Petrolul a fost tranzactionat, vineri, la 29 de dolari barilul, cel mai mic pret din ultimii 12 ani.
Dintr-odata, omenirea are suficient aur negru, de fapt, se pare ca s-a transformat in tinichea. Si asta pentru ca a scazut cererea de materii prime din China, a doua mare economie a lumii, pentru ca Iranul va incepe sa exporte combustibil in urma ridicarii embargoului dupa acordul cu SUA si pentru ca producatorii de petrol din Statele Unite pot si ei, la randul lor, sa exporte, asta dupa modificarea unei prevederi legale.
Dar acestea sunt presiuni de context asupra pretului. Isi mai aminteste cineva cand un baril de petrol era cotat la 120 de dolari? Asta se intampla in 2007, nu in alt secol.
Prabusirea pretului la materii prime si combustibil inseamna un dezastru pentru economia Rusiei. Imperiul construit de Vladimir Putin pe exploatarea si exportarea bogatiilor naturale se clatina tot mai tare.
Rubla s-a devalorizat accentuat in raport cu euro, bursa de la Moscova s-a prabusit mai rau ca in China. Dar cea mai proasta veste e ca nu sunt perspective imediate de crestere a cererii de petrol.
Cumva acel santaj asupra lumii civilizate facut de liderul de la Kremlin in ultimul deceniu nu mai are astazi nicio baza economica.
S-a schimbat ceva fundamental. Civilizatia umana detine tehnologia de a produce suficienta energie atat din surse alternative, cat si din exploatarea hipereficienta a surselor clasice.
Influenta OPEC asupra pietei petroliere a fost distrusa de tehnologia de fracking, una atat de contestata.
Aceasta tehnologie devine eficienta la un pret de peste 50 de dolari barilul. Pentru a nu pierde veniturile din exploatarea propriilor resurse, Arabia Saudita a decis sa inunde piata cu petrol, astfel incat sa faca aceste tehnologii inutile. Aici e o alta explicatie a prabusirii la care asistam astazi.
La acestea se adauga si faptul ca tot mai multe state fara materii prime au dezvoltat productia de energie din surse alternative. Danemarca a anuntat in acest an ca, pana in 2020, intreaga energie electrica de care va avea nevoie va fi eoliana. Si va incepe sa exporte.
Iar Islanda a anuntat din toamna anului 2015 ca intreaga energie electrica de care are nevoie provine din surse alternative si a renuntat la carbuni si petrol. Da, sunt doua tari mici, dar care arata tendinta statelor de a investi in tehnologii care sa le asigure independenta energetica.
Studiile facute de analisti financiari internationali spun ca petrolul nu va mai trece in urmatorii zece ani peste 100 de dolari.
In aceast pesimism nu se ascund numai vesti proaste, cum sunt cele legate de o posibila criza mondiala provocata de stagnarea economiei chineze, dar se afla si speranta ca energia se va ieftini datorita dezvoltarii tehnologiei.
Masinile electrice erau niste ciudatenii, dar, iata, suntem in 2016 si ciudateniile au ajuns pe strada, iar seara se odihnesc si se incarca la priza.
Din pacate, Romania e mult in urma in ce priveste aceasta tendinta. S-a vorbit si se vorbeste mult despre simplitatea cu care tara noastra poate deveni independenta din punct de vedere energetic, dar nu facem mare lucru in aceasta directie.
Totusi, partidele ar trebui sa agreeze o strategie nationala pentru urmatorii 20 de ani si s-o puna in aplicare - exista fonduri europene si nenumarate oportunitati de a atrage investitori. In orice criza se afla si o oportunitate. Cine profita?