Ziare.com

Apogeul petrolului, o catastrofa evitabila

Duminica, 11 Iulie 2010, ora 18:11

   

Apogeul petrolului, o catastrofa evitabila
M. King Hubbert este unul dintre cei mai cunoscuti geologi americani in prezent datorita ecuatiilor sale ce demonstreaza epuizarea resurselor de petrol. Dupa ani in care a fost hulit de alti oameni de stiinta, calculele sale s-au adeverit in 1970 cand SUA a atins maximul productiei interne de petrol si de atunci rezervele sale au inceput sa scada.

Hubbert a studiat campurile petrolifere si a prezis corect ca pentru fiecare camp, rata de productie a petrolului va creste pana la un punct si dupa va scadea. Dupa cum se si stie in prezent, petrolul nu este o resursa regenerabila, rezervele actuale s-au format in decursul milioanelor de ani din materiale organice fosilizate, iar dupa cum se observa deja, aceste rezerve au inceput sa scada.

Din cele 20 cele mai importante campuri petrolifere, aproape jumatate au inceput sa scada. Chiar daca uneori productia creste, aceasta se intampla doar golind mai repede campurile petrolifere, de unde si aparenta unui pret relativ stabil.

Este un lucru extrem de ingrijorator daca ne gandim la intreaga scala a lucrurilor. Economia mondiala este dependenta de petrol si daca productia scade, pretul petrolului creste, afectand in consecinta tari din intreaga lume.

Un exemplu in acest sens este criza petrolului din 1973, cand in urma embargoului impus de de OPEC Statelor Unite, pretul a crescut constant si i-a afectat nu numai pe americani, ci si pe europeni, care au fost lasati sa se lupte cu recesiunea economica, inflatie si preturi la combustibili care au crescut pana mult in anii '80.

Momentul in care a fost atins sau se va atinge maximul productie inca este dezbatut, unele agentii si cercetatori alegand anul 2006 ca punctul in care productia a ajuns la apogeu.

Hubbard insusi calculase ca la ritmul din anii '80 culmea ar fi atinsa in 2000, dar oricum calculele nu se pot face exact pentru ca rezervele petroliere globale consemnate ori le sunt exagerate sau iau in calcul pe cele ce nu pot fi exploatate. Scenariile optimiste plaseaza apogeul in jurul anilor 2020 sau mai tarziu.

Scenariu apocaliptic

In urmatoarele decenii, odata cu scaderea severa a productiei, pretul va creste constant, vom vedea un crah al dolarului si al bursei la nivel global, economia va intra in recesiune, transporturile vor fi afectate puternic,reteaua energetica va cadea, utilitatile vor inceta sa functioneze, va exista foamete, rascoale ale populatiei, chiar razboaie pentru ultimele resurse energetice.

Toate aceste ingrediente conduc la o catastrofa malthusiana, majoritatea populatiei murind pentru ca resursele dupa cadere vor fi de ajuns doar pentru un numar fix de persoane. Luand ca reper intoarcerea la nivelul perioadei pre-industriale, cand avansurile in medicina nu incepusera si nivelul de trai era inca scazut populatia globala era de 1 miliard. Cum populatia globala in 2025 este estimata la 8 miliarde, nu este greu de imaginat ce se va intampla cu acest "exces" de aproape 7 miliarde.

Dar desigur acesta este un scenariu sumbru ce nu ia in calcul ingeniozitatea umana sau criticii curbei lui Hubert.

Nu de multe ori sefi din cadrul marilor companii petroliere, cum ar fi Shell sau British Petroleum au iesit la rampa criticand teoria apogeului lui Hubbert, oferind ca alternative de forare a petrolului nisipurile petrolifere a Canadei sau platforma continentala a Statelor Unite unde ar fi rezerve importante sau renegand in totalitate aceasta teorie aducand in discutie incalzirea globala ca o problema mai importanta decat epuizarea petrolului. Un oficial al CERA, o companie care consulta guvernele si companiile cu privire la probleme energetice, Daniel Yergin, sustine ca nu cantitatea ar fi problema ci pretul. Petrol ar mai exista, dar nimeni nu si-ar mai permite, singurul soc fiind cel al trecerii pe energii regenerabile.

