Cine dicteaza pretul petrolului pe mapamond?

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 19:35
3601 citiri
Cine dicteaza pretul petrolului pe mapamond?

Istoria recenta a fluctuatiilor pe piata petrolului permite identificarea a patru factori care au determinat si vor determina inca multa vreme pretul produsului, cu impact colateral asupra inflatiilor, factorilor financiari si chiar a celor politici din Europa, Asia, America si de oriunde in lume.

Iata care sunt acesti factori, identificati de Project Syndicate"

Exportatorii dirijeaza pretul din umbra

In principalele tari producatoare de petrol, cresterea economica si pretul petrolului sunt strans corelate. In aceste tari, cresterea preturilor favorizeaza cresterea importurilor, iar aceasta, alaturi de cresterea demografica, reclama un consum sporit de energie, in sectorul intern.

Un consum intern mai mare inseamna un disponibil mai mic pentru export si, deci, o crestere de pret a petrolului oferit clientilor externi. Daca acestia nu sunt dispusi sa plateasca, furnizorul va renunta la livrare, va reduce pretul sau va provoca o criza.

Ne gasim in faza cand cresterea cererii a determinat deja o penurie a energiei in tarile producatoare de petrol si, chiar in aceasta vara, este de asteptat o diminuare a exporturilor sau o reechilibrare a preturilor.

Rolul produselor derivate poate fi hotarator

In al doilea rand, exista o interdepedenta intre pretul petrolului si diversitatea produselor derivate solicitate. Cu cat creste pretul petrolului, cu atat mai mult apasa asupra derivatelor. Cand pretul petrolului ajunge la un anumit nivel, producatorii derivatelor se orienteaza spre alte materii prime si alte produse, abandonand dependenta de petrol.

Cu cat se va intensifica cererea globala de petrol, cu atata va scadea aceasta cerere din partea producatorii derivatelor, dispusi sa se orienteze fie spre alte activitati, fie spre alte solutii tehnologice.

Pe de alta parte, mai sunt si tarile care isi pot asigura singure necesarul de hidrocarburi. Pericolul este ca ele sa nu mai importe. Producatorii prevazatori isi dezvolta din timp sectoare consumatoare, pentru a prelua, macar partial, consumul disponibilizat.

Astfel, producatorii de petrol devin producatori de derivate si le lanseaza pe piata: petrochimice, materiale plastice, aluminiu. Ei stiu sa-si construiasca industria alternativa mai rapid decat viteza cu care fostii beneficiari reusesc sa-si puna pe picioare sursele proprii.

Daca au succes, ei scad oferta de petrol la export si iata ca apare iarasi penuria de hidrocarburi, cresc iarasi preturile si comertul prospera din nou.

Un cerc vicios

In al treilea rand, comertul cu petrol este lovit de un cerc vicios intre pretul petrolului si valoarea dolarului american. Preturile ridicate determina, in SUA, deficite financiare, care duc la slabirea dolarului.

Pe de alta parte, un dolar slab determina cresterea valorii petrolului, care apasa imediat in directia slabirii dolarului si, in continuare, la cresterea pretului.

Practic, pretul barilului de petrol creste necontrolat si numai piata il poate opri, dupa legile ei transparente la lumina si controlate din umbra, nu se stie de cine.

In sfarsit, pretul mai este influentat si de politicile fiscale sau monetare ale tarilor consumatoare. Pentru a combate impactul cresterii pretului la petrol, consumatorii adopta uneori politici economice expansioniste, reducand propria rata de interes si marind cheltuielile publice.

Asemenea politica permite mentinerea cresterii economice, chiar si in conditiile pretului ridicat la petrol. Dar, si in acest caz, apare nedoritul cerc vicios, intrucat sustinerea artificiala a unui pret ridicat, determina aparitia unuia si mai exuberant.

Cea mai buna alternativa la expansiunea monetara si fiscala ramane tot hulita recesiune, nedorita, singura in stare sa puna, insa, capat cresterii pretului la nesfarsit.

Pretul barilului e una si ce platim noi la pompa e alta

Avand in vedere criza actuala din Orientul Apropiat si pierderile de hidrocarburi din Yemen si Libia, cererea de energie se afla in continua crestere, dar ea nu va fi obtinuta in Orientul Apropiat prin cresterea extractiilor in Arabia Saudita, care intentioneaza sa pastreze constant volumul exporturilor, in cadrul OPEC.

Ca urmare, Orientul n-are cum avea un impact semnificativ asupra cresterii preturilor. Portalul Project Syndicate apreciaza ca, in perioda urmatoare, barilul de petrol se va situa intre 70 si 90 de dolari.

Desi este vorba de o scadere socanta fata de nivelele istorice cunoscute, sunt mari dubii ca aceasta ar putea ieftini benzina la pompa, acolo unde ne alimentam masinile, dupa alte legi decat cele ale importatorilor si exportatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#pret petrol, #bani petrol, #piata petrol, #monopol petrol , #petrol
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
"Cine dicteaza pretul petrolului pe mapamond? "???