Conflict sangeros in Yemen: Vom vedea scumpiri la pompa in Romania?

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 07:35
4966 citiri
Conflict sangeros in Yemen: Vom vedea scumpiri la pompa in Romania?
Foto: Hepta.ro

Yemenul este zguduit de lupte sangeroase, iar conflictul a condus la aprecierea pretului petrolului in ultima vreme. Insa ce consecinte ar putea avea asupra pretului carburantilor din tara noastra?

Acest stat este un adevarat front de razboi intre militiile houthi, siiti sprijiniti de Iran si Arabia Saudita, majoritar sunnita.

Conflict violent in Yemen: 17 romani au fost evacuati, alti 5 urmeaza sa fie scosi din tara

Pretul petrolului a urcat vertiginos saptamana trecuta, de teama ca luptele care au loc in Yemen ar putea provoca blocaje in productia "aurului negru", informeaza Irish Times.

In timp ce Yemenul este un producator minor, faptul ca tara vecina, Arabia Saudita, unul din cei mai mari exportatori de titei din lume, s-a angajat intr-un conflict armat, a provocat tensiuni pe piata.

Yemen: Bombardamentele saudite fac victime - zeci de morti si sute de refugiati

Analistii sustin ca ceea ce ar trebui sa ne ingrijoreze cu adevarat este amploarea la care a ajuns conflictul din toata regiunea Orientului Mijlociu.

"Avand in vedere ca tensiunile din aceasta zona se amplifica pe zi ce trece, exista posibilitatea ca ele sa afecteze un producator important de petrol", a precizat Seth Kleinman, analist la Citigroup.

Pretul petrolului a crescut din cauza conflictului din Yemen

Dupa ce Arabia Saudita a bombardat unele tinte din Yemen, controlate de rebeli, cotatia titeiului a explodat.

La bursa din SUA, pretul a crescut cu 4,5% in doar cateva ore, in timp ce petrolul Brent, relevant pentru Europa, s-a scumpit cu 4%. Ulterior, piata s-a mai calmat, avand in vedere ca traderii au realizat ca inca nu exista un pericol ca productia sa fie foarte afectata.

Totusi, preturile sunt cu 10% mai mari fata de minimul inregistrat la mijlocul lunii martie.

"Cred ca luptele din Yemen nu reprezinta o amenintare prea mare pentru alimentarea cu petrol", a opinat Rachel Ziemba, analist la Roubini Global Economics. "E important sa ne amintim ca Yemenul nu este un producator major", a adaugat aceasta.

Yemenul cuprins de haos: Trupe straine pe sol, rebelii au capturat palatul prezidential din Aden

Totusi, cresterea tensiunilor din Orientul Mijlociu, regiunea unde se afla o cantitate importanta de "aur negru", nu este un semn bun. In Siria, de exemplu, razboiul civil parca se inteteste pe zi ce trece, iar parti din Irak inca sunt macinate de conflicte.

"Pietele au inceput din nou sa reactioneze la riscurile geopolitice", a amintit Richard Mallinson, analist la Energy Aspects. Mai mult, este posibil ca pretul petrolului sa mearga din nou in jos, avand in vedere ca piata este suprasaturata cu rezerve petroliere, iar cererea este mica.

Yemenul, un producator minor de petrol

In 2013, Yemenul a produs 133.000 de barili de petrol pe zi, ceea ce inseamna ca este pe locul 39 la nivel mondial.

Insa pe teritoriul acestui stat trec zilnic transporturi cu o incarcatura de 3,8 milioane de barili. In consecinta, din cauza atacurilor, autocisternele din Golful Persic ar putea fi oprite sa ajunga in Canalul Suez, la gazoductul SUMED din Egipt si mai departe in Europa.

Ocolirea acestei rute va insemna intarzieri si costuri suplimentare.

De ce bombardarea unui singur stat afecteaza grav piata globala a petrolului

Va fi afectata Romania?

Conflictele s-au extins din Siria, Liban si mai nou in Irak si in alte state, cum este Yemenul, care nu prea conteaza ca producator de petrol, dar conteaza prin pozitia sa strategica, aminteste Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane.

"Yemenul a fost un stat traditional sunnit si la remorca Arabiei Saudite, de care depinde financiar. Escaladarea conflictului, prin interventia militara a sauditilor, a avut efecte limitate asupra pretului petrolului, prin prisma unui posibil conflict intre cele doua puteri regionale. Totusi, Iranul nu-si poate permite sa atace Arabia Saudita, din cauza sprijinului fatis al SUA pentru sauditi si a tratativelor cu marile puteri pe tema dezarmarii nucleare.

Nici SUA nu au interes in declansarea vreunui conflict in Orientul Mijlociu, fiind aliate atat cu Israelul, cat si cu Arabia Saudita", a explicat specialistul.

In consecinta, el sustine ca nu vor fi efecte importante asupra pretului petrolului din cauza conflictului din Yemen, implicit asupra pretului carburantilor din Romania.

Si, totusi, benzina s-a scumpit in tara noastra

In ultimele trei saptamani, soferii romani au observat o crestere a pretului la pompa. Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene, pe 23 martie, un litru de benzina costa, in medie, 1,233 euro, iar in doar o saptamana a ajuns la 1,248 euro.

Scumpirea carburantului a avut loc in contextul in care dolarul se afla la un nivel apreciat fata de moneda nationala, iar titeiul a crescut putin la bursa. Ambii indici sunt importanti in calcularea pretului la pompa.

In ultimele saptamani, pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, a crescut usor, de la 53,7 dolari/baril, la 17 martie, pana la 59 dolari/baril, pe 26 martie, iar pe 1 aprilie a coborat la 56,7 dolari/baril.

De asemenea, cursul dolar-leu s-a mentinut in aceasta perioada in intervalul 4,1805 - 4,1115 lei/unitate, ceea ce reprezinta o crestere de peste 30% fata de anul trecut.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#conflict Yemen pret petrol, #efecte conflict Yemen, #efecte conflict Yemen pret benzina , #petrol