Economii alternative

Legat de energiile regenerabile un obstacol este interdependenta lor de industria petrolifera, de exemplu pentru a construi un parc eolian ai nevoie de masini si materiale ce consuma petrol, de aceea masurile de trecere trebuie sa se faca rapid sau in curand vor fi tot mai scumpe si nici un stat nu si le vor mai permite.

Departamentul de Energie al Statelor Unite chiar a publicat un raport care avertizeaza tocmai asupra acestui fapt. Trecerea la energiile regenerabile are impact daca se face inainte de a se atinge maximul, dincolo de apogeul productiei vor exista costuri fara precedent cat si probleme economice si sociale semnificative. In afara de asta unele resurse propuse, precum etanolul, nu sunt viabile deorece campurile agricole vor fi transformate in plantatii speciale, dedicate crearii doar a etanolului.

Totusi economii bazate pe energia eoliana, solara, hidroelectrica si nucleara sunt posibile dar cu un aport considerabil nu doar din partea unei singure natiuni ci a tuturor.

Unele tari sunt mai avantajate in domeniul unei anumite ramuri a energiilor regenerabile si vom vedea in viitor tari specializate in productia unui tip de energie fiind cuplate in cadrul unei retele energetice globale. Cu putina vointa se poate excava helium3 de pe Luna si folosit in reactoare bazate pe fuziune, o tona din acest element echivaland cu cateva milioane de tone de petrol. Deja Federatia Rusa, U.E. si S.U.A. au planuri ca in urmatoarea decada sa colonizeze Luna tocmai pentru a exploata helium3.

In cele din urma totusi depinde numai de noi si de capacitatea de a obliga guvernele in a lua masuri, pentru ca deseori coruptia si ignoranta este mult mai puternica decat datoria statului fata de cetatean.

Problema epuizarii petrolului este una ce trebuie recunoscuta si actiunea impotriva ei trebuie sa fie una hotarata si coordonata intre natiuni, daca nu secolul acesta va deveni o noua epoca intunecata. Facand o scurta referire la tara noastra, in 2007 energia hidroelectrica avea o pondere de 26 % si cea nucleara de 13%, Romania fiind un caz fericit in acest sens.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8462 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In candele industriale ... ard aldehide si uleiuri ... si pestii beau petrol ... ingrămăditi sub cheiuri ... in lacul de nămol ...

Mi-e dor de sat

In candele industriale
ard aldehide si uleiuri
si pestii beau petrol
ingrămăditi sub cheiuri
in lacul de nămol

din armăsari de fier răzbate
sărutul sec
al rotilor dintate

noroc -
acelasi soare fără nume
răsare si apune iar
in varf de bloc

mi-e dor de sat
mi-e dor de tară
de ce am lăsat
mi-e dor de campul presărat cu oi
de rapsodia noptilor de vară
mi-e dor de-un car cu boi
de praf noroi de caini si gropi
de izul proaspăt de cartofi
de ce am lăsat si-acum mă cheamă
mi-e dor de sat

mi-e dor de tine
mamă.


poezie de Valeriu Butulescu din Cresterea nefiintei (1994)

 

felicitari

pentru proptitudinea cu care oferi pentru fiecare articol versuri corespunzatoare subiectului.

Doamne!

Doamne,
Ia-mă de mană
Si hai să fugim din lume,
Să iesim putin, la aer.
Poate schimband curentii,
O să mă simt si eu in larg,
Langă Tine.


poezie de Marin Sorescu

o sa aiba grija Patriciu,Tradiceanu, Felix, Vintu si alti infractori sa vinda si jefuiasca resursele ramase ale Romaniei...

pericolul altor afaceri dezastruoase tip "Sterling", "petromidia" sau "Rosia Montana" ne paste iminentcu infractorii romani din politica...

memorex esti depasit de evenimente... sau si tu esti papagal?!!! In cazul asta inteleg lauda ta: e ca de la papagal, la papagal!

