
12476 citiri
A mizat pe prabusirea pretului petrolului si a castigat un miliard de dolari. Acum face o profetie sumbra
Foto: Arhiva Ziare.com

Arabia Saudita ar putea intra in faliment din cauza crizei petrolului, a avertizat cel care a facut multi bani din faptul ca a anticipat ca pretul titeiului va scadea cu mult sub 100 de dolari pe baril.

Acum doi ani, Zach Schreiber, director executiv la PointState Capital, a facut o profetie care a adus firmei de investitii pe care o conduce un profit de un miliard de dolari.

Antreprenorul a anticipat prabusirea pretului petrolului si a mizat pe acest lucru, arata CNN Money.

Insa acum, el avertizeaza ca Arabia Saudita ar putea da faliment. Deja acest mare producator de petrol a redus cheltuielile si se chinuie sa-si refaca rezervele valutare. In plus, de curand, minisrul de resort a fost remaniat.

Desi lucrurile arata rau pentru sauditi, acesta este abia inceputul.

"Mai au la dispozitie doar doi sau trei ani pana cand se vor lovi de zid", a transmis Zach Schreiber, in cadrul unei conferinte.

Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii

S-au lafait, iar acum sufera

Dupa ani si ani in care sauditii au facut multi bani de pe urma petrolului, acum au dat-o in extrema cealalta si au nevoie disperata de bani. Liderii se gandesc deja sa ia un imprumut de 10 miliarde de dolari de la un grup de banci si iau in considerare emiterea de obligatiuni.

Problema este ca pentru a-si echilibra bugetul, Regatul are nevoie ca pretul petrolului sa urce la 100 de dolari pe baril, fara ca beneficiile populatiei sa fie atinse. Dar cum acest lucru e putin probabil sa se intample, avand in vedere ca titeiul nu da semne ca-si va reveni spectaculos, statul e nevoie sa mai taie din cadourile oferite localnicilor. O astfel de masura a fost luata recent: pretul combustibilului a inregistrat o crestere de 50%.

Schreiber considera ca programul de cheltuieli sociale (adica subventiile oferite populatiei) e pe cale sa se prabuseasca din temelii, din cauza petrolului ieftin.

O alta problema o reprezinta bugetul urias al Apararii. Pana la urma, e normal sa dai multi bani pe cheltuieli militare, cand regiunea in care te aflii colcaie de razboaie si conflicte. Arabia Saudita e ultimul bastion al stabilitatii din zona, dar presiunea financiara e uriasa, asa ca anul acesta a alocat cu 3,6% mai putini pe aparare.

Momentan, situatia e cat de cat sub control. Banca centrala se lauda acum doi ani cu rezerve de 600 de milioane de dolari. Insa din 2014 si pana in prezent, din trezorerie au disparut 140 de milioane de dolari, bani cheltuiti pentru a acoperi efectele crizei petrolului.

Iar daca o vor tine tot asa, pana la urma fondurile se vor epuiza.

Autoritatile saudite sunt disperate si se gandesc chiar la vanzarea unui pachet de actiuni minoritate a companiei petroliere de stat Aramco. Insa Schreiber nu vede cu ochi buni aceasta idee.

"De ce sa vinzi gasca cu ouale de aur? E o nebunie, sauditii isi amaneteaza viitorul doar pentru a castiga putin timp", a spus antreprenorul.

In final, el a avut un sfat pentru toti: sa speram ca totul va fi bine, dar sa ne pregatin de ce e mai rau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Arabia Saudita faliment, #Arabia Saudita bani petrol, #petrol Arabia Saudita , #petrol