Comisia Europeana ne trage de urechi: A declansat doua proceduri de infringement

Joi, 20 Iunie 2013, ora 16:22
1997 citiri
Comisia Europeana ne trage de urechi: A declansat doua proceduri de infringement

Comisia Europeana a declansat, joi, doua proceduri de infringement impotriva Romaniei, care vizeaza licitatia de reabilitare a drumului national Crasna-Iasi si stocurile petroliere.

"Comisia Europeana a cerut astazi (joi - n.red.) Romaniei sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national intre Crasna si Iasi, au fost realizate prin incalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE", se arata intr-un comunicat al institutiei, publicat pe site.

Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice, conform Comisiei.

Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv, se mai arata in comunicat.

"Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat in cadrul procedurilor UE in constatarea neindeplinirii obligatiilor. In cazul in care in termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat incalcarii legislatiei UE, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie in privinta Romaniei", avertizeaza institutia.

Probleme la stocurile petroliere

Comisia a cerut in mod oficial Belgiei, Ciprului, Cehiei, Portugaliei si Romaniei sa ia masuri pentru a garanta respectarea deplina a obligatiilor lor in conformitate cu legislatia UE privind stocurile petroliere.

"Directiva (2009/119/CE) impune statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/sau produse petroliere pentru a garanta siguranta aprovizionarii cu petrol in cazul unor posibile intreruperi", se arata in comunicatul transmis de Comisia Europeana.

Data fiind importanta petrolului in consumul energetic al UE, puternica dependenta externa a UE de aprovizionarea cu titei si produse petroliere si incertitudinea geopolitica in multe regiuni producatoare, este vital sa se garanteze accesul consumatorilor la produse petroliere in orice moment, sustin reprezentantii Executivului UE.

"Comisia Europeana a trimis astazi (joi - n.red.) un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei si Romaniei, care nu au informat Comisia cu privire la masurile de transpunere a directivei in legislatia lor nationala", mai scrie in comunicat.

In cazul in care statele membre in cauza nu isi indeplinesc obligatia legala in termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie in privinta lor.

Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre pana la 31 decembrie 2012.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Comisia Europeana infringement Romania, #Comisia Europeana infringement, #Comisia Europeana stocuri petrol, #Comisia Europeana licitatie drum Crasna Iasi, #probleme licitatie drum Crasna Iasi, #probleme petrol , #petrol