Pretul petrolului, incotro? Nimeni nu stie exact

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 07:50
7988 citiri
Pretul petrolului, incotro? Nimeni nu stie exact

Declinul pretului petrolului din ultimele luni a fost mai drastic decat cele mai negre estimari, astfel ca e aproape imposibil ca cineva sa-si dea seama cat de mult va mai scadea "aurul negru".

Exista analisti care au facut prognoze legate de scaderea cotatiilor titeiului, iar acestea sunt din ce in ce mai pesimiste.

De exemplu, specialistii firmei Goldman Sachs, care se ocupa de investitii bancare, sustin ca pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, va ajunge la 42 de dolari pe baril in perioada aprilie-iunie.

Pe de alta parte, cei de la Morgan Stanley estimeaza ca cel mai negru scenariu este un pret de 43 de dolari pe baril pentru acest an.

Unii analisti iau in considerare si o cotatie record de 20 de dolari pe baril.

Insa aCNBC a evidentiat faptul ca, de fapt, nimeni nu poate anticipa cu o oarecare precizie unde se va duce pretul petrolului, deoarece exista cativa factori care pot deveni imprevizibili.

Ce ne spune istoria

In 2008, cel mai recent an in care petrolul s-a prabusit, preturile au coborat de la 146 la 36 de dolari pe baril din iulie pana in decembrie.

"Cine stie daca acest lucru se va repeta si acum?", se intreaba Neil Atkinson, seful diviziei de analiza al firmei Lloyd's List Intelligence.

El a explicat ca, daca cotatia se mentine la niveluri mici, pe termen lung, atunci acest lucru va duce la restrictionarea cresterii productiei, in special in tarile care nu sunt membre OPEC.

De asemenea, ar trebui sa incurajeze un avans mai mare al cererii. In prezent, una dintre probleme este ca exista o supraproductie la nivel mondial, care impinge preturile in jos.

Dar Neil Atkinson considera ca, daca cotatia se va mentine sub nivelul de 60 de dolari pe baril, atunci noile exploatari din resurse neconventionale vor fi ingropate, deoarece nu vor mai fi rentabile.

Stocare

In octombrie 2014, doar o treime din capacitatea totala de stocare a Statelor Unite, de 439 milioane de barili, era utilizata, potrivit datelor Reuters.

Acest lucru inseamna ca exista destul spatiu de stocare pentru titeiul extras din formatiunile de sist de pe teritoriul american, mai degraba decat sa fie vandut la export in pierdere, asa cum se tem unii.

SUA, in special statele Texas si Dakota de Nord, vor fi responsabile pentru 75% din cresterea productiei globale de petrol in acest an, arata estimarile Deutsche Bank.

Geopolitica

Pretul petrolului se loveste si de probleme geopolitice. Inca exista tensiuni in Libia, gruparile teroriste Statul Islamic si Al-Qaida ar putea obtine mai multa putere in statele bogate in petrol, iar Rusia nu pare sa rezolve prea curand situatia din Ucraina.

Divergente in OPEC

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a dominat tot timpul Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), iar recent a refuzat planurile Iranului si Rusiei de a limita productia pentru a determina o crestere a preturilor.

In aceasta saptamana, presedintele iranian Hassan Rouhani a pretins ca populatia Arabiei Saudite si cea din Kuweit vor suferi mai mult decat s-a antiticpat de pe urma declinului petrolului, sugerand ca vor exista din ce in ce mai multe tensiuni in randul organizatiei.

"Daca Arabia Saudita este sincera in ceea ce priveste abandonarea rolului sau ca banca centrala a petrolului si va lasa piata sa isi urmeze cursul natural, atunci nu exista niciun motiv rational pentru care regatul isi mentine gol uriasul spatiu de stocare", noteaza analistii Citi Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
Pierderile financiare uriașe pe care le suportă România pentru că nu face parte din Schengen terestru. „Trebuia să aderăm la 10 ani după intrarea în UE”
După eliminarea controalelor vamale aeriene și maritime cu Spațiul Schengen pentru România, la 31 martie 2024, a revenit în discuție subiectul pierderilor enorme suferite de transportatori,...
#scadere pret petrol, #pret petrol, #pret petrol scazut, #pret petrol prabusit , #petrol