GB e jalnic: se vrea prezent in toate desi doar plagiaza... aportul lui e zero, e doar un papagal!!!
A lauda "GB-ul" pentru abilitatea cu care asociaza momentului "o gangureala" este deplasata.
In fond GB se vrea fiinta umana si nu papagal, deci e normal sa-l judecam ca ceea ce este! Papagalul imitand omul este de laudat, omul imitand papagalul este jalnic, inferior!!!
Auzi GB-ule?!!! Ai bagat la cioata?

IN SFARSIT...

Mi-a placut in special ultimul rand al articolului...
Am regasit in aceeasi propozitie "Romania" si "fericit",merci...

Jalnic...

GB e jalnic: se vrea prezent in toate desi doar plagiaza... aportul lui e zero, e doar un papagal!!!
A lauda "GB-ul" pentru abilitatea cu care asociaza momentului "o gangureala" este deplasata.
In fond GB se vrea fiinta umana si nu papagal, deci e normal sa-l judecam ca ceea ce este! Papagalul imitand omul este de laudat, omul imitand papagalul este jalnic, inferior!!!
Auzi GB-ule?!!! Ai bagat la cioata?

"...in 2007 energia hidroelectrica avea o pondere de 26 % si cea nucleara de 13%, Romania fiind un caz fericit in acest sens" ... dar

dar nefericita in alt sens, si anume ca petrolul din Marea Neagra a fost vandut de guvernul criminal pnl !

 

draguta,

fix exact sptamina asta au avut loc (si)adjudecarile de concesiuni petroliere, cea mai mare parte pe platforma Marii Negre.

Fara sa informeze si asupra perioadei sau preturilor.

Guvern criminal spuneai?

Hai, sa traiesti bine.

Sa trecem pe sulfuroase .

sa-i intrebam pe rusi si pe ucrainieni cum fac .

 

Ce spun expertii de pe aiurea este una, iar ce spun ' iespertii ' forumului e alta !

De la romanii-americani adunate : ' cand America stranuta, restul lumii e la pat ', " cea mai cea democratie, cel mai bun sistem social, fara de moarte "...' Lasa, ba, ca la cat de bogata e tara asta, o sa fie intotdeauna de furat ! '...( lucru auzit si in tara, de atatea ori )...' Mergem in Irak, ca sa avem petrol ieftin '..." REAL-ESTATE nu va cadea niciodata, intrucat nu a cazut niciodata ! "...' Mai bine cu americanii, decat cu rusii ' ( de parca schimbarea unui jug cu altul ar fi benefica !? )..." Este, ba, petrol si va fi cat e lumea "..." La ce sa fie sistem universal de sanatate ?...Sa-si cumpere, ba ! "...Alde ' traktorist ', Cornelius Nicholson ( oare ce denota schimbarea completa a numelui, de la Cornel Nicolaescu, la Cornelius Nicholson ?!...) si alti atoate-stiutori...Le recomanzi o carte, un autor, un site, aduci cifre, date, etc., si te iau peste picior...Aceiasi indivizi care pe vremuri au supt la tata ( ori prohabul ) partidului comunist si declarau ca sistemul este nemuritor...Manipulatori de constiinte, pescuitori in ape tulburi...Daca va luati dupa astia, veti fi prinsi cu pantalonii jos de cele ce urmeaza...Cumparati metale pretioase, alimente neperisabile, seminte nemodificate genetic, arme si munitie ( investiti in commodities ). The peak of the oil este doar o parte a colapsului care va urma in scurt timp ! Cine are urechi de auzit...PS: anul trecut, sub alt nick-name, atrageam atentia, alaturi de alti cativa, de sabotarea intereselor nationale, prin apelarea la imprumuturi inrobitoare de la IMF si WB...Am fost sabotati de cei de la ' ziare.com ', ironizati ori chiar injurati marlaneste de alti indivizi, amenintati voalat ori direct chiar, de cativa...Uitati-va in ce situatie e Tara Romaneasca si veti intelege cine si cata dreptate a avut !?...Iar celor naivi, le recomand sa urmareasca on-line ( ' google ', ori ' youtube ' ) cine si ce rol are in dezastrul actual ( al Tarii Romanesti si al altora ), sub titluri precum : " Shimon Peres: Israel cumpara Romania ", ori in engleza: " Israeli President: WE ARE BUYNG UP MANHATTAN, HUNGARY, ROMANIA, POLAND "...

