Arabia Saudita si Rusia lucreaza la un pact istoric pe livrarile de petrol

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 12:57
4015 citiri
Arabia Saudita si Rusia lucreaza la un pact istoric pe livrarile de petrol

Arabia Saudita si Rusia lucreaza la un pact istoric, pe termen lung, de pana la 20 de ani, pentru a tine sub control livrarile de petrol la nivel mondial ale marilor exportatori.

Printul mostenitor saudit Mohammed bin Salman a declarat ca Riadul si Moscova iau in considerare un acord pe termen lung pentru extinderea aliantei pe termen scurt de reducere a livrarilor de petrol, care a fost realizata in ianuarie 2017, dupa prabusirea preturilor titeiului.

"Lucram sa trecem de la un acord pe un an la un acord pe 10-20 de ani. Avem un acord de ansamblu, dar nu si pentru detalii", a afirmat printul intr-un interviu acordat Reuters.

Rusia, care nu a facut niciodata parte din OPEC, a colaborat cu cartelul in timpul crizelor anterioare de supraproductie, dar un acord pe termen de 10-20 de ani ar fi fara precedent.

Arabia Saudita, cel mai mare producator de petrol din cadrul OPEC, a recrutat Rusia si alti producatori de petrol din afara OPEC pentru a ajuta la reducerea excedentului de oferta de petrol, dupa ce preturile acestuia s-au prabusit de la peste 100 de dolari pe baril in 2014 la sub 30 de dolari pe baril in 2016.

Ulterior, cotatia petrolului si-a revenit la 70 de dolari pe baril, dar cresterea rapida a productiei exploatarilor de sist din Statele Unite a plafonat cotatiile.

Informatiile referitoare la alianta in domeniul petrolului vin intr-o perioada in care Riadul si Moscova au colaborat pentru a-si consolida relatiile economice, chiar daca nu sunt de acord in conflictul din Siria, in care sustin tabere opuse.

Riadul ii sustine pe rebelii care lupta cu armata presedintelui Bashar al-Assad, in timp ce fortele ruse si iraniene il sprijina pe Assad. Asta inseamna ca Rusia este de partea Iranului, tara rivala a Riadului.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...
Comentarii