Aurul negru perverteste: Occidentalii isi fenteaza propriile sanctiuni si colaboreaza nestingherit cu Rusia

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 07:19
8096 citiri
Aurul negru perverteste: Occidentalii isi fenteaza propriile sanctiuni si colaboreaza nestingherit cu Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Gigantii petrolieri din Europa isi extind proiectele realizate impreuna cu partenerii din Rusia, in ciuda faptului ca Occidentul a decis sa nu ridice sanctiunile impuse tarii conduse de Vladimir Putin.

Un exemplu elocvent este al britanicilor de la BP, care sunt foarte aproape de a achizitiona 20% dintr-un proiect condus de Rosneft, firma detinuta de statul rus, ce ar putea valora 700 de milioane de dolari, potrivit unor surse citate de Financial Times.

In acelasi timp, italienii de la Eni si norvegienii de la Statoil au primit aprobarea de a continua exploatarile pe care le au in desfasurare cu compania din statul estic.

De asemenea, Shell lucreaza in continuare alaturi de gigantul rus Gazprom si a cerut aprobarea guvernului danez pentru avizarea unor noi proiecte.

Sanctiuni fara ecou in Rusia? Productia de petrol, aproape de maximul erei post-sovietice

Probleme in relatia UE-SUA?

Cooperarea extinsa intre marii jucatori ai industriei petroliere europene si companiile rusesti demonstreaza ca prapastia dintre Batranul Continent si SUA se mareste, comenteaza Financial Times.

Washingtonul a blocat toate proiectele energetice realizate impreuna cu Rusia. In consecinta, cele 10 acorduri intre ExxonMobil si Rosneft sunt acum inghetate.

Comparativ, sanctiunile impuse de Europa nu interzic companiilor de pe Batranul Continent sa continue colaborarea cu firmele rusesti din domeniul energetic, atata timp cat au contracte deja semnate.

"Firmele europene gasesc noi modalitati de a face afaceri cu rusii si sunt mai dispuse sa incheie parteneriate cu acestia decat americanii", a observat James Henderson, cercetator la Oxford Institute for Energy Studies.

"Companiile din Statele Unite sunt foarte dezavantajate de faptul ca sanctiunile UE nu sunt retroactive, ca cele ale SUA", a continuat acesta.

Se pare ca firmele europene pastreaza usa deschisa pentru momentul in care sanctiunile vor fi ridicate definitiv. Bob Dudley, directorul executiv al BP, a precizat luna trecuta ca gigantul pe care il conduce va "explora si alte oportunitati de investitii in Rusia".

Planuri de viitor

Dar situatia e una delicata, astfel ca jucatorii in domeniul energetic sunt nevoiti sa actioneze cu precautie.

Eni si Statoil au mai multe asocieri in participatiune cu Rosneft, dar acestea sunt inregistrate in Luxemburg, iar Guvernul de acolo a dat aprobarea pentru transferul tehnologiilor si serviciilor necesare unor proiecte din Rusia, insa finantarea lor va trece printr-o analiza punctuala si va fi acordata de la caz la caz, au explicat surse apropiate situatiei pentru Financial Times.

Statoil are in plan sa exploateze doua zacaminte cu Rosneft in Siberia, incepand din aceasta vara. De asemenea, vrea sa foreze doua puturi in Marea Ohotsk de anul viitor.

Eni nu a facut niciun anunt in acest sens, insa ar putea dezvolta si mai mult parteneriatul cu Rosneft pe care il are in zona Marii Negre.

Sanctiunile, partea a doua

La inceputul lunii iunie, presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma "va respecta suveranitatea Ucrainei".

"Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie legata in mod clar de aplicarea completa de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei", a indicat biroul de presa al Casei Albe, intr-un comunicat dupa intrevederea bilaterala a celor doi lideri.

Obama si Merkel au decis: Sanctiunile impotriva Rusiei trebuie mentinute

Sanctiunile prevad interdictii de viza si inghetarea conturilor unor responsabili rusi sau ucraineni prorusi, precum si masuri impotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier si bancar.

Masurile impotriva Rusiei expira in iulie, asa ca Occidentul urmeaza sa decida prelungirea lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Rusia petrol UE, #Rusia companii UE, #Rusia sanctiuni UE , #petrol