 

Este "cunoscut"

pt ca este platit si debiteaza nebuniile stapanilor sai. Chiar crede cineva ca au fost "inmormantate animale moarte la peste 5000 de metri adancime? :)) Daca era in tabara opusa nu mai era asa de "apreciat". Ca si doctorii de azi, cei care sunt apreciati de obicei nu vindeca nimic ci doar intretin.

 

Nu stiu cine esti, dar iti apreciez comentariile ( chiar daca avem diferente de opinii, uneori )

Pe 15 iunie s-a lansat DVD-ul numit " COLLAPSE ", dupa cartea lui Michael Ruppert ( director Chris Smith ). Fost ofiter la narcotice, in Los Angeles, Ruppert este cel care a acuzat C.I.A de controlul traficului de droguri si introducerea acestora pe teritoriul american, pentru obtinrea de fonduri necesare executarii unor operatiuni ilegale. C.I.A este ' bratul inarmat ' al oligarhiei ( ' Wall-Street ' si complexul financiar-militar-industrial ). In cartea " Crossing the Rubicon: The Decline of American Empire and the End of the Age of Oil ", scrisa de acelasi Michael Ruppert, se poate afla cum bancile spala banii murdari ( influx de cash cuprins intre 500 de miliarde si un trillion de $ in sistemul financiar, respectiv ' Wall-Street ' ), cum ' Citi ' a cumparat una dintre marile banci mexicane, iar ' the boss ' ( supranumit ' stapanul Peninsulei Yucatan ' ), a ajuns unul dintre membrii consiliului de conducere al bancii ( ' Board of Directors ' ), desi se stia ca este unul dintre cei mai mari traficanti de droguri din lume ! Ori, Afganistanul : sub talibani, productia de opium era ZERO, iar la cativa ani de la ocupatia militara, a ajuns la 6700 de tone ! Sa nu uitam ca am consumat cca. 2/3 din resursele naturale ale Planetei, iar vremea cand va trebui sa dam socoteala se apropie ! PS: daca consideram ca viata pe Pamant a aparut in urma cu cca. 4.5 miliarde de ani si comprimam aceasta perioada la un an, specia umana ( Homo Sapiens ) a aparut cu 15 minute inainte de miezul noptii zilei de 31 decembrie ( Anul Nou ). A fost de ajuns ca sa transformam Gradina-Planeta intr-o hazna ( vorba lui David Icke ). O specie care paraziteaza nu numai toate celelalte specii, ci si reprezentantii proprii. Recent, am citit ce spunea cineva: " Se pare ca Pamantul incearca sa scape de parazitii care sunt reprezentantii speciei umane "...Avem parte de ceea ce meritam cu varf si indesat ! Nici mai mult, nici mai putin...

:)

Vor castiga, dar cei care stim ce si cum misca trebuie sa ne "antrenam" nervii. Inca nu e momentul, acum orice faci vor incinge deoarece vor invrajbi oamenii obisnuiti impotriva ta. Ramai pe pozitii si vei vedea timpul potrivit, o sa va adunam pe toti in acele timpuri. Ai grija de tine!

Am scris in graba :)

Ma refeream ca vor invinge in urmatoarele batalii, inca nu e momentul nostru.

Cand va veti aduna tovarase?

Cand va veni ordin de la Moscova? Ma tem ca in doi ani Rusia voastra va intra in colaps. Nu cred veti mai avea ordin de strangere...

Stai linistit

ca ce ne aduna n-are nume, inca ;)

Mr_Fox ( ala a lu' Murdoch, cu O'Reily si Hannity & Co. ?! ), ORI...Mrs_Sheep ?!

