Ce stiu SUA despre afacerile cu petrol ale lui Putin - Fraza care a pus Moscova pe jar

Vineri, 21 Martie 2014, ora 21:28
16309 citiri
Ce stiu SUA despre afacerile cu petrol ale lui Putin - Fraza care a pus Moscova pe jar
Foto: Twitter/PutinRF_Eng

Cea mai uimitoare parte din anuntul facut de Washington legat de sanctiunile impuse unor oameni de afaceri apropiati presedintelui rus Vladimir Putin este faptul ca Statele Unite il acuza pe liderul de la Kremlin ca obtine profit de pe urma unei companii petroliere importante, scrie presa americana.

Pe lista "neagra" publicata, joi, de Trezoreria americana se afla si Ghennadi Timcenko, co-fondatorul Gunvor, unul dintre cele mai mari grupuri de trading pe pietele energetice mondiale.

Noi sanctiuni pentru Rusia: Lista rusilor pedepsiti de Obama

SUA au punctat, printr-o singura fraza, cel mai controversat lucru cu care s-a confruntat Putin in toata cariera sa politica.

"Activitatile lui Timcenko in sectorul energetic au fost legate direct de presedintele rus. Putin are investitii in Gunvor si ar putea avea acces la fondurile companiei", se arata in declaratia citata de Reuters.

Trezoreria americana nu a vrut sa dea mai multe detalii legate de informatiile pe care le detine despre implicarea liderului de la Kremlin in afacerile grupului petrolier.

Ls scurt timp a venit si replica Gunvor, care a sustinut ca afirmatia este "scandaloasa" si "falsa".

"Gunvor neaga ca Vladimir Putin detine sau a detinut o oarecare participatie la companie sau ca este beneficiarul direct sau indirect al afacerii", se arata in declaratia data de reprezentantii grupului petrolier, potrivit sursei citate.

Ulterior, a urmat un nou schimb de replici. Trezoreria americana a revenit cu o informare prin care a aratat ca sanctiunile impuse lui Timcenko nu vor afecta compania, avand in vedere ca detine mai putin de jumatate din actiunile Gunvor.

De cealalta parte, reprezentantii companiei au comunicat ca omul de afaceri a vandut, miercuri, partea sa lui Torbjorn Tornqvist, CEO-ul Gunvor, care detine acum 87% din titluri, pachetul minoritar revenind angajatilor.

Timcenko a negat in repetate randuri ca Putin l-a ajutat sa creeze imperiul sau de afaceri, totusi apropierea fata de liderul rus a facut ca aceste speculatii sa persiste.

Mai mult, purtatorul de cuvant de la Kremlin, Dmitri Peskov, a calificat sanctiunile SUA drept "inacceptabile", adaugand ca va fi studiat impactul includerii lui Timcenko pe "lista neagra".

In alta ordine de idei, analistii internationali se tem ca aceasta acuzatie, precum si o lovitura directa data aliatilor lui Putin, ar putea provoca un raspuns foarte dur din partea Moscovei, care ar putea folosi resursele sale energetice ca pe o arma impotriva Occidentului.

Obama a pedepsit Rusia

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, joi, ca a semnat un nou ordin executiv care impune sanctiuni unor persoane si institutii ruse, in semn de pedeapsa pentru anexarea Crimeii.

Obama anunta noi sanctiuni pentru Rusia

"Impunem sanctiuni pentru mai multi oficiali inalti din Guvernul rus, alti indivizi cu resurse si influenta care ofera sprijin material Guvernului rus, si o banca ce sustine acesti indivizi", a spus liderul de la Casa Alba, aratand ca acesta este un "raspuns la ce a facut Rusia in Crimeea".

Trezoreria americana a publicat lista persoanelor si institutiilor vizate de ordinul executiv. Potrivit unor surse ale presei americane, este vorba despre persoane foarte apropiate liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Mai precis, sunt 16 oficiali guvernamentali rusi, membri ai cercului de apropiati ai lui Putin, si o banca.

Putin isi deschide cont la banca sanctionata de Obama

In replica, Rusia a interzis accesul pe teritoriul sau pentru 9 oficiali americani. Printre ei se numara fostul candidat la presedintie, John McCain, dar si presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, si Caroline Arkinson, adjunctul asistentului presedintelui SUA pe probleme de securitate nationala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#SUA afaceri petrol Putin, #afaceri petrol Putin, #afaceri Vladimir Putin, #sanctiuni SUA Rusia, #sanctiuni Rusia , #petrol
Comentarii