
In ciuda atacurilor aeriene si a bombardamentelor repetate, Statul Islamic continua sa arate o rezistenta aparent iesita din comun.
Secretul gruparii teroriste? Spre deosebire de cei de la Al Qaida, acestia au reusit sa cucereasca teritorii mari din Irak si Siria. Ba mai mult, incearca sa functioneze ca un stat de sine statator.
Statul Islamic avanseaza in pofida bombardamentelor Rusiei
Astfel, comertul ilicit cu petrol a inflorit, devenind o sursa importanta de venit pentru jihadisti.
Financial Times a publicat o analiza care arata ca in operatiunile Statului Islamic referitoare la aurul negru sunt implicati ingineri, manageri si muncitori calificati.
Estimarile arata ca acesti teroristi vand intre 34.000 si 40.000 de barili de petrol pe zi, castigand astfel in jur de 1,5 milioane de dolari in 24 de ore.
Ce inseamna interventia militara a Rusiei in Siria pentru piata petrolului
Majoritatea productiei provine din estul Siriei, dar si din provincia irakiana Kirkuk, fiind vorba de cateva zone de exploatare cucerite de Statul Islamic in 2014.
Insa cel mai surprinzator lucru este ca operatiunile petroliere ale Statului Islamic se desfasoara la un nivel foarte apropiat cu cele realizate de un gigant energetic, cu ani de experienta in spate.
Statul Islamic ameninta SUA si Rusia cu atentate: "Porniti jihadul"
Gruparea terorista angajeaza ingineri si ofera salarii competitive, arata FT. De asemenea, a pus bazele unei retele vaste de distributie. Comerciantii cumpara petrol cu 25-30 de dolari pe baril si vand mai departe "aurul negru" catre rafinarii sau companii de prelucrare, adesea cerand sume de doua sau de trei ori mai mari decat pretul de achizitie.
Dar publicatia Oil Price arata ca succesul jihadistilor pe piata petrolului este unul de moment.
Avertismentul unui fost militar: Razboiul impotriva Statului Islamic este de necastigat
Armata irakiana a redobandit o parte din teritoriile pierdute in fata Statului Islamic, iar resursele din multe dintre puturile exploatate in Siria sunt pe terminate, iar jihadistii nu dispun de tehnologia necesara pentru a "reinvia" productia.
In consecinta, petrolul nu le poate aduce venituri considerabile pe termen lung.
Insa pe moment titeiul permite Statului Islamic sa tina piept marilor forte ale lumii, inclusiv SUA, Arabia Saudita si Rusia.
Nu armele sunt cosmarul Statului Islamic: "Sunt ingroziti. Cred ca nu mai ajung in Paradis"