Iar paiul ala din gura aduce a vreme...schimbatoare, dupa cum spuneau oamenii la tara...Cat despre colapsul Rusiei, asa sa fie, cum spui ***. Ne-au invadat de 23 de ori, de-a lungul istoriei ( desi, dupa colapsul URSS si ' privatizarea originala ', s-au transferat din Tara Ruseasca in Occident intre 500 de miliarde si un triliard - ce ar mai fi de...colapsat ?! ). E randul USA, unde traiesc si unde am copii...Si fiindca adusesi vorba de...oaie, uite ca ( haita de ) lup(i) e la usa ( Americii ). Da' turma face ce stie ea sa faca : paste pe campiile mass-mediei corporatiste si motaie ' the american dream '...Vezi ce spun alde Gerald Celente, Max Keiser, Webster Tarpley, Jim Rogers, Adrian Salbuchi, William Engdahl si ceilalti ca ei ! Vezi postarea pe ' youtube ' de astazi ( " On the edge : Max Keiser and Damon Vrabel " ), unul insider al ' Wall-Street ', iar celalalt al complexului militar-industrial...N-o faci pentru mine, ori ' romanianwars ', ci pentru d-ta..." THE TRUTH WILL SET YOU FREE ! "...

Trebuie

sa avem grija cu "adevarul" cateodata adevarul nu e adevar. :) Trebuie mare atentie...

"Apogeul" in sine nu poate fi o catastrofa!

Penuria care s-ar putea sa urmeze dupa atingerea unui varf de productie si de consum, numit in articol "apogeu", nu va surveni decat dupa o perioada suficient de mare, de ordinul zecilor de ani, timp in care omenirea are posibilitatea sa rezolve in liniste si in pace problemele energetice si de materii prime.
Seriozitatea cu care au fost deja abordate problemele surselor alternative de energie, dar si cele legate de protectia mediului, ma fac sa cred ca perioada de dupa "era petrolului" va fi una fara tulburari, asa cum sunt ele estimate de unii analisti sau futurologi. Inainte de epuizare, cu multi ani, petrolul va inceta sa mai fie un produs indispensabil!

 

Sa te auda Cel de Sus,

Eu nu sunt chiar asa de convins de asta

CRED CA SINT VISURI

Numai niste socialisti europeni mai viseaza ca totul va vi mai bine,deci sa incepem sa dam tot din noi pentru omul ideal si aiureli de genul asta.Adevarul este ca nu exista nici vointa politica si nici cu putinta sa inlocuiestei petrolul cu vreo energie alternativa,cel putin pentru majoritatea tarilor din lume.Cu cit petrolul se scumpeste, ramin mai putine tari disponibile sa plateasca, sa zicem 400$ barilu,nu vad decit SUA, JAPONIA,PUTIN CHINA SI CITEVA TARI DIN EUROPA,sa poata plati asa mult pentru petrol.In cazul asta se va mai stabili preturile la petrol dar foarte scump,deci restul pamintului vor suferi cumplit de mult,chir vor si muri de foame sau de frig si multe alte probleme.De exeplu in SUA media benzinei este de 2.7$ galonul la un pret de 74$ barilu deci daca creste de vreo 6-7 ori ar ajunge benzina la undeva in jur de 20-25$ galonul,deci vor suferi si americani ceva, dar inca vor mai putea conduce masini mai mici ca in Europa de azi,dar cei care deja conduc masini mici(europeni si restul pamintului)este foarte probabil ca nu vor mai avea masini personale,vor folosi numai transportul in comun,si asta in Germania sau Anglia CA CEI MAI SARACI NU VOR MAI AVEA NICI ATIT. Trebuie sa ai o armata mult prea puternica sa poti cumpara putinul petrol care va mai fi,vor fi si multe razboaie.Bine nu va fi "DECI SA NE IMPACAM CU DUMNAZEU" ca un lucru este sigur va fi mult mai rau , sa nu ne imbatam cu apa rece,cititi biblia ,si nu va mai fi nici-o noutate cind auziti de vesti de genul asta.

Scenariile optimiste plaseaza apogeul in jurul anilor 2020 sau mai tarziu

Cu alte cuvinte, cand petrolul va incepe sa se epuizeze, vom avea si noi autostrazi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor