Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii

Marti, 01 Martie 2016, ora 11:29
7756 citiri
Arabia Saudita e in chinuri: Indiciul care arata proportia prabusirii

Economia Arabiei Saudite, care a incasat o lovitura dura in ultimele luni din cauza prabusirii pretului petrolului, a mai primit o veste proasta.

Simon Williams si Razan Nasser, economistii bancii HSBC, au publicat o analiza legata de rezervele valutare ale acestei tari, iar situatia nu e deloc roz.

Potrivit Business Insider, rezervele valutare ale Arabiei Saudite au scazut cu mai mult de 14 miliarde de dolari in luna ianuarie, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii trei ani: 150 de miliarde de dolari.

Inainte de scaderea pretului petrolului, adica in urma cu doi ani, se ajunsese la o suma-record de 602 miliarde de dolari.

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Rezervele valutare al Arabiei Saudite au scazut aproape direct proportional cu cotatia titeiului. "Aurul negru" a pierdut cam 70% din valoare de la mijlocul anului 2014 pana in prezent, de la 100 de dolari pe baril pana la 33 de dolari pe baril, pe fondul supraproductiei si stagnarii cererii.

Pretul petrolului ar putea avea o revenire spectaculoasa mai repede decat ne-am fi gandit

In consecinta, pentru a atenua efectele negative ale prabusirii petrolului, autoritatile saudite au cheltuit masiv din rezervele valutare.

Cand a cedat Arabia Saudita

Pana de curand, Arabia Saudita, liderul Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a rezistat presiunilor de a scadea productia pentru a impulsiona cresterea pretului petrolului.

Insa impreuna cu Rusia si alte cateva state, a decis acum cateva saptamani sa inghete productia la nivelul celei din ianuarie 2016.

Arabia Saudita si Rusia s-au inteles sa inghete productia de petrol

Masura a fost luata pentru ca deficitul bugetar s-a majorat extrem de mult, ajungand aproape de 100 de miliarde de dolari. In mare parte, acest lucru s-a intamplat si pentru ca sauditii au refuzat sa taie din cheltuieli, pentru ca populatia sa nu resimta prea puternic aceste lovituri.

Arabia Saudita ingheata productia de petrol: Mizele uriase din spatele acestei decizii

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...