Furtuna pe piata petrolului? Putin da de necaz, la fel si tari ca Iranul sau Irakul

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 12:30
15675 citiri
Furtuna pe piata petrolului? Putin da de necaz, la fel si tari ca Iranul sau Irakul

Pretul petrolului a ajuns, la inceputul acestei saptamani, sub 100 de dolari pe baril. Vorbim despre un prag psihologic, care, daca se mentine, va reprezenta o amenintare pentru Rusia si statele membre OPEC, ce se bazeaza pe preturi mai mari pentru a-si sustine populatia.

Intrebarea esentiala este daca vorbim despre o perioada lunga de preturi mai mici ale petrolului sau despre o simpla scadere inainte ca tarifele sa o ia din nou in sus, arata o analiza publicata pe site-ul Quartz.

Din Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) fac parte Algeria, Angola, Indonezia, Iran, Irak, Kuwait, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Rusia isi intoarce spatele la Occident: Unde va exporta petrolul si cat va suferi Europa

Pretul petrolului Brent - tipul de titei care domina comertul international - a scazut, luni, la 99,36 dolari, cel mai mic nivel din ultimele 14 luni. In acelasi timp, pretul West Texas Intermediate, petrolul produs in Statele Unite, a scazut la 91,70 de dolari pe baril, infricosator de aproape de pragul Americii de 90 de dolari.

Liderii tarilor OPEC sustin ca nu sunt ingrijorati de aceasta tendinta si ca preturile vor urca din nou in urmatoarele luni, cand iarna va genera o cerere mai mare.

Oswald Clint, specialist al companiei internationale de brokeraj Sanford C. Bernstein, a declarat ca tendinta pe termen lung este ca preturile sa creasca. Totusi, exista un motiv ca membrii OPEC sa se ingrijoreze.

Cererea din China, in scadere

Cresterea PIB-ului Chinei a incetinit semnificativ, potrivit datelor Citibank. Modificarile PIB-ului sunt direct legate de cererea de pe piata petroliera, ceea ce inseamana ca aceasta din urma scade, de asemenea.

Anul acesta, oficialii chinezi tintesc spre o crestere a PIB-ului de 7,5%, nivel mai scazut decat anul trecut, iar unii analisti cred ca guvernul va depune mari eforturi sa atinga chiar si acest obiectiv.

Ed Morse, director din cadrul Citibank, avertizeaza ca, pe termen mediu, nivelul de crestere al PIB-ului pe care si-l propune China va scadea si mai mult, sub 6%.

Parteneriat Rusia-China in domeniul petrolului

"Oricine crede ca o revenire a cererii de petrol in China va duce la o crestere a preturilor petrolului trebuie sa se gandeasca de doua ori, avand in vedere ca importurile de petrol incep sa incetineasca, iar importurile de produse rafinate sunt pur si simplu in declin", potrivit reprezentantilor Citibank.

Totodata, constrangerile din domeniul productiei ar putea compromite si ele cresterea preturilor petrolului. Specialistul Nick Butler a scris, pe blogul sau de pe Financial Times, ca preturile scad in continuare, in ciuda unor presiuni cum ar fi crizele geopolitice din Ucraina, Irak, Siria si Libia, precum si a sanctiunilor impuse Rusiei si Iranului.

De exemplu, productia de petrol din Libia a inceput sa creasca dupa mai multe luni de stagnare - aceasta tara produce acum 720.000 de barili pe zi, in comparatie cu 500.000 in urma cu doar doua saptamani.

In general, statele exportatoare de petrol nu sunt democratii, ci sunt conduse de un fel de dictatori sau familii regale. Pentru a ramane la putere si a-si pastra fiefurile stabile, ei trebuie sa garanteze anumite avantaje, cum ar fi tarife subventionate la energie.

Aceste garantii pot fi exprimate intr-un simplu calcul matematic: numarul maxim de barili extrasi pe zi inmultit cu pretul petrolului. De aici reiese pretul titeiului de care fiecare tara are nevoie pentru a acoperi asemenea cheltuieli.

Presedintele rus Vladimir Putin, de exemplu, are nevoie de un pret al petrolului cuprins intre 110 si 117 dolari pe baril pentru a acoperi cheltuielile bugetare. Cu cateva artificii fiscale, el poate trece prin zile proaste ca acestea, cat timp nu dureaza prea mult.

Dupa cum se poate observa in lista de mai sus, acelasi lucru este valabil in cazul mai multor membri OPEC. Cel putin sapte dintre aceste tari, in special Iranul, dau de necaz daca reprezentantii Citibank au dreptate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#Putin petrol, #probleme petrol, #pret petrol , #petrol