Acordurile cu Chevron au fost desecretizate - vezi documentele

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 11:05
7775 citiri
Acordurile cu Chevron au fost desecretizate - vezi documentele
Foto: Arhiva

Acordurile petroliere ale Chevron de concesiune pentru exploatare, dezvoltare si explorare in perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti au fost desecretizate.

Acordurile sunt incheiate pentru o perioada de 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire pana la 15 ani, se arata in documentele publicate pe site-ul ANRM. Totusi, agentia a ascuns costurile si investitiile necesare celor trei exploatari.

Iata cele mai importante aspectele prevazute in contracte:

Perioada de explorare va fi de sase ani de la data incheierii acordului, in doua faze, una obligatorie si una optionala, Chevron avand dreptul sa extinda perioada cu inca patru ani, insa, pentru acest lucru, este nevoie de un program suplimentar de lucrari, aprobat de agentie.

Daca, in urma perioadei de explorare nu se gasesc zacaminte care pot fi valorificate comercial, perimetrul respectiv se pune la dispozitia agentiei, libera de orice sarcini sau obligatii, la sfarsitul perioadei de explorare.

De asemenea, Chevron este obligata sa efectueze toate lucrarile de mediu si sa aduca terenul respectiv la destinatia anterioara si sa intreprinda toate masurile pentru prevenirea punerii in pericol a vietilor oamenilor sau a proprietatilor tertelor persoane.

Renuntarea la acorduri se poate efectua oricand, prin renuntarea la drepturile si obligatiile sale, cu indeplinirea unor conditii:

- punerea la dispozitia agentiei a documentatiei privind activitatea desfasurata pana in momentul renuntarii, precum si a rezultatelor acesteia;

- punerea la dispozitia ANRM a sumei reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare, dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din vina companiei americane, suma respectiva intrand in bugetul statului;

- punerea la dispozitia agentiei a documentului ce atesta lucrarile de refacere a mediului deteriorat din cauza activitatilor desfasurate de companie pana in acel moment;

- punerea la dispozitia agentiei a sumei reprezentand contravaloarea lucrarilor de abandonare neexecutate aferente operatiunilor petroliere si a programului de monitorizare a factorilor de mediu post-inchidere, de asemenea, suma intrand in bugetul de stat.

Incetarea acordurilor se poate face in cazul expirarii duratei pentru care a fost incheiat, renuntarea companiei, rezilierea contractului de catre ANRM sau la cererea Chevron, in cazul survenirii a unor evenimente ce reprezinta forta majora si care determina imposibilitatea obiectiva si definitiva de indeplinire a unor obligatii esentiale pentru desfasurara operatiunilor petroliere.

Suspendarea acordurilor poate fi efectuata de ANRM in cazul in care Chevron, in pofida sanctionarii contraventionale si/sau a notificarii facute, in tremen de 60 de zile de la aceasta, se afla intr-un din urmatoarele situatii:

- Nu respecta hotararea unor instante judecatoresti privind litigiile aparute in executarea operatiunilor petroliere;

- Este supus procedurii reorganizarii judiciare si/sau falimentului;

- Pericliteaza posibilitatea explorarii viitoare a zacamantului sin incalca normele privind protectia si exploatarea in siguranta a zacamintelor, prin modul de executare a operatiunilor petroliere;

- Aduce incalcari grave prinvind sanatatea, siguranta si securitatea muncii sau provoaca daune de mediu cu risc major asupra sanatatii populatiei si mediului.

Rezilierea concesiunii de catre agentie poate avea loc daca se constata ca Chevron nu indeplineste anumite conditii:

- Nu indeplineste, din vina proprie, obligatiile asumate privind inceperea operatiunilor petroliere;

- Continua sistarea operatiunilor petroliere pe o perioada de 60 de zile, fara acordul autoritatii competente;

- Nu respecta prevederile tehnico-economice de exploatare;

- Furnizeaza agentiei, cu buna stiinta, informatii false privind operatiunile petroliere sau incalca clauzele de confidentialitate;

- Executa operatiuni fara avizele necesare sau dupa retregerea avizelor de mediu si siguranta muncii;

- Nu achita in termen de 6 luni de la data scadenta redeventele datorate statului;

- Nu respecta clauzele contractului;

- Nu realizeaza volumul minim de lucrari prevazute in acordul petrolier pentru o perioada data si expirata;

- Nu inlatura, in termenul stabilit, cauzele pentru care a fost suspendata concesiunea.

