Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 07:21
5667 citiri
Turcia, un important nod energetic, da in clocot: Se vor scumpi gazele si benzina?
Foto: Arhiva Ziare.com

Tentativa esuata de lovitura de stat din Turcia a readus in atentie rolul crucial al acestei tari in domeniul energetic. Ce se va intampla daca lucrurile vor degenera in regiune? Va fi afectat transportul petrolului si gazelor naturale catre Europa? Se vor scumpi carburantii?

Turcia reprezinta o punte intre Asia si Batranul Continent pentru transportul combustibililor, iar orice destabilizare a situatiei din zona pune presiune pe domeniul energetic.

Ca sa intelegem mai bine pozitia acestei tari pe "harta" petrolului si a gazelor naturale, haideti sa ne uitam la niste date.

Prin stramtoarea Bosfor trec in fiecare zi 3 milioane de barili de titiei, ceea ce inseamna 3% din productia realizata la nivel global, potrivit datelor centralizate de OilPrice.com.

Daca cifra nu vi se pare impresionanta, atunci trebuie sa o raportam la Europa: aceasta cantitate reprezinta aproape un sfert din volumul de petrol importat de tarile de pe Batranul Continent.

Turcia mai are cativa asi in maneca.

Tara gazduieste doua conducte ce transporta titeiul provenit din zona Marii Caspice si din Irak, dar face parte si din Coridorul Sudic de Gaze, un proiect ce ar trebui sa devina operational in 2019, care are ca scop reducerea dependentei Europei de resursele energetice ale Rusiei.

Si portul Ceyhan reprezinta un punct de interes, avand in vedere ca este cel mai mare terminal petrolier al Turciei.

Pe scurt, aceasta tara este deja un important hub energetic pentru petrolul si gazele provenite din Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Nu numai atat: unele proiecte ce se afla deocamdata pe hartie au Turcia in vizor.

De exemplu, exista planuri pentru construirea unui gazoduct din Qatar pana la poarta Europei.

Si sa nu uitam ca, la un moment dat, Rusia lua in considerare Turcia pentru o noua conducta de gaze, insa proiectul a fost sistat dupa doborarea avionului din Siria.

Implicatii

Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane, subliniaza ca Turcia are o importanta strategica deosebita pentru transportul gazului natural din zona Marii Caspice si pentru transportul titeiului din zona Orientului Mijlociu, ambele vizand ca destinatie Europa Centrala si de Vest.

Insa dezvoltarea proiectelor energetice se loveste de un impediment major.

"Relatiile tensionate ale Ankarei cu cetatenii kurzi din estul Turciei, nordul Irakului si nordul Siriei constituie un obstacol major pentru orice proiect important de transport prin conducta a gazului natural si titeiului", ne-a spus Petre Prisecaru.

Tentativa de lovitura de stat poate afecta cumva piata energetica?

Insa in contextul loviturii de stat esuate de saptamana trecuta si a escaladarii tensiunilor pe plan politic, exista posibilitatea ca transportul de gaze si petrol catre Europa sa fie afectat?

"Stramtorile nu pot fi inchise unilateral de guvernul turc pentru transportul maritim, pentru ca asta ar insemna incalcarea unor tratate/conventii internationale si nu ar fi tolerata de marile puteri", a explicat Petre Prisecaru pentru Ziare.com.

Reamintim ca in jur de 60.000 de militari, politisti, judecatori, functionari publici si profesori au fost suspendati, retinuti sau sunt investigati in Turcia in ultimele zile.

Mai mult, tentativa de lovitura de stat care a avut loc in noaptea de vineri spre sambata s-a soldat cu 290 de morti.

"Ce se intampla in Turcia nu afecteaza prea mult situatia preturilor si pietelor titeiului si gazului natural, pentru ca nu este nici producator, nici prea mare consumator, ci poate afecta putin nivelul fluxurilor comerciale cu cele doua produse", a continuat Petre Prisecaru.

In fapt, nu e in interesul acestei tari sa limiteze tranzitul resurselor, mai ales ca presedintele Recep Erdogan a dat de inteles ca va intari colaborarea cu Iranul si Rusia in domeniul energetic.

Se vor scumpi carburantii?

De asemenea, Petre Prisecaru considera ca benzina si motorina nu se vor scumpi in perioada urmatoare, chiar daca Turcia ar decide (prin absurd) sa limiteze cumva tranzitul resurselor pe teritoriul sau. Motivul este unul simplu: piata e "inundata" de petrol, iar acest lucru trage preturile in jos.

"Scumpirea carburantilor nu se intrevede pe termen scurt si mediu din cauza supraofertei de titei cauzata de marirea productiei in Rusia, Irak si Iran si a productiei ridicate din Arabia Saudita, precum si din cauza cresterii masive a productiei de titei si gaz de sist in SUA.

Un alt factor cu impact puternic pe termen mediu si lung il reprezinta dezvoltarea rapida a energiilor verzi in toate zonele importante ale planetei precum si proliferarea automobilelor electrice (de exemplu, Volkswagen a anuntat deja ca va trece in decurs de 10 ani la productia pe scara larga a autoturismelor electrice) ", a punctat Petre Prisecaru.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#lovitura stat Turcia petrol, #Turcia petrol gaze, #Turcia lovitura stat , #petrol