Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avertisment legat de pretul petrolului: Cat de mult va scadea in 2015?

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 17:14
7013 citiri
Avertisment legat de pretul petrolului: Cat de mult va scadea in 2015?

Pretul petrolului va continua sa scada, sustine un expert american in energie, care considera ca nici macar reducerea productiei nu va opri "aurul negru" sa se ieftineasca masiv.

Gary Ross, directorul executiv al Pira Energy Group, a spus ca exista un dezechilibru major intre cerere si oferta, informeaza Financial Times.

Acest lucru va trage in jos preturile in urmatorul an, chiar daca statele producatoare de petrol vor reduce productia.

"OPEC nu poate si nu va lua masurile dureroase pentru a rezolva problema", sustine expertul Pira, firma ce a colaborat cu cele mai companii private si de stat din lume, dar si cu agentii guvernamentale din peste 60 de tari.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va discuta aceasta situatie pe 27 noiembrie, la un summit organizat la Viena.

Si alti experti impartasesc viziunea lui Gary Ross. Recent, economistul Philip Verleger a sustinut ca se asteapta ca patrolul Brent, relevant pentru Europa, sa scada sub pragul de 70 de dolari pe baril.

Miercuri, cotatia "aurului negru" pe bursa din Londra a fost de 81 de dolari pe baril, un pret cu 25% mai mic fata de luna iunie a acestui an.

Evolutia "aurului negru": Se va prabusi pretul petrolului si mai mult?

De ce scade pretul petrolului?

Valentina Ivan, analist pe politici energetice la firma de consultanta Candole Partners, a rezumat de curand cauzele si efectele acestei situatii pentru Ziare.com:

Petrolul se ieftineste tot mai mult: Cine e de vina si cat va afecta economia globala

- Scaderea drastica a pretului se datoreaza abundentei petrolului pe piata (unele tari, precum Libia care oprisera productia datorita conflictelor interne, au reinceput sa produca).

- Un alt factor il reprezinta cererea mondiala redusa, care nu este pe masura ofertei, din cauza ca Uniunea Europeana stagneaza si China inregistreaza o crestere economica redusa.

- Daca preturile continua sa scada, presiunea asupra industriei va creste, si mai ales asupra bugetelor tarilor producatoare. De exemplu, bugetul Rusiei pentru 2015 este realizat pe baza unui pret al petrolului de 96 de dolari pe baril, iar o scadere de doar un dolar sub aceasta cotatie priveaza bugetul Rusiei de venituri de circa 80 de miliarde de ruble (2,1 miliarde dolari).

Pretul petrolului s-a prabusit - De ce nu se ieftinesc semnificativ carburantii in Romania? (Grafic)

- Totodata, ar putea avea un impact semnificativ asupra industriei de gaze de sist. Companiile mici si mijlocii, cele care au condus revolutia gazelor de sist in America de Nord, sunt puternic indatorate. O diminuare a productiei ar duce aceste companii in pragul falimentului.

- O solutie pe care o iau in considerare tarile membre OPEC este reducerea productiei prin incetinirea activitatii de foraj pentru a mentine astfel preturile.

- Companiile din industrie vor fi reticente in a face primul pas in a diminua productia, sperand ca alte companii o vor face datorita riscului mare de faliment.

Americanii prabusesc pretul petrolului pentru a lovi in Rusia?

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#scadere pret petrol, #pret petrol scazut, #prabusire pret petrol, #pret petrol 2015, #evolutie pret petrol , #petrol