Efectul neasteptat al prabusirii pretului petrolului: Un nou val de imigranti va veni catre Europa?

Luni, 01 Februarie 2016, ora 07:40
9084 citiri
Efectul neasteptat al prabusirii pretului petrolului: Un nou val de imigranti va veni catre Europa?
Foto: Arhiva Ziare.com

Averea obtinuta din petrol e un blestem. Intotdeauna e vorba de aceeasi poveste: pretul creste vertiginos, datorita noilor resurse descoperite, iar apoi oferta depaseste cererea si cotatiile se prabusesc rapid. Cu cat e mai abrupta caderea, cu atat e mai mare impactul social si geopolitic.

Intr-un articol publicat de Project Syndicate si preluat de Inquirer.net, Michael Meyer - care s-a ocupat de partea de comunicare pentru secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si este decan la Graduate School of Media and Communications din cadrul Aga Khan University din Nairobi - avertizeaza ca noua criza a titeiului ar putea crea un val de refugiati.

Ultima bula de acest tip s-a spart in anii 1980 si a schimbat lumea. La inceputul deceniului, pretul petrolului a urcat pana la 45 de dolari pe baril, iar in 1988 a atins un minim istoric, de 9 dolari pe baril.

Soferii au avut cel mai mult de castigat, ca urmare a ieftinirilor de la pompa. Insa in alte domenii, consecintele au fost dezastruoase. Cea mai lovita a fost Uniunea Sovietica, deoarece era dependenta intr-o proportie covarsitoare de exporturile de resurse energetice.

Prabusirea pretului petrolului a tras in jos economia URSS, astfel ca avansul produsului intern brut s-a diminuat de trei ori fata de deceniul anterior.

Problemele s-au intetit in regiune. Punctul culminant a fost caderea Zidului Berlinului si disparitia comunismului in centrul si estul Europei. De asemenea, Uniunea Sovietica s-a destramat.

Istoria se repeta

Iar situatia s-ar putea repeta si acum. De la mijlocul anului 2014 pana in prezent, pretul petrolului a coborat sub 30 de dolari pe baril, de la peste 100 de dolari pe baril.

Pretul petrolului s-a prabusit iar: Cel mai scazut nivel din 2003 - Ce rol joaca Iranul

Evident, soferii au de castigat si de aceasta data, insa durerea se va simti acut in alte zone. Si nu e vorba doar de turbulentele de pe pietele financiare sau inchiderea ori amanarea unor exploatari.

Adevaratul risc se va vedea in cazul tarilor dependente de comertul cu petrol. Ca si in cazul Uniunii Sovietice, perspectiva izbucnirii unor probleme sociale in aceste state e uriasa.

Africa Subsahariana va fi cu siguranta epicentrul viitorului cutremur cauzat de petrol. Nigeria, cea mai mare economie a regiunii, ar putea fi ingenuncheata, considera Michael Meyer.

Productia de titei stagneaza, iar rata somajului se afla deja pe o panta ascendenta. Investitorii au inceput sa se gandeasca de doua ori inainte sa-si bage banii aici.

Presedintele Muhammadu Buhari, ales anul trecut, si-a dat cuvantul ca va reduce coruptia si va rezolva problema inegalitatii sociale. Insa toate aceste promisiuni ar putea ramane doar vorbe goale, din cauza ca petrolul se afla la nivelul minim din ultimii ani, iar economia va fi zguduita din temelii in curand.

Petrol vandut in pierdere: Pretul este de -0,50 dolari pe baril

Similar, in urma cu un an, Angola - al doilea cel mai mare producator de petrol de pe continentul african - era un El Dorado pentru investitori. Expatii ce lucrau in cladirile de birouri din Luanda si locuiau in apartamente de lux se bucurau de cel mai scump oras din lume.

Insa acum, lucrurile stau cu totul altfel: cresterea economica tarii s-a redus la jumatate, companiile de constructii nu isi mai permit sa-si plateasca angajatii, guvernul a redus drastic subventiile de care depinde o mare parte din populatia saraca, astfel ca oamenii de rand au inceput sa se razvrateasca impotriva liderilor, considera expertul citat.

In aceste conditii, tineretul cere schimbarea clasei politice, inclusiv pe presedintele care se afla la putere din 1979.

Continentul negru si cosmarul aurului negru

De cealalta parte a continentului, visul Kenyei si Ugandei de a deveni tari exportatoare de petrol s-a spulberat, considera Michael Meyer. Avand in vedere ca pretul se afla la un nivel scazut, exploatarea noilor zacaminte nu e viabila in acest moment. Daca ar scoate acum aurul negru din pamant, companiile ar iesi in pierdere.

Dar cele 2 state mai au o problema: s-au imprumutat masiv pentru a construi infrastructura necesara dezvoltarii proiectelor petroliere, iar acesti bani trebuie dati inapoi, chiar daca exploatarile vor fi facute sau nu.

Acordarea de beneficii sociale e sub semnul intrebarii in ambele tari, astfel ca marea majoritate a populatiei e furioasa pe politicieni. "Ce s-ar intampla daca in viitorul apropiat o mare parte din banii de la buget vor merge catre plata datoriilor, nu catre sanatate si educatie?", se intreaba Mchael Meyer.

Nici in nord situatia nu e prea roz

Nici nordul Africii nu sta prea bine. Acum doi ani, egiptenii se bucurau ca descoperirile in materie de resurse neconventionale vor calma tinerii revoltati pe sistem. Insa nu mai e cazul. Ba mai mult, Arabia Saudita - un important partener economic si comercial al Egiptului - sufera la randul sau de o criza crunta.

Petrolul: Razboaiele, panicile si preturile lui

Pe de alta parte, nici Libia nu sta foarte bine. Razboiul civil dureaza deja de mai bine de 5 ani, astfel ca populatia saraca are cu greu acces la mancare si medicamente.

Tensiunile ar putea escalada curand. Un nou val de imigranti?

Michael Meyer mai avertizeaza ca odata ce si ultimele rezerve de bani ale acestor tari vor seca, toate lucrurile se vor scumpi masiv, astfel ca tensiunile politice si sociale vor escalada.

In aceste conditii, in mod inevitabil, o parte din populatia africana va vrea sa mearga undeva unde poate duce un trai decent.

Criza refugiatilor, abia la inceput: Un milion de migranti vor debarca anul acesta in Grecia

"Criza petrolului ar putea crea un nou val de refugiati. Europa deja are probleme mari in a integra imigrantii veniti in ultima perioada din Orientul Mijlociu si Afganistan. Imaginati-va ce s-ar intampla daca locuitorii din Nigeria, Egipt, Angola si Kenya ar decide sa se mute mai la nord", a incheiat Michael Meyer.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#efecte prabusire pret petrol, #val imigranti pret petrol, #imigranti pret petrol, #imigranti petrol , #petrol