Razboiul petrolului, intr-o faza noua. Cine pierde si cine castiga? (Opinii)

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 08:21
10249 citiri
Razboiul petrolului, intr-o faza noua. Cine pierde si cine castiga? (Opinii)
Foto: Investmentu

In aceste zile asistam la schimbari importante in ce priveste liniile de forta ale economiei mondiale.

Pretul petrolului a scazut mult si nu sunt semne ca va reveni prea curand la cifrele inspaimantatoare din urma cu un an.

Pretul petrolului, incotro? Nimeni nu stie exact

Aceasta scadere a fost atat de abrupta si inexplicabila incat multi au considerat-o o arma a SUA pentru destabilizarea Rusiei lui Putin.

Marii amatori de teorii ale conspiratiei au promovat intens o astfel de idee. De fapt, scaderea abrupta a pretului nu le convine atat de mult nici macar americanilor si, mai ales, marilor companii petroliere.

Ce s-a intamplat? In anul 2014, exporturile de petrol ale SUA, carburant obtinut prin procesul de fractionare hidraulica, au crescut atat de mult incat se prognoza ca in 2015 SUA va deveni cel mai mare producator si exportator din lume, detronand Arabia Saudita dupa o lunga perioada de dominatie.

La un pret de 100 de dolari pe baril, fracturarea hidraulica era eficienta, o astfel de tehnologie devenind profitabila de la 70 de dolari pe barilul de petrol.

Tehnologia traditionala de extragere produce profit de la un pret de peste 20 de dolari. Pentru a-i scoate pe americani din joc, seicii au decis sa tina productia la un nivel ridicat astfel incat pretul sa scada. OPEC, organizatia tarilor exportatoare de petrol, institutie internationala controlata de Arabia Saudita, a decis sa tina nivelul de extractie cat mai sus.

De ce scade pretul petrolului? Sauditii ataca independenta energetica a SUA

Cum cererea a fost mai mica decat productia, cu mult mai mica, pretul s-a prabusit. Pentru unele state aceasta e o veste buna, de exemplu Romania, o tara in curs de dezvoltare care importa carburanti, pentru altele, un dezastru: Rusia, Venezuela, Brazilia, Nigeria, Iran, Irak, Libia sau chiar ISIL (structura terorista care controleaza o parte din Siria si Irak si detine terenuri petroliere cucerite de la guvernele locale cu care se afla in razboi).

Scaderea pretului vine cu valul aferent de schimbari politice, economice si sociale pentru unii pozitive, pentru altii negative.

Conform unui studiu al bancii Goldman Sachs, pretul petrolului nu va creste semnificativ mai devreme de 2016. Dar sunt analisti care spun ca piata carburantilor s-a schimbat pentru totdeauna.

Fracturarea hidraulica e o tehnologie despre care stim prea bine ca nu are efecte pozitive asupra mediului. Din acest punct de vedere exista mari riscuri in ce priveste echilibrul eco-sistemului, dar ce sau cine a reusit vreodata sa stopeze dorinta de profit a companiilor?

Aceasta tehnologie a relansat economia SUA si a produs un transfer important de putere la nivel mondial. Dupa mai bine de jumatate de secol, economia occidentala nu mai depinde exclusiv de petrolul din Orientul Apropiat.

Intoarcerea Statelor Unite la statutul de mare producator si exportator a produs o mutatie importanta in economia mondiala. De jumatate de secol, dezvoltarea economiilor occidentale a depins de carburantul extras din Golful Persic si din alte cateva state.

Crestea cererea, OPEC micsora productia, iar pretul decola. Au fost mari crize economice declansate de decizii politice legate de extractia hidrocarburilor.

Chiar daca Arabia Saudita va mentine ritmul ridicat al productiei, in acest moment are competitie. Marja de jonglare cu pretul ramane intre aproximativ 30-60 de dolari pe baril, peste, intra in joc noile tehnologii de extractie. Ceea ce inseamna altceva fata de speculatiile barbare care se faceau la umbra acestei materii prime.

Ceea ce s-a intamplat in acesti ultimi doi-trei ani e eliberarea economiilor occidentale de santajul cu materii prime exercitat de catre state autoritare care detin mari bogatii naturale.

Dezvoltarea tehnologiei a trecut de un anumit prag, acela in care materiile prime joaca un rol important, dar nu mai e decisiv. Eficientizarea industriala (e nevoie de mult mai putin pentru a produce mai mult), diversificarea tehnologica si liberalizarea pietelor, toate acestea au facut sa apara solutii, de exemplu, la petrolul arab si la gazele rusesti.

Sa privim doar industria auto, motoarele de ultima generatie consuma cu 25 la suta mai putin combustibil in comparatie cu motoarele produse cu un deceniu in urma. Ca sa nu mai vorbim de amploarea pe care au luat-o motoarele electrice si cele de tip hibrid.

E greu de spus cum va arata lumea peste cinci ani, dar, cumva, exista mult mai multe sanse de dezvoltare si mai multe sperante pentru economiile liberale in ciuda provocarilor de tot felul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scadere pret petrol, #fracturare hidraulica resurse pret, #americani arabi pret petrol , #petrol