Obligatiile minime de explorare

In cele trei acorduri, Chevron se angajeaza sa inceapa lucrarile de explorare in termen de 90 de zile de la primirea autorizarii din partea ANRM.

La randul sau, agentia se angajeaza ca, in termen de 15 zile de la data autorizatiei sa permita companiei sa foloseasca toate datele geologice si geofizice de explorare aflate in posesia sa.

Chevron poate, pe cheltuiala sa si cu acordul agentiei, sa efectueze lucrari de explorare neincluse in programul minimal, conditia fiind ca sumele si lucrarile sa se adauge la cele existente, nu sa le inlocuiasca.

Chevron se angajeaza sa suporte toate cheltuielile considerate necesare pentru programul miminal de explorare, insa nu este obligata sa cheltuiasca in totalitate sumele estimate anterior. Se precizeaza, de asemenea, ca sumele necesare pentru programul suplimentar vor fi convenite separat.

Executarea operatiunilor petroliere

Chevron poate fi ea insasi operator si sa excute lucrarile sau poate desemna un operator, fiind nevoie de instiintarea agentiei in termen de 30 de zile. In schimb, compania nu poate renunta la calitatea de operator fara un consimtamant scris al agentiei.

ANRM poate cere inlocuirea operatorului, daca nu sunt indeplinite obligatiile contractuale.

In privinta explorarii si dezvoltarii, Chevron va putea executa lucrari care au caracter de evaluare, inclusiv exploatare experimentala de reverve probabile si posibile si pe eventualele acumulari de petrol ce ar putea fi puse in evidenta prin lucrari de dezvoltara in limitele perimetrilor.

Drepturile companiei Chevron

- Folosire si acces la terenurile necesare operatiunilor;

- Acces la conductele petroliere, porturile, docurile si alte instalatii, cu plata tarifelor respective catre titlularii acordurilor de concesiune a sistemului national de transport si a terminalelor petroliere;

- Sa execute toate operatiunile prevazute in acord;

- Poate sa foloseasca resursele de apa de suprafata si subterane;

- Poate sa dispuna cum doreste de cantitatile de petrol ce ii revin, inclusiv pentru export;

- Are voie sa monteze conducte si instalatii proprii pentru transportul petrolului, sa construiasca drumuri, poduri sau cai ferate necesarea operatiunilor;

- Sa solicite, in regim de prioritate, concesionarea exploatarii unor substante minerale utile, altele decat petrolul, descperite prin activitatile petroliere;

- Sa solicite extinderea perimetrului, in cazul in care zacamintele se intind in afara acestuia;

- Sa efectueze operatiuni de inmagazinare a petrolului, cu acordul agentiei.

Printre obligatiile companiei se numara inceperea operatiunilor doar pe rezerve confirmate si pe baza studiilor tehnico-economice, sa suporte cheltuielile aferente transferului de tehnologie si perfectionare profesionala, sa achite redeventele petroliere la termen, sa tina evidenta zilnica a cantitatilor de titei, condensat si de gaze extrase, pe sonde si zacaminte, sa respecte prevederile privind protectia mediului.

Drepturile statului includ proprietatea asupra datelor ce provin din operatiunile petroliere, toate acestea urmand a fi predate ANRM la sfarsitul acordului, precum si sa pastreze copii ale documentelor privind date stiintifice, proiectare si schite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Cum își fac oamenii singuri rău printr-o metodă simplă
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#declasificare contracte Chevron, #desecretizare acorduri Chevron , #petrol