Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 07:31
7054 citiri
Redeventele, resursa bugetara ratata de Guvern. Cum s-a sucit Ponta de cand e premier

Guvernul condus de Victor Ponta a decis sa amane cu un an schimbarea nivelului redeventelor, astfel ca noul sistem ar intra in vigoare abia la inceputul lui 2016.

Redeventele sunt sumele de bani platite statului pentru dreptul de folosinta a resurselor subsolului. Faptul ca nu au fost majorate asa cum a promis in nenumarate randuri Guvernul inseamna inca un an in care bugetul nu va beneficia de sume mai mari obtinute de la firmele din industria gazelor si petrolului, inclusiv gigantul Petrom.

Decizia arata ca premierul si ministrii sai s-au razgandit pe aceasta tema, in conditiile in care timp de doi ani au promis ca discutiile vor fi finalizate pana in decembrie 2014.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a explicat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca sistemul de redevente pentru sectorul petrolier nu va mai fi modificat pentru anul 2015, ci mentinut la nivelul actual.

El a mai spus ca o noua formula va fi realizata in viitorul apropiat.

Guvernul renunta la negocierea redeventelor - Acelasi sistem va fi valabil si in 2015

Ulterior, premierul Victor Ponta a motivat aceasta decizie prin faptul ca nu pot fi operate modificari atat de importante "peste noapte", in ciuda faptului ca discutiile pe tema dureaza de un an, deci teoretic se aflau intr-un stadiu avansat.

"Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie?

Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune 'Da, ati discutat azi, pe 3 decembrie, ati adoptat-o pe 7 decembrie si pe 1 ianuarie ma puneti sa imi fac tot planul de afaceri pe niste reguli pe care le luati peste noapte'", a sustinut Ponta, intr-o conferinta de presa, in care a subliniat faptul ca e important ca Guvernul sa asigure predictibilitate.

Totusi, declaratia sefului Executivului se bate cap in cap cu "strategia" adoptata in cazul impozitului pe cladiri speciale, care a fost intens criticat de mediul de afaceri, tocmai pentru motivul ca a aparut parca din neant.

Birul care a creat haos: Contribuabilii nu stiu cat trebuie sa plateasca si acuza Guvernul de lipsa de viziune

Intr-o declaratie pentru Ziare.com, Gabriel Sincu, Executive Director, Tax Advisory Services la EY Romania, arata ca asa-numita taxa pe stalp este "o obligatie fiscala introdusa peste noapte, fara o analiza serioasa care sa o faca usor de inteles si de aplicat".

Nivelul din prezent al redeventelor

In prezent, companiile care produc petrol si gaze naturale platesc redevente cuprinse intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi.

Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si au fost valabile pana in decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Nivelul este unul dintre cele mai scazute din Europa, iar Romania incaseaza in jur de 1 miliard de lei la bugetul de stat din aceasta resursa.

De asemenea, impozitul pe profit de doar 16% face din tara noastra o destinatie foarte rentabila pentru extractia de petrol si gaze. Discutiile initiale purtate de Guvernul Ponta cu companiile de profil aratau ca redeventele ar putea fi marite pana la 20-30%, nivel la care statul ar fi incasat mult mai multi bani.

Ponta a promis ca proiectul pentru redevente va fi in dezbatere la inceputul anului viitor

La finalul lunii septembrie, Ponta indica ca merge inainte cu proiectul privind redeventele petroliere, precizand ca acesta va fi in dezbatere la inceputul anului 2015.

Noile redevente petroliere vor fi discutate la inceputul lui 2015, a promis Ponta, in SUA

"Am confirmat faptul ca sistemul de redevente va fi un sistem care sa asigure, sigur, resurse bugetare la media europeana, insa nu va descuraja investitiile, nu va fi un sistem in care sa incercam sa luam prea mult pentru ca, daca vrei sa iei prea mult, dupa aia nu mai ai de la cine.

Noua lege este discutata in primul rand cu Banca Mondiala, cu Fondul Monetar International si va fi pusa in dezbaterea mediului de afaceri la inceputul anului viitor, pentru ca acea obligatie a statului roman de a nu modifica sistemul redeventelor expira pe 31 decembrie 2014", a spus atunci Ponta, aflat in SUA.

Sistem diferentiat de redevente

In iunie 2014, premierul a sustinut ca se lucreaza la un sistem diferentiat de redevente, precizand ca "nu poti avea aceleasi redevente pentru resursele terestre si cele marine, pentru ca sunt diferente uriase de investitii si de profit".

In aceeasi luna, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Dutu, spunea ca in cadrul viitorului sistem de taxare nivelul redeventelor nu va creste spectaculos, dar va fi diferentiat in functie de tipul zacamantului din care sunt extrase hidrocarburile.

Mai mult, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara in aprilie 2014 ca, daca va fi intrebat, va comunica ANRM si Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa ia o decizie privind noile redevente la petrol si gaze dupa alegerile prezidentiale.

La randul sau, premierul Victor Ponta arata, in vara anului trecut, ca Romania va avea in 2014 redevente pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeana.

El a sustinut ca noile redevente ar putea fi aplicate mai devreme si companiei Petrom, "in functie de negocieri" si daca va exista "un regim stimulativ".

Redeventele, cuprinse si in programul de guvernare

Redeventele pentru productia de petrol si gaze ar trebui sa creasca si sa ajunga la nivelul din Uniunea Europeana, "undeva la 20-30%, cel putin", a declarat, in decembrie 2012, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Nita.

Nita: Redeventele la petrol si gaze trebuie sa creasca la 20-30%, cel putin

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a promis in mai 2012 ca va exista un proiect de act normativ care sa reglementeze redeventele din industria de petrol si gaze pentru perioada 2015 - 2024.

Chitoiu: Redeventele, stabilite prin lege pentru 2015 - 2024

De asemenea, in aceeasi luna, premierul Victor Ponta spunea ca, "in perioada imediat urmatoare", Guvernul va modifica sistemul de redevente.

"Avem patru luni discutate cu cei de la FMI pentru a veni cu o strategie foarte clara, dar pot sa va spun ca in perioada imediat urmatoare am de gand sa modificam sistemul redeventelor, in conditiile in care media europeana este peste 20% si ai o medie in Romania de 4%... Nu vreau sa dau o cifra in acest moment", a spus Ponta.

Redeventele au fost cuprinse si in cadrul programului de guvernare al Executivului Ponta I, din mai 2012, unde se specifica faptul ca sistemul de redevente va fi "regandit in acord cu prevederile comunitare".

Ce isi propune Guvernul Ponta in sectorul energetic

La acea vreme, expertul in energie Ionut Purica sustinea pentru Ziare.com ca "regandirea" poate insemna doua lucruri: modificarea legii sau renegocierea contractelor existente. Pe de alta parte, profitul statului in aceasta forma ramane in final o chestiune de negociere, in opinia acestuia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Ponta declaratii redevente, #modificare redevente